Ελλάδα: η χαρά κάθε φοροφυγά

6 στις 10 επιχειρήσεις ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγουν

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, δείχνουν ότι στις 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ.

Ακόμη και τώρα που η χώρα είναι σε κρίση και μισοί  Έλληνες επίσημα φτωχοί, ακόμη και τώρα η φοροδιαφυγή οργιάζει...

 

Η ανικανότητα (;) των υπευθύνων είναι εξοργιστική για τον μέσο Έλληνα που γνωρίζει ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να νοικοκυρέψουν, οι «σωτήρες μας»,  τον δημόσιο κορβανά πάλι αυτός θα κληθεί να πληρώσει με νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

 

Μπορεί μεν τα όργανα, όπως το ΣΔΟΕ να κάνουν δουλειά, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η «χαρά κάθε απατεώνα» αφού και  επιχειρήσεις εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και  αετονύχηδες να θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών και στα ταμεία του κράτους να μην μπαίνουν χρήματα άλλα, εκτός από αυτά που πληρώνουν  οι συνήθεις ύποπτοι....

 

Όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ σωρεία φορολογικών παραβάσεων εντόπισε το ΣΔΟΕ κατά την διάρκεια ελέγχων σε ανταλλακτήρια χρυσού που το τελευταίο διάστημα ξεφυτρώνουν στην αγορά σαν τα...μανιτάρια. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους οι 6 στις 10 επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν.

 

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, δείχνουν ότι στις 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων- μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ.

 

Κατά τους ελέγχους διενεργήθηκαν επτά κατασχέσεις βιβλίων-στοιχείων και δεσμεύτηκαν θυρίδες, καθώς επίσης και 130 ενέχυρα.

 

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση σχετικών ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο και Αγγελο Κολοκοτρώνη.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός «εξετάζεται, πλέον, η θέσπιση πλαισίου με έκδοση υπουργικής απόφασης, για τον καλύτερο τρόπο καταγραφής στα βιβλία και στοιχείων των διενεργούμενων πράξεων από τα ενεχυροδανειστήρια, με στόχο την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούνται από τις επιχειρήσεις αυτές».

 

Επίσης ανέφερε ότι έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, για την άμεση διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις ενεχυροδανειστηρίων, αργυραμοιβών και ασχολουμένων με την τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων, κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.

 

Στο πλαίσιο των ελεγκτικών επαληθεύσεων και εφόσον κριθεί σκόπιμο, διερευνώνται και οι πηγές χρηματοδότησης των επιτηδευματιών αυτών, εξηγεί ο κ. Σαχινίδης, καθότι η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών απαιτεί υψηλή ρευστότητα.

 

Στις περιπτώσεις λειτουργίας χωρίς την προβλεπόμενη άδεια της αστυνομικής αρχής ή μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης του ενιαίου βιβλίου της αστυνομικής αρχής, ενημερώνεται με σχετικό πληροφοριακό δελτίο η αρμόδια αστυνομική αρχή.

 

Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στις offshore εταιρίες. Ήδη έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους 40.967.580 ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

 

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού, «το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αποστολής του έχει κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήσει 369 ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί 115, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι 254. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε, από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους, ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ».

 

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία έκανε λόγο για «ύποπτα δάνεια από ελληνικές τράπεζες σε off shore εταιρείες».

Write a comment

Comments: 0