Πλήρης κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ

Οφειλές εκατομμυρίων στους ιατρούς

 Αν και στον ΕΟΠΥΥ έχει περιέλθει το 90% των ασφαλισμένων, ο φορέας δεν έχει εξοφλήσει βεβαιωμένες οφειλές στους ιατρούς του ΟΠΑΔ που φθάνουν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σε απόγνωση πλέον οι ιατροί αποφάσισαν κινητοποιήσεις και από τις 9 Απριλίου οι εργαστηριακοί ιατροί  δεν θα δέχονται παραπεμπτικά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επωμίζονται το κόστος των εξετάσεων.

Μήνες μόνο μετά την έναρξη της πολυδιαφημισμένης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και ήδη οι υπηρεσίες παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης. Καθημερινά ιατροί και ασφαλισμένοι εκφράζουν σφοδρά παράπονα, ενώ παρατηρούνται σημαντικές δυσλειτουργίες στα παραρτήματα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

 

Αν και στον ΕΟΠΥΥ έχει περιέλθει το 90% των ασφαλισμένων, ο φορέας δεν έχει εξοφλήσει βεβαιωμένες οφειλές στους ιατρούς του ΟΠΑΔ που φθάνουν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Σε απόγνωση πλέον οι ιατροί αποφάσισαν κινητοποιήσεις και από τις 9 Απριλίου οι εργαστηριακοί ιατροί  δεν θα δέχονται παραπεμπτικά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επωμίζονται το κόστος των εξετάσεων. Ήδη, από τη Δευτέρα δεν γίνονται δεκτά τα παραπεμπτικά του ΤΑΠ ΟΤΕ και του ΕΤΑΑ.

 

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέδειξε τον υπαρκτό πλέον κίνδυνο να τεθεί εν αμφιβόλω το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης, εξαιτίας αστοχιών του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ.

 

Η προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις που θα έπρεπε να λειτουργούν προς όφελος του πολίτη είναι πλέον εγκληματική. Οι ιατροί πρέπει να λάβουν τα οφειλόμενα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να μην θιγούν δικαιώματα των ασφαλισμένων.

 

Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει ότι ο ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε να πληρώσει χρέη προς ιδιωτικές κλινικές και φυσιοθεραπευτές.

 

Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση αδειών και τη λειτουργία των ιατρείων, αφού ένας ιδιώτης θα μπορεί να ανοίγει ιατρείο χωρίς να υπόκειται σε κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, με κίνδυνο να δημιουργηθούν σχέσεις «μεσιτείας» με τους ιατρούς.

Write a comment

Comments: 0