Το όραμα του «Μεγάλου Κουρδιστάν»

Ετοιμάζουν Κουρδική Περιοχή στη Συρία

Το τι συμβαίνει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα πρέπει όχι μονο να μας ενδιαφέρει, αλλά και να τυγχάνει περαιτέρω επεξεργασίας και προβληματισμού καθώς –όπως αποδεικνύεται καθημερινά- το ενδιαφέρον των «μεγάλων» έχει εστιαστεί στη περιοχή λόγω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Το τι συμβαίνει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου θα πρέπει όχι μονο να μας ενδιαφέρει, αλλά και να τυγχάνει περαιτέρω επεξεργασίας και προβληματισμού καθώς –όπως αποδεικνύεται καθημερινά- το ενδιαφέρον των «μεγάλων» έχει εστιαστεί στη περιοχή λόγω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

 

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι χάρη αυτού του πλούτου συντελέστηκαν αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο στις χώρες που οι ηγεσίες τους δεν συμφωνούσαν ή ο λαός αντιδρούσε. Έτσι, ή φίμωσαν τον λαό «υποδουλώνοντας τον οικονομικά» ή του έδωσαν τυπικές ελευθερίες και «καθάρισαν» τις πολιτικές ηγεσίες.

 

Σειρά από ότι φαίνεται έχει η Τουρκία, η οποία μπορεί να είναι «φιλική προς τις ΗΠΑ, αλλά εχθρική με το Ισραήλ. Εκεί οι «μεγάλες δυνάμεις» φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ικανοποιήσουν τους Κούρδους που χρόνια τώρα ζητούν αυτονομία.

 

Κάποιοι, που χρόνια τώρα συντηρούν σενάρια περι διχασμού της Θράκης ή το ενδεχόμενο να γίνει στη Θράκη ότι στο Κόσσοβο, εκτιμούν ότι όσο υπάρχει αναταραχή στο Κουρδικό τόσο θα αφήνουν την Ελλάδα και τη Θράκη στην ησυχία τους. Έχουν δίκαιο; Η ιστορία θα δείξει...

 

 

Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο dailynews24.gr το όραμα του Μεγάλου Κουρδιστάν υλοποιείται σύμφωνα με τον Στρατηγό ε.α Edip Baser που μετείχε στους αγώνες ενάντια στο ΡΚΚ και ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Γενίτσαγ. Όσα είπε είναι άκρως αποκαλυπτικά για τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

«Υλοποιείται βήμα-βήμα το όραμα του Μεγάλου Κουρδιστάν», δήλωσε. «Ο Μπαρζανί κινείται για τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία, η οποία θα έχει ως κέντρο της την πόλη Kamisli. Στη συνέχεια θα ενώσει την περιοχή αυτή με το Β. Ιράκ. Βαδίζουν σταθερά προς την εφαρμογή του χάρτη που είδα για πρώτη φορά το 2008. Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά της Τουρκίας και του Ιράν».

 

Εντύπωση προκαλούν παράλληλα οι δηλώσεις που έκανε στην ιρανική τηλεόραση Press Tv ο Αμερικανός ιστορικός Griffin Tarpley, την ώρα ακριβώς που προσγειωνόταν στο Αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν!

 

Ο κ.Tarpley συνοπτικά στη συνέντευξη του είπε: «Η Τουρκία διχάζεται ανάμεσα σε δυο κόμματα, ένα ισλαμικό και ένα κοσμικό. Ταυτόχρονα το 25% του πληθυσμού της είναι Κούρδοι. Εάν το ΝΑΤΟ επιτεθεί στη Συρία θα εξεγερθούν οι Κούρδοι και η Τουρκία θα γίνει ο στόχος τους».

 

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι το καθεστώς Άσαντ στην πραγματικότητα πάταξε την εξέγερση των αντικαθεστωτικών και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια ήττα για τις ΗΠΑ.

 

Ο Πρόεδρος Ομπάμα για να εξαλείψει την ήττα θέλει να φέρει αντιμέτωπες την Τουρκία με τη Συρία. «Αυτό, τόνισε, θα είναι μια αυτοκτονία για τον τουρκικό λαό».

 

Τέλος, επεσήμανε ότι η δημιουργία αυτόνομων Κουρδικών περιοχών στο Β. Ιράκ και στη Συρία θα γίνει πόλος έλξης και των Κούρδων της Τουρκίας.

 

Πολύ σωστά λοιπόν ο δημοσιογράφος Τζενγκίζ Τζαντάρ (Ραντικάλ) επισημαίνει ότι «από τώρα και στο εξής θα πρέπει να διαβάζουμε το Κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Συρία!».

Write a comment

Comments: 0