Ελλάς το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει...

Απέσυραν τροπολογία του Υπ. Παιδείας που συμπεριλαμβανόταν σε νομοσχέδιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Μετά από έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είχε συμπεριλάβει τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. 

Μετά από έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είχε συμπεριλάβει τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Έντονα είχε αντιδράσει χθες η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε)  η οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει και απεργιακές κινητοποιήσεις για σήμερα.

 

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση της: Μετά την κατάθεση της τροπολογίας Μπαμπινιώτη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εμπεριέχει ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, και μετά από τις έντονες αντιδράσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ σήμερα, Κυριακή, 25/3.

 

Έπειτα από μακρά συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης, το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1.Να προτείνει στα διοικητικά συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων στην αυριανή συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ, την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την Τετάρτη, 28/3, με αίτημα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας Μπαμπινιώτη, η οποία στοχεύει στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην αποχώρηση του κράτους από την εποπτεία της εκπαίδευσης με την ουσιαστική κατάργηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιακών συμβουλίων και στην προετοιμασία για τη θεμελίωση του σχολείου της αγοράς που θα υποκαταστήσει μεσοπρόθεσμα το δημόσιο σχολείο, καταργώντας σταδιακά τη δημόσια, δωρεάν παιδεία.

 

2.Να επιδιώξει άμεσα συνεννόηση με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, καθώς ο κίνδυνος για την εκποίηση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης είναι, πλέον, ορατός».

 

Και επιστολή στους Βουλευτές

Παράλληλα, η ΟΙΛΕ είχε αποστείλει σχετική επιστολή σε όλους τους βουλευτές στην οποία ανέφερε: «Η κατάθεση εκ μέρους του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ Προσθήκης-Τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και του ελέγχου της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων» που περιλαμβάνει σημαντικές μεταβολές του νομικού πλαισίου −μεταξύ αυτών και ανατροπή των προϋποθέσεων για τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών− συνιστά εκτροπή από τις επιταγές της δεοντολογίας της κοινοβουλευτικής τάξης και κινείται οριακά στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμοποίησης, καθώς επιχειρεί να προκαταλάβει (και να προλάβει) την Κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι εκλογές του τέλους Απριλίου ή των αρχών Μαΐου.

 

Ο ΥΠΔΒΜΘ κ. Γ. Μπαμπινιώτης προφανώς επείγεται να αφήσει τη νομοθετική του παρακαταθήκη προς τον διοικούντα την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τα Αρσάκεια ιδιωτικά σχολεία Καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη και συγχρόνως προς τους άλλους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αφού η ρύθμιση για την «αυτοματοποίηση» των απολύσεων, χωρίς έλεγχο από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (παρ.4 και 5) υπήρξε επί μακρόν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) που κανένας προκάτοχος του νυν Υπουργού δεν θέλησε να ικανοποιήσει, επειδή θα συνέβαλε στη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε αμιγείς επιχειρήσεις, μειώνοντας τον επιβεβλημένο από το Σύνταγμα στην πολιτεία έλεγχο της λειτουργίας και του προσωπικού τους.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η αιφνιδιαστική κατάθεση από τον Υπουργό Παιδείας της τροπολογίας αυτής, τρεις μόλις ημέρες πριν από προσδιορισμένη συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ (τι άραγε μας καλεί να συζητήσουμε;) και ενώ στο Γραφείο του είχε φτάσει προς υπογραφή ομόφωνη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία είχε γίνει προηγουμένως αποδεκτή, από το σύνολο της ιεραρχίας του Υπουργείου Παιδείας   −και από την αρμόδια Υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου− και η οποία, αντίθετα από την κατατεθειμένη τροπολογία, εισηγείται την παραπομπή των καταγγελιών σύμβασης προς έλεγχο στα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια, στερείται ουσιαστικά και τυπικά νομιμοποιητικής  βάσης γιατί:

 

  • Είναι άσχετη με το σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ.λπ.» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ευνοεί τον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που, ως διοικούμενος, επωφελείται από τη νομοθετική πρωτοβουλία του διοικούντος εαυτού του∙ πλήττεται έτσι βάναυσα η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και της δημοκρατικής νομιμότητας.
  • Κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει συζητηθεί με τους εις ους αφορά ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς, των οποίων πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και τη δυνατότητα προάσπισης της νομιμότητας  στη λειτουργία των σχολείων τους.
  • Επείγεται να προκαταλάβει και να προλάβει την Κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις προσεχείς εκλογές.

 

Για τους λόγους αυτούς επικαλούμαστε την άμεση παρέμβασή σας, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, προκειμένου ν’ αποσυρθεί, ως αντιδημοκρατική και βλαπτική για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, από τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή η κατατεθειμένη τροπολογία του ΥΠΔΒΜΘ». 

Write a comment

Comments: 0