Περί «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης

Τι πρέπει να κατανοήσει ο πρόεδρος του Δ.Σ Σερρών

Οι ειδήσεις σήμερα

Η «διάβαση πεζών» είναι μία ανατρεπτική δημοτική κίνηση, η οποία είναι κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, έχει μία κινηματική αντίληψη προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει τους πολίτες, και το σπουδαιότερο, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όντας όχι δημοτική αρχή, αλλά αντιπολίτευση.

Γράφει ο Παναγιώτης Κοτρώνης

 

Πολύ συχνά ακούγεται τελευταία από τη δημοτική αρχή ότι οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο δεν ασκούν «υπεύθυνη» αντιπολίτευση.

Τι εννοούν όμως με τον όρο «υπεύθυνη» αντιπολίτευση; Μία εξήγηση είναι ( η πιο πιθανή), πως θεωρούν ως υπόδειγμα τη δική τους αντιπολιτευτική στάση κατά την πολύχρονη θητεία τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 

Μπορεί λοιπόν κάποιος εύλογα να αναρωτηθεί:

  • «Υπεύθυνη» αντιπολίτευση είναι αυτή που άσκησε ο κ.Δήμαρχος σιωπώντας,  ενώ γνώριζε, ότι για χρόνια κάποιοι συμπολίτες μας καταπατούν αυθαίρετα δημοτικές εκτάσεις και τις καλλιεργούν πληρώνοντας 5 ή 10 ευρώ το χρόνο ανά στρέμμα, με αποτέλεσμα ο δήμος να χάσει εκατομμύρια ευρώ;
  • «Υπεύθυνη» αντιπολίτευση είναι να κάνεις την «πάπια», όταν ο δήμος πληρώνει για χρόνια χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ σε εργολαβίες, ενώ θα μπορούσε να ξοδεύει το 1/5 ( όπως γίνεται τώρα ), αυτοδιαχειριζόμενος το χώρο;
  • Ή μήπως είναι «υπεύθυνη» στάση, να ανέχεται τις «χαριστικές» ρυθμίσεις κάποιων οφειλετών της ΔΕΥΑΣ ή ακόμη και τη διαγραφή χρεών για κάποιους ημέτερους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη «νύφη» τα κορόιδα, δηλαδή οι συνεπείς πολίτες;
  • Είναι άραγε «υπεύθυνη» αντιπολίτευση η «μοιρασιά» στις προσλήψεις των 2μηνιτών μεταξύ όλων των δημοτικών παρατάξεων για να εξασφαλιστεί η σιωπή, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας και πραγματικών αναγκών, πληρώνοντας το «μάρμαρο» οι συνεπείς και αξιοπρεπείς συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ήθελαν «να ρίξουν τα μούτρα τους» και να παρακαλέσουν τον όποιο δήμαρχο για μια θέση εργασίας, έστω και προσωρινή;

 

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από την «υπεύθυνη» αντιπολιτευτική γραμμή που ακολούθησε η «Δημοτική Πρωτοβουλία» και ο σημερινός Δήμαρχος, και κατάφερε ακολουθώντας την πεπατημένη να αναρριχηθεί στην εξουσία. Και τώρα, είναι πολύ λογικό να απαιτεί να κάνει το ίδιο η σημερινή αντιπολίτευση.

 

Θα ήθελα όμως να τους διαβεβαιώσω, ότι τουλάχιστον όσον αφορά στη «διάβαση πεζών» και εμένα προσωπικά, αυτός ο συμβατικός και παραδοσιακός τρόπος αντιπολίτευσης, μας είναι τελείως ξένος.

 

Η «διάβαση πεζών» είναι μία ανατρεπτική δημοτική κίνηση, η οποία είναι κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, έχει μία κινηματική αντίληψη προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ενεργοποιήσει τους πολίτες, και το σπουδαιότερο, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος όντας όχι δημοτική αρχή, αλλά αντιπολίτευση.

 

  • Δεν δέχεται λοιπόν υποδείξεις συμπεριφοράς και δεν μπαίνει σε «καλούπια».
  • Δεν αποδέχεται τη λογική του κ.Δημάρχου και κάποιων «υπεύθυνων» δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ότι δεν είναι τίποτα τα 5 ευρώ το χρόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που πρέπει να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό θεωρώντας λογικό ότι δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία του κράτους, αλλά παράλογο να συμβαίνει το ίδιο και με τους εξαθλιωμένους οικονομικά Σερραίους   ( προφανώς εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια ).
  • Η «διάβαση πεζών» θεωρεί αδιανόητο να επιβάλλει ο δήμος επί πλέον χαράτσια στα ερασιτεχνικά σωματεία για τη χρήση του Κολυμβητηρίου, ενώ ταυτόχρονα η πολιτεία επιδοτεί τις Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρείες με δις ευρώ για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα «χρυσά» συμβόλαια παικτών και προπονητών, και να επιδιορθώνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα κατεστραμμένα από τη μανία των χούλιγκανς, γήπεδα.
  • Και προφανώς δεν θα υποκύψω στους τραμπουκισμούς των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την ανοχή του Προέδρου. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος έχει αναλάβει «εργολαβικά» να διακόπτει και να ειρωνεύεται  τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κάτι που ο Πρόεδρος μάλλον θεωρεί φυσιολογικό αφού ποτέ δεν τον ανακαλεί στην τάξη. Αντίθετα είναι πολύ ευαίσθητος  και τυπικός με όσους ασκούν σκληρή μεν αλλά πάντοτε με πολιτικούς όρους κριτική.
  • Δεν θα με κάμψουν εμένα προσωπικά ( αλλά πιστεύω και τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης ), οι οποίοι λειτουργούμε με πολύ σεβασμό στον Κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και πάντοτε με διάθεση προσφοράς και προτάσεων. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το ότι πολλά θέματα ψηφίζονται σχεδόν ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις. Εκτός αν η δημοτική αρχή επιθυμεί να υπάρχει 100% ομοφωνία. Ε, τότε να πάρουμε κι ένα θυμιατό και να υμνούμε εν χορώ τον «μεγάλο» μας δήμαρχο κ.Πέτρο Αγγελίδη (και οι δημοσιογράφοι το ίδιο).
  • Όσο για τις μαραθώνιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη, κι ας αναλογιστούν το χρόνο που καταναλώνουν οι ίδιοι οι συμπολιτευόμενοι, αλλά και κάποιοι «υπεύθυνοι» αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που εισπράττουν συνεχώς τα εύσημα του δημάρχου. Όταν χρειάζονται οι αντιδήμαρχοι, οι εισηγητές αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος 20 λεπτά για να απαντήσουν σε μία ερώτηση, τη στιγμή που δεν απαιτείται πάνω από 30 δευτερόλεπτα, τότε δεν τους φταίει η αντιπολίτευση. Όταν ο κ.Δήμαρχος επαναλαμβάνει συνεχώς πως δεν θα μιλήσει για κάποιο θέμα διότι καλύφθηκε από τον εισηγητή του και τελικά μιλάει μισή ώρα, ας μην αναζητούν αλλού τις ευθύνες για τα 5ωρα που «χτυπάει» συνεχώς το δημοτικό συμβούλιο.

 

Τελειώνοντας καλό θα ήταν ο κ.Πρόεδρος να μην χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί να αφαιρεί συνεχώς το λόγο από τους επικεφαλής των παρατάξεων, επειδή κατά την άποψή του είπαν μία λέξη εκτός θέματος και να επιτρέπει στον κ.Δήμαρχο να μιλάει 30 λεπτά επί παντός επιστητού. Ο κ.Δήμαρχος πράγματι έχει τη δυνατότητα να παίρνει το λόγο όποτε θέλει, αλλά όχι να λέει ότι θέλει.

 

Υ.Γ. : Επειδή ο κ.Πρόεδρος κατά απαράδεκτο τρόπο δεν μου επιτρέπει να πάρω το λόγο και να του εξηγήσω τι προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας για την επίκληση προσωπικού ζητήματος, αναγκάζομαι να το κάνω μέσω του τύπου         ( ευτυχώς αυτός δεν καταργήθηκε ακόμη ).

 

Αναφέρει λοιπόν ο Κανονισμός ( άρθρο 4 παράγραφος 3 )ότι:

«Ο Δήµαρχος, ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα µέλη του Δηµοτικού Συµβουλίου  μπορούν να επικαλεστούν προσωπικό ζήτημα, όπως η μομφή σε βάρος τους ή η υβριστική εκδήλωση εναντίον τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή η απόδοση διαφορετικής γνώμης από εκείνη που εξέφρασαν.

 

Ο επικαλούμενος οποιοδήποτε παρεμπίπτον ή προσωπικό ζήτημα οφείλει να το προσδιορίσει μέσα σε ένα λεπτό της ώρας και να το στηρίξει σε συγκεκριμένη διάταξη του παρόντος κανονισμού ή της νομοθεσίας, διαφορετικά ο Πρόεδρος απορρίπτει την επίκληση».

 

Ο κ.Πρόεδρος λοιπόν καλό είναι να κατανοήσει, ότι είναι υποχρεωμένος να δίνει το λόγο σε όποιον επικαλείται προσωπικό ζήτημα, και δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια αυτός να αποφασίζει, άλλως παραβιάζει ο ίδιος κατάφωρα τον Κανονισμό που υποτίθεται ότι έχει χρέος να υπερασπίζεται.

Αυτά τα λίγα.

 

Παναγιώτης Κοτρώνης

Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της «διάβασης πεζών»

Write a comment

Comments: 0