«Γλώσσα και Φύλο»

Στα μαθήματα κλασσικής παιδείας

 «Γλώσσα και Φύλο» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει η φιλόλογος Ευφροσύνη Σαραντέα κατά την εισήγησή της στα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας που πραγματοποιούνται στο Μαξίμειο Ίδρυμα Σερρών.

Μετά τις εισηγήσεις σχετικά με τη φιλοσοφία των δύο κορυφαίων διανοητών της αρχαιότητας, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που μας παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία ο Δημήτρης Φαρμάκης, τη σκυτάλη παίρνει η γλωσσολογία.

 

Η φιλόλογος Ευφροσύνη Σαραντέα θα παρουσιάσει τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και το φύλο, τους διαφορετικούς δηλαδή τρόπους με τους οποίους χειρίζονται τη γλώσσα οι άντρες και οι γυναίκες, με έμφαση στη λεγόμενη «γυναικεία γλώσσα». Επίσης θα γίνει αναφορά και στο γλωσσικό σεξισμό, δηλαδή στην πρακτική διάκρισης ενός ατόμου με γνώμονα το φύλο του, όπως αντικατοπτρίζεται στη γλωσσική μας χρήση  στα βασικά επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης (γραμματικό, συντακτικό και σημασιολογικό).

 

Η εισηγήτρια, Ευφροσύνη Σαραντέα, κόρη του φαρμακοποιού Γιάννη Σαραντέα και της δικηγόρου Ελένης Σταμούλη, είναι φιλόλογος της νεώτερης γενιάς με μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρητική γλωσσολογία. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης βοηθώντας ουσιαστικά τα νέα παιδιά στην κατάκτηση γνώσεων και τη μετέπειτα επιστημονική τους πορεία. Η συμμετοχή της στα μαθήματα της Κλασσικής Παιδείας πλουτίζει το ανθρώπινο -  επιστημονικό δυναμικό του πνευματικού συμποσίου και ωφελεί ουσιαστικά τους πολλούς συμπολίτες - μαθητές  στην παρακολούθηση των μαθημάτων.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις επτά (7) το απόγευμα στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.  Συντονιστές των μαθημάτων είναι οι εκπαιδευτικοί, Θεολόγης Ανδρονίδης, Θωμάς Νότας και Ειρήνη Χασιωτάκη.   Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.   Χορηγός:   Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

 

Write a comment

Comments: 0