Διαφθορά

Τιμητές οι Γερμανοί, αλλά και συναυτουργοί

Η ιστορία δείχνει ότι οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν κατά κανόνα  τη μέθοδο της δωροδοκίας και της εξαγοράς για να αποσπάσουν συμβάσεις κρατικών προμηθειών. Κέρδισαν δισεκατομμύρια εκμαυλίζοντας  πολιτικούς,  διαχειριστές δημοσίου χρήματος σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στρατιωτικούς, ανθρώπους των ΔΕΚΟ κλπ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χ. ΝΙΑΚΑΣ

 

Στα δύο και πλέον χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά δημοσιονομική κρίση, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν πρωτοστατήσει σε επικρίσεις κατά της χώρας μας, κατηγορώντας συλλήβδην κυβερνήσεις, πολιτικούς και  κόμματα για διαφθορά, διαπλοκή, ανικανότητα - και ενίοτε ολόκληρο το λαό για τεμπελιά και φυγοπονία.

 

 

Με "κομψότερες" διατυπώσεις τα ίδια περίπου έχουν πεί κατά καιρούς και πολλοί κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ και μη εξαιρουμένου του Σόιμπλε. Χωρίς περιστροφές και με προσβλητικές εκφράσεις έχουν μιλήσει οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας  (Βεστερβέλε και Ρέσλερ), των οποίων το κόμμα είναι η "φωνή" των μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων.

 

 

Κανένας όμως, ούτε media ούτε πολιτικοί, δεν έκανε ποτέ την παραμικρή νύξη για το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι  γερμανικές επιχειρήσεις στην εξάπλωση της διαφθοράς και στην εξαχρείωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

 

 

Ξεκινώντας από το πρώτο σκάνδαλο Siemens στη δεκαετία του 1950 και συνεχίζοντας με την υπόθεση  των ζαχαρουργείων, τον πρώτο εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, τις προμήθειες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα  τεθωρακισμένα της Krauss Maffei, τις πρώτες αναθέσεις του μετρό και του νέου αεροδρομίου επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών αγώνων κλπ, ολόκληρη η μεταπολεμική ιστορία της γερμανικής οικονομικής  διείσδυσης   στην Ελλάδα είναι μια μακρά σειρά σκανδαλωδών συμβάσεων, που "μύριζαν"  μίζες  και διαφθορά.

 

 

Η ιστορία δείχνει ότι οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν κατά κανόνα  τη μέθοδο της δωροδοκίας και της εξαγοράς για να αποσπάσουν συμβάσεις κρατικών προμηθειών. Κέρδισαν δισεκατομμύρια εκμαυλίζοντας  πολιτικούς,  διαχειριστές δημοσίου χρήματος σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στρατιωτικούς, ανθρώπους των ΔΕΚΟ κλπ.

 

 

Ετσι φθάσαμε στην υπόθεση των υποβρυχίων, που στέλνει στον Κορυδαλλό τον Ακη  Τσοχατζόπουλο. Χωρίς να είναι άμοιρος  ευθυνών - το αντίθετο μάλιστα, όπως αποφαίνεται και η δικαστική έρευνα - καλείται να "πληρώσει" για όλα, ακόμη και για όσα έχουν συγκαλυφθεί. Θα είναι ο "αποδιοπομπαίος τράγος" - όπως στην αρχαία ελληνική τραγωδία.

 

Δυστυχώς όμως,  με τη σύλληψη και την πιθανολογούμενη καταδίκη του, ούτε κάθαρση πρόκειται να γίνει, ούτε θα  τελειώσουμε με τη διαφθορά

 

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0