Ιστορία

Λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε πλούσια ιστορία.


Όσοι είναι λάτρεις αυτής, έχουν διαπιστώσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ίσως οι καιροί διαφέρουν, αλλά οι καταστάσεις είναι τόσο όμοιες που σε τρομάζουν. Έχοντας λοιπόν γνώση της ιστορίας μας, μπορούμε να αποφύγουμε και τα λάθη…


 

Mon

25

Nov

2013

Οι Αιγές βρίσκονται στην περιοχή της Νάουσας

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Βεργίνας δεν ταυτίζονται με της Νάουσας

«Οι μελέτες και οι έρευνές που έχω κάνει με οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι στο χώρο της Νάουσας βρίσκεται η Αιγαία, η ιερή πόλη και η πρωτεύουσα των Μακεδόνων, και ότι δεν υπάρχει καμία ιστορική μαρτυρία που να αποδεικνύει ότι οι Αιγές είναι στην Βεργίνα».

Read More 0 Comments

Sun

27

Oct

2013

Η εποποιία του 1940

Η νίκη κατά των Ιταλών και η επικράτηση των Γερμανών

Ο Μουσολίνι θεώρησε ότι θα ήταν περίπατος. Οι Έλληνες τον διέψευσαν. Εκεί,  στα Βουνά της Πίνδου στρατός και πολίτες έγραψαν με το αίμα τους μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Read More 0 Comments

Wed

18

Sep

2013

Ελλάδα 2013-Γερμανία 1919

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν καρπός ενός συμβιβασμού μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, (Απρίλιος 1919), το σύνταγμα αντιπροσώπευε ό,τι πιο προοδευτικό και δημοκρατικό μπορούσε να υπάρξει εκείνη τη στιγμή.

Read More 0 Comments

Wed

10

Oct

2012

Μακεδονικός αγώνας

100 χρόνια ελευθερη Μακεδονία

Η επίσημη εμπλοκή του Ελληνικού κράτους στα Μακεδονικά πράγματα πραγματοποιήθηκε μετά τον Ιανουάριο του 1904, όταν ο οπλαρχηγός Κώττας Χρήστου επικεφαλής αντιπροσωπείας των Κορεστίων συναντήθηκε με το διάδοχο Κωνσταντίνο. Αλλά οι εθελοντές και συνεπακόλουθα τα τμήματα πολλαπλασιάστηκαν θεαματικά μετά την πανελλήνια συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του Παύλου Μελά το 1904.

Read More 0 Comments

Thu

20

Sep

2012

Η Καταστροφή της Σμύρνης

Οι σύμμαχοι μας παρακολουθούσαν απαθείς την γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων

Με την παρουσία στον λιμένα της πόλης 27 συμμαχικών πολεμικών πλοίων, μεταξύ των οποίων και 3 Αμερικανικά αντιτορπιλικά, οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε ένα όργιο φρίκης απο λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς φτάνοντας τελικά στο σημείο να κάψουν όλη την πόλη, εξαιρουμένης της Τούρκικης συνοικίας που έμεινε σχεδόν ανέπαφη.

Read More 0 Comments

Wed

12

Sep

2012

Η Χρυσή Αυγή στα χνάρια του Χίτλερ

Εκμεταλλεύονται την κρίση και τους ανιστόρητους πολίτες

Την ίδια τακτική, του Χίτλερ, δείχνει να ακολουθεί πιστά η Χρυσή Αυγή εκμεταλλευόμενη τις υπάρχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Και σε αυτή τη φάση, έχει δυστυχώς στο πλευρό της πολλούς Έλληνες ψηφοφόρους. Είναι ανιστόρητοι; Αν ναι ας διαβάσουν για να μάθουν!  Γνωρίζουν από ιστορία και ξέρουν που οδηγούμαστε με τη συνενοχή τους;  Αν ναι είναι ανησυχητικό...

Read More 0 Comments

Mon

06

Aug

2012

6 Αυγούστου 1945

Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Στις 6 Αυγούστου 1945, η πυρηνική βόμβα ουρανίου «Λιτλ Μπόι» («Αγοράκι») ρίφθηκε στη Χιροσίμα από το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου Ενόλα Γκέι, σκοτώνοντας άμεσα περί τους 70.000 ανθρώπους. Περίπου το 69% των οικοδομημάτων της πόλεως καταστράφηκε εντελώς και ένα άλλο 6,6% υπέστη σοβαρές ζημιές. Κατά τους επόμενους μήνες, περί τους 60.000 ακόμα ανθρώπους απεβίωσαν από τραύματα ή έκθεση σε ραδιενέργεια. 

Read More 0 Comments

Thu

02

Aug

2012

Ολυμπιακοί αγώνες

Ο Ολυμπισμός και το Ολυμπιακό ιδεώδες

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.

Read More 0 Comments

Mon

23

Jul

2012

24 Ιουλίου 1974.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Στις 24 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του άφρονος πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο. Επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με συνετές και αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

Read More 1 Comments

Fri

20

Jul

2012

20 Ιουλίου 1974

Η εισβολή του Αττίλα

Στις 20 Ιουλίου 1974, σαράντα περίπου χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τετρακόσια τέσσερα χρόνια μετά την οθωμανική εισβολή, η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα εισβολή. 

Read More 0 Comments

Mon

25

Jun

2012

27 Ιουνίου 1913-27 Ιουνίου 2012

Η απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου

Το τριήμερο 25, 26 και 27 Ιουνίου 1913, οι νοτιοανατολικές πρόποδες της οροσειράς της Κερκίνης, απ’ το Ακριτοχώρι μέχρι τα στενά του Στρυμόνα, υπήρξαν πεδίο σκληρών εχθροπραξιών μεταξύ τμημάτων του ελληνικού και βουλγαρικού στρατού, με επίκεντρο το Νέο Πετρίτσι. Η μάχη της Βέτρινας ή του Δεμίρ Ισσάρ, όπως έμεινε στην ιστορία, σήμανε την οριστική απελευθέρωση της περιοχής των Σερρών και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό.

Read More 0 Comments

Thu

07

Jun

2012

6 Ιουνίου 1933

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας. Διπλασίασε τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδος, πρωταγωνίστησε στην αυτονομία της Κρητικής Πολιτείας και την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, συνέβαλε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου τμήματος της Ηπείρου, των νησιών του Αιγαίου και στην οργάνωση της χώρας στα πρότυπα αστικού κράτους.

Read More 0 Comments

Fri

01

Jun

2012

Το Άγιο Πνεύμα

Το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας

Το Άγιο Πνεύμα εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη εξ αρχής να μεταδίδει υπερφυσικά χαρίσματα, υποδηλώνοντας πως το Πνεύμα είναι προσωπικός παράγοντας Θείας δυνάμεως, ιδίως δε όταν υπό του Ιησού Χριστού μαρτυρείται πως η βλασφημία προς Αυτό, αποτελεί ασυγχώρητο αμάρτημα. 

Read More 2 Comments

Tue

15

May

2012

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Κεμάλ Αττατούρκ κατάφερε σε πέντε χρόνια, ότι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε πέντε αιώνες

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Read More 0 Comments

Fri

11

May

2012

Οι τέσσερις ελληνικές πτωχεύσεις

Πριν ακόμη δημιουργηθεί το κράτος είχε πτωχεύσει.

Η πρώτη πτώχευση έρχεται νωρίτερα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους καθώς το 1827 δηλώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αφού δεν είχαν καν εισπραχθεί. Η πτώχευση ίσως συνδέεται ακόμη και με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έγινε την ίδια χρονιά έπειτα από μυστική συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, που έτσι διέσωσαν την ελληνική επανάσταση οδηγώντας τελικά στη δημιουργία κράτους, από το οποίο και θα μπορούσαν κάποτε να εισπράξουν.

Read More 0 Comments

Wed

09

May

2012

Συμφωνία της Βάρκιζας

Το περιεχόμενο και η έναρξη του εμφυλίου

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) μετά την ανακωχή στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στους Άγγλους και τον ΕΛΑΣ βάσει της οποίας οι δυνάμεις του υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. 

Read More 0 Comments

Tue

01

May

2012

«H ελευθερία περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον»

Αλέκος Παναγούλης. 36 χρόνια από τον θάνατο του

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης (2 Ιουλίου 1939 – 1 Μαΐου 1976) υπήρξε πολιτικός και ποιητής. Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για την θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.).

Read More 0 Comments

Thu

26

Apr

2012

Δημαγωγοί Αρχαιότητα ή Επικαιρότητα ;

Τροφή για σκέψη

Ο δημαγωγός είναι το δηλητηριώδες φρούτο της δημοκρατίας. Μέσω της τεχνικής του συγκεντρώνει στα χέρια του υπερεξουσίες. Πηγή της δύναμης του είναι πάντοτε η μάζα σαν ο αποκλειστικός, νομιμοποιημένος, κυρίαρχος στην δημοκρατία. Η μάζα που κολακεύεται και σαγηνεύεται δίνει στον δημαγωγό εξουσίες που τον κάνουν συχνά ισχυρότερο των νόμων.

Read More 0 Comments

Sat

21

Apr

2012

21 Απριλίου 1967

Η χούντα των συνταγματαρχών

Η Χούντα των Συνταγματαρχών, ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ή απλά Χούντα αναφέρεται στην περίοδο πολιτεύματος δικτατορίας στην Ελλάδα που ακολούθησε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή για επτά χρόνια  και για το λόγο αυτό η περίοδος αυτή αποκαλείται και με τον όρο επταετία. 

Read More 1 Comments

Tue

17

Apr

2012

Ολυμπιακή Φλόγα

Η αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα, και οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου μια φωτιά κρατούνταν άσβεστη κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Φλόγα επανήλθε κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928, ενώ η λαμπαδηδρομία εισήχθη κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Read More 0 Comments

Mon

09

Apr

2012

Διονύσιος Σολωμός (1798 – 1857)

Ο ποιητής που «διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία»

Ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην ελληνόγλωσση δημιουργία του Σολωμού ήταν ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1823, ποίημα εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821. Το ποίημα δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα (το 1824 στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι) και στην Ευρώπη (1825 στο Παρίσι, σε γαλλική μετάφραση, αργότερα και σε άλλες γλώσσες) και η φήμη του ποιητή εξαπλώθηκε πέρα από τα στενά όρια του νησιού του.

Read More 0 Comments

Sat

07

Apr

2012

Τα οχυρά καταλαμβάνονται, δεν παραδίδονται!

Αυτοί ήμασταν! Τώρα;

Μια από τις πλέον ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γράφτηκε πριν από 71  χρόνια στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στις Σέρρες,  και πιο συγκεκριμένα στη μάχη των οχυρών του Ρούπελ. Στα οχυρά εκείνα όπου οι μαχητές τους αντιστάθηκαν σθεναρά, παρά τις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, προκαλώντας τον θαυμασμό του ίδιου του Χίτλερ, και παραδόθηκαν στον εχθρό ΜΟΝΟΝ μετά την συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τους Γερμανούς.

Read More 0 Comments

Sat

24

Mar

2012

Έθιμα της 25ης Μαρτίου

Και η ιστορία του ... μπακαλιάρου

Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες.

Read More 0 Comments

Fri

23

Mar

2012

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ο ξεσηκωμός του Γένους

Η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή, όπως ορίστηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα στις 15 Μαρτίου του 1838 ως επέτειος της έναρξης της Επανάστασης. Είναι γνωστό από πολλές πηγές ότι η ημέρα αυτή είχε οριστεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη το 1820 ως ημέρα έναρξης της επανάστασης. Είχε μάλιστα επιλεγεί ακριβώς επειδή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού. Παρ' ότι για διάφορους λόγους η επανάσταση άρχισε ενωρίτερα στην Πελοπόννησο, σε άλλα μέρη της Ελλάδας άρχισε ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία. 

Read More 0 Comments

Thu

22

Mar

2012

Η πτώχευση της Ελλάδας το 1843

"Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα"

Νέο απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη

 

Το 1843  η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει το τοκοχρεολύσιο του δανείου του 1833. Ή Ελλάδα βρέθηκε πολύ φτωχότερη άπ' ό,τι ήτανε την ήμερα πού 'κανε το δάνειο. Τώρα το χρέος είχε φτάσει τα 90 εκατομμύρια από 60. Και με έσοδα 14 εκατομμύρια έπρεπε κάθε χρόνο να πληρώνει για μια δόση 6 εκατομμύρια, δηλαδή τα 43%! Οι «προστάτιδες δυνάμεις» πήραν τότε τα μέτρα τους. Όχι βέβαια για να μας σώσουν, αλλά για ν' αρπάξουν ό,τι είχε απομείνει.

Read More 0 Comments

Tue

20

Mar

2012

Βαυαροκρατία στην Ελλάδα

Όταν οι Γερμανοί «έχτιζαν» το νέο Ελληνικό κράτος

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί επιθυμούν διακαώς να ελέγξουν την Ελλάδα «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Όσο και αν εμείς, οι Έλληνες, το …ξεχάσαμε μετά την καταστροφή της Σμύρνης (τότε που οι σύμμαχοι μας πρόδιδαν και πάλι), οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν την μεγάλη σημασία της «Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών) και γι΄ αυτό θέλουν να την έχουν υποχείριο τους…

Read More 0 Comments

Tue

13

Mar

2012

Τι ήταν το σχέδιο Μάρσαλ

Οι ΗΠΑ «βοήθησαν» τις ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν τον «κομουνιστικό κίνδυνο»!

Η χορηγία της βοήθειας αυτής δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες αλλά, με όρους που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον. Αυτοί περιλάμβαναν την καταστολή των κομουνιστικών απειλών και την έμμεση περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαιούχων κρατών, μιας και με όπλο το μπλοκάρισμα των πιστώσεων η αμερικανική ηγεσία μπορούσε να πιέσει τις κυβερνήσεις σε περίπτωση που αρνούνταν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της. 

Read More 0 Comments

Mon

12

Mar

2012

Οστρακισμός

Για την προστασία της Δημοκρατίας

Ο οστρακισμός θεσπίστηκε αρχικά ως ένα μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αργότερα όμως,ο θεσμός αυτός έχασε βαθμιαία τη σημασία του, διότι χρησιμοποιήθηκε από τις διάφορες παρατάξεις σαν τρόπος απαλλαγής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Read More 0 Comments

Fri

09

Mar

2012

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Το φεμινιστικό κίνημα

Ημέρα ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα, έγινε η 8 Μαρτίου 1857, όπου 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν την μείωση του ωραρίου εργασίας, μέσω μαζικής απεργίας σε μια περίοδο, που ο συνδικαλισμός απαγορευόταν. Στην ανάμνηση αυτής της μεγάλης διαμαρτυρίας των γυναικών καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια  Ημέρα Γυναίκας.

Read More 0 Comments

Tue

06

Mar

2012

Η εξέγερση του Κιλελέρ

Ο ξεσηκωμός των «κολλήγων»

Οι κολίγοι διεκδίκησαν μαχητικά την επαναφορά των πραγμάτων στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ έθεταν και θέμα απαλλοτριώσεων. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης, που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή, ήταν αντίθετος με τη διανομή της γης στους κολίγους, γιατί δεν ήθελε να χάσει τους ξένους επενδυτές και την εισροή νέων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Read More 0 Comments

Mon

05

Mar

2012

Η σφαγή του Κατύν

Μαζική εκτέλεση στρατιωτικών και διανοούμενων Πολωνών

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας υποστηρίζει και σήμερα πως υπεύθυνη για τη σφαγή είναι η Ναζιστική Γερμανία, ενώ η Ρωσική κυβέρνηση, πέραν της αποδοχής των συμβάντων, απέφυγε να αποδεχτεί το χαρακτηρισμό της γενοκτονίας ή των εγκλημάτων πολέμου για τα γεγονότα.

Read More 0 Comments

Tue

28

Feb

2012

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές

Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά

Ο μεγάλος μας εθνικός ποιητής πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943, μεσούσης της τριπλής Κατοχής. Η κηδεία του που εγινε την επόμενη ημέρα αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα αντικατοχικά συλλαλητήρια, καθώς σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της χώρας αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απλού λαού συνόδεψαν συγκλονισμένοι το σκήνωμα του Ποιητή στην τελευταία του κατοικία στο Α' Νεκροταφείο, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο

Read More 0 Comments

Fri

24

Feb

2012

Κυβερνήσεις Συνεργασίας στην Ελλάδα

Μετρημένες στα δάχτυλα

Μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην ιστορική διαδρομή της Νεώτερης Ελλάδας. Οι αιτίες πολλές: Καχεκτική δημοκρατία, έλλειψη κουλτούρας συνεννόησης και διαλόγου, παρουσία προσωποκεντρικών κομμάτων και εκλογικοί νόμοι που ευνοούν τον σχηματισμό ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων. Κύριο χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο βραχύς βίος τους.

Read More 0 Comments

Tue

21

Feb

2012

Το Κίνημα του Ναυτικού

Για την ανατροπή της δικτατορίας

Συνωμοτική ενέργεια ομάδας αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Κίνημα που ετοίμαζαν από το 1969 δεν εκδηλώθηκε, γιατί προδόθηκε στις 22 Μαΐου 1973. Ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί.

Read More 0 Comments

Sat

18

Feb

2012

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Το δεύτερο πιο σημαντικό της Ελλάδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, που εποπτεύεται από τη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος, ιδιαίτερα μετά την αναμόρφωσή του το 2004, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, φιλοδοξεί να παρουσιάσει στον επισκέπτη τη μακραίωνη ιστορία του ιερού, σύμφωνα με τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις.

Read More 0 Comments

Fri

17

Feb

2012

Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο

Μια αλήθεια που μας την έχουν κρύψει εδώ και 60 χρόνια.

Η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα διεκδίκησης για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που υποχρεώθηκε να καταβάλει στους δυνάστες της. Το θέμα του κατοχικού δανείου παραμένει πάντα ανοικτό και σήμερα το ύψος της οφειλής ανάγεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως του τρόπου υπολογισμού. 

Read More 0 Comments

Thu

16

Feb

2012

Το αναγκαστικό δάνειο του 1922

Η διχοτόμηση του νομίσματος

Το αναγκαστικό δάνειο του Πρωτοπαπαδάκη απέφερε στο Δημόσιο το σημαντικό ποσό των 1.550.000.000 δραχμών. Βοήθησε να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες έως το φθινόπωρο του 1922, αλλά δεν έλυσε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων, ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας έγινε επιτακτικός.

Read More 0 Comments

Mon

06

Feb

2012

Ποια είναι η Άγκελα Μέρκελ;

Πως «ανέβηκε» στην καγκελαρία;

Αναζητώντας το βιογραφικό της, στην ηλεκτρονική  εγκυκλοπαίδεια   βρίσκουμε ότι η Αγγελική Δωροθέα (;) Μέρκελ κόρη λουθηρανού  πάστορα ανέβηκε σκαλί – σκαλί την ιεραρχία του κόμματος της παίρνοντας σταδιακά τη θέση των προκατόχων της που παραιτήθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση για σκάνδαλα!

Read More 0 Comments

Sat

04

Feb

2012

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Γιατί δημιουργήθηκε

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (International Court of Justice) αποτελεί Διεθνή Οργανισμό που δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον ΟΗΕ ως συνέχεια του παρόμοιου προγενέστερου, της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ), που έφερε τον επίσημο τίτλο "Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο" (Δ.Δ.Δ.) το οποίο και καταργήθηκε.

Read More 0 Comments

Thu

02

Feb

2012

Χρεοκοπίες

Το μεγάλο το «κλαμπ» των χρεοκοπημένων χωρών

Xρεοκοπία. Η λέξη που έχει γίνει «μόδα» το τελευταίο διάστημα και που στο άκουσμά της δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί.


Ιστορικά, κρατικές χρεοκοπίες σημειώνονται από τότε που αρχίζει ο δημόσιος δανεισμός και πολλαπλασιάζονται την εποχή του βιομηχανικού καπιταλισμού. Η επίσημη μελέτη του ΔΝΤ μετρά 257 χρεοκοπίες κρατών από το 1824 – 2004.

 

Read More 0 Comments

Wed

01

Feb

2012

Η μάχη στα Πλατανούδια Τερπνής

Ο πρώτος δόλιος αιφνιδιασμός των Βουλγάρων

Η μάχη αυτή σφραγίζεται από μια μοναδικότητα. Ότι από μέρος των Βουλγάρων , προκειμένου περί συμμάχου, ήταν ο πρώτος δόλιος αιφνιδιασμός , που αποσκοπούσε στην αλλαγή της στρατιωτικής ισορροπίας στην περιοχή της Νιγρίτας. Η ίδια τακτική θα εφαρμοστεί λίγο αργότερα με τους αιφνιδιασμούς στην περιοχή Παγγαίου.

Read More 0 Comments

Tue

31

Jan

2012

Υπόθεση Πατσίφικο

Ο αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά τον Γενάρη του 1850

Τα μέτρα δε εκείνα αποτέλεσαν πρωτοφανή στην ιστορία των διεθνών σχέσεων αναίτια επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της κυριαρχίας κυρίαρχου κράτους και έχει παραμείνει κλασικό παράδειγμα στρατηγικής καταναγκασμού μέσω της "διπλωματίας της κανονιοφόρου".

 

Read More 0 Comments

Mon

30

Jan

2012

Γερμανοί: Ανιστόρητοι ή με επιλεκτική αμνησία;

Άγνοια για ό,τι συνέβη στο Άουσβιτς δηλώνει 1 στους 5 νέους Γερμανούς

Μήπως τελικά είναι στο DNA τους; Νέα έρευνα δείχνει ότι το ένα πέμπτο των Γερμανών τρέφει αντισημιτικά αισθήματα, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, ένας στους πέντε Γερμανούς ηλικίας από 18 έως 30 ετών δηλώνει πως δε γνωρίζει τι συνέβη στο στρατόπεδο.

Read More 2 Comments

Sat

28

Jan

2012

Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση και το Ευρώ

Ιστορία – Η Υιοθέτηση του Ευρώ

Κατά την προετοιμασία για την κυκλοφορία του ευρώ, την 1η Ιανουαρίου του 2002, τυπώθηκαν περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα, συνολικής αξίας περίπου 633 δισεκατομμυρίων ευρώ, και κόπηκαν 52 δισεκατομμύρια νομίσματα, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 250.000 τόνοι μετάλλου.

 

Read More 0 Comments

Tue

24

Jan

2012

Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους μάρτυρες και ήρωες του Ολοκαυτώματος

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου  Άουσβιτς-Μπιερκενάου. Θα ακολουθήσουν, μέχρι τον Αύγουστο του 1943, άλλες δεκαοχτώ αποστολές, που θα μεταφέρουν όλους σχεδόν τους Εβραίους στον τόπο της εξόντωσης, στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα

 

Read More 0 Comments

Thu

19

Jan

2012

Οι προσπάθειες για ειρήνη στον κόσμο

Κοινωνία των Εθνών -Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών – Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι και αν ΟΗΕ και ΕΕ δημιουργήθηκαν για να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση και τον αφανισμό οι λαοί; Τι και αν ΟΗΕ και ΕΕ δημιουργήθηκαν γιατί φοβήθηκαν ένα τέταρτο Ράιχ. Το 4ο Ραιχ είναι εδώ με την ανοχή των δυο οργανισμών και εξακολουθεί με άλλους τρόπους, εξίσου αποτελεσματικούς, με τα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Νταχάου να εξολοθρεύει ανήμπορους ανθρώπους.

 

Read More 0 Comments

Fri

13

Jan

2012

Λαϊκή δημοκρατία

Το καθεστώς των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού

Η λαϊκή δημοκρατία (κατ' ορισμένους εφαρμογή της μαρξιστικής δικτατορίας του προλεταριάτου) ήταν το πολίτευμα των κρατών που είχαν μεταβατικά χαρακτηριστικά από τον καπιταλισμό προς το σοσιαλισμό.

 

Read More 0 Comments

Thu

12

Jan

2012

Σύστημα Γουεστμίνστερ

Δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης

Το Σύστημα Γουεστμίνστερ είναι η μητέρα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Υιοθετήθηκε από τις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες με μικρές παραλαγές καθώς και από τα περισσότερα έθνη της Κοινοπολιτείας, ως αποικίες ή ως ανεξάρτητα κράτη.

 

Read More 0 Comments

Wed

11

Jan

2012

Συμμετοχική δημοκρατία

Ευρεία εμπλοκή των πολιτών στην διεύθυνση και διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων

Ένας στοιχειώδης τύπος συμμετοχικής δημοκρατίας εξασκείται στην Ελβετία όπου, παράλληλα με τις συνήθεις πολιτικές διαδικασίες όπου εμπλέκονται οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών, λαμβάνουν χώρα και τακτικά δημοψηφίσματα για διάφορα ζητήματα.

 

Read More 0 Comments

Mon

09

Jan

2012

Φιλελεύθερη δημοκρατία

Οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων είναι σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Θεμέλιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι ένα σύνταγμα το οποίο προβλέπει διάκριση των εξουσιών σε ανεξάρτητα όργανα και εγγύηση ορισμένων ατομικών δικαιωμάτων για τους πολίτες της, με στόχο κυρίως τον περιορισμό των δυνατοτήτων παρέμβασης του κράτους στον βίο τους.

 

Read More 0 Comments

Sun

08

Jan

2012

Άμεση δημοκρατία

Γνωστή και ως «Καθαρή Δημοκρατία»

Η άμεση δημοκρατία έλκει την καταγωγή της από την αθηναϊκή δημοκρατία της κλασικής εποχής, όπου η εκκλησία του δήμου λάμβανε τις πολιτικές αποφάσεις και για την εκτέλεσή τους όριζε κάποιους αξιωματούχους άμεσα ανακλητούς και ελέγξιμους, με περιορισμένη διάρκεια θητείας, προκειμένου να μην «επαγγελματοποιηθούν» ως πολιτικοί ηγέτες.

 

Read More 0 Comments

Sat

07

Jan

2012

Δημοκρατία

Το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα

Η εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή κ.ο.κ.) πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. κάποιου εκτός της κοινωνίας ή π.χ. κάποιων μόνο τμημάτων της. 

 

Read More 0 Comments

Fri

06

Jan

2012

Τα Θεοφάνεια

H Βάπτισης του Ιησού Χριστού

Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει  και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων.

 

Read More 0 Comments

Sat

24

Dec

2011

Ο Λόρδος Βυρων και το δάνειο στην Ελλάδα

Και εκείνα τα λεφτά «φαγώθηκαν»

νέα και αναλύσεις
νέα και αναλύσεις

Ο Λόρδος Βύρων ήταν από τους πρώτους που συνειδητοποίησαν τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η σύναψη δανείου στην περίπτωση που αυτό χρησιμοποιείτο όχι για εθνικούς σκοπούς, αλλά για πολιτικές διαμάχες.

 

Read More 0 Comments

Fri

16

Dec

2011

Ακρόπολις

Το θαύμα των θαυμάτων και τα παράξενα μυστικά του.

Σύγχρονοι επιστήμονες, έχουν παραδεχτεί πως ακόμα και με τα σύγχρονα μέσα και τα μηχανήματα που διαθέτουμε, είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσει να ξαναφτιαχτεί το ίδιο κτίσμα με τις ίδιες λεπτομέρειες!

 

Read More 0 Comments

Sat

10

Dec

2011

10 Δεκεμβρίου 1893

Χ. Τρικούπης: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν!!!

 

10 Δεκεμβρίου 1893: Ο Χαρίλαος Τρικούπης "πιστώνεται" στη Βουλή των Ελλήνων την ιστορική φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"

 

Read More 0 Comments

Wed

07

Dec

2011

Αρχιστράτηγος Μακεδονικών Δυνάμεων Εμμανουήλ Παππάς

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του

Όταν κυρήχθηκε η Επανάσταση του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και μετέβη στο  Άγιο Όρος, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από ηγουμένους και μοναχούς και ανακηρύχτηκε αρχιστράτηγος της Μακεδονίας. Αφού εγκατέστησε το αρχηγείο του στο ’γιο Όρος, με τους 2.500 άνδρες του ανέλαβε δράση.

 

Read More 0 Comments

Mon

05

Dec

2011

1909: Το Κίνημα στο Γουδί

Λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του, είναι λαός χωρίς μέλλον και εμείς οι Έλληνες έχουμε πλούσια ιστορία.  Όσοι είναι λάτρεις αυτής, έχουν διαπιστώσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ίσως οι καιροί διαφέρουν, αλλά οι καταστάσεις είναι τόσο όμοιες που σε τρομάζουν. Έχοντας λοιπόν γνώση της ιστορίας μας, μπορούμε να αποφύγουμε και τα λάθη…

 

Τη νύχτα προς τη 15η Αυγούστου 1909, ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προχωρά στο ιστορικό κίνημα που θα αλλάξει την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.


Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» γεννήθηκε από τη σύμπραξη μιας ομάδας υπαξιωματικών υπό τον ταγματάρχη Γεώργιο Σ. Καραϊσκάκη, εγγονό του στρατηγού της Ρούμελης, και μιας ομάδας κατώτερων αξιωματικών υπό τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Επαμεινώνδα (Παμμίκο) Ζυμβρακάκη.

Read More 0 Comments

Sat

26

Nov

2011

Εθνική Αντίσταση

Ξέρουμε τι γιορτάζουμε;

Αύριο, Κυριακή θα γίνει ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Αντίσταση στις Σέρρες. Άλλωστε και ο νομός Σερρών πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την συμμετοχή του λαού στην Εθνική Αντίσταση
Αύριο, Κυριακή θα γίνει ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Αντίσταση στις Σέρρες. Άλλωστε και ο νομός Σερρών πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την συμμετοχή του λαού στην Εθνική Αντίσταση

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

 

Η ελληνική εθνική αντίσταση θεωρείται από πολλούς ότι ήταν η πιο άρτια οργανωμένη αντίσταση κατά του άξονα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

 

Ξεκίνησε δε νωρίτερα σε σχέση με άλλες υπόδουλες χώρες.  Είχε προηγηθεί  η σθεναρότερη αντίσταση –από πλευράς ελληνικού στρατού- σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες χώρες. Τον εορτασμό της τον καθορίσαμε μέσα στο Νοέμβριο, ίσως γιατί Νοέμβριο έγινε το πλέον μεγαλειώδης και ενωτικό «χτύπημα» με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου που είχε εως αποτέλεσμα να αποκοπεί για μεγάλο διάστημα ο ανεφοδιασμός του Ρόμελ στην Αίγυπτο δίνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στους συμμάχους να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στην μάχη της Μέσης Ανατολής εμποδίζοντας τον Χίτλερ και τον στρατηγό του, τον Ρόμελ (τον επονομαζόμενο Αλεπού της Ερήμου) να καταφέρουν κυκλωτική κίνηση κατά της Ρωσίας από το νότο. Δηλαδή, εκτός από τους συμμάχους και την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων βοηθήθηκαν και οι Ρώσοι κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για να αντεπιτεθούν κατά τον Γερμανών.

Read More 0 Comments