Η κατάρρευση του ΕΣΥ

Σκληρή κριτική στον Μ. Μπόλαρη από τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

ΣΥΡΙΖΑ «οι ψυχιατρικές δομές του Δημοσίου κλείνουν από έλλειψη χρηματοδότησης, οι άρρωστοι ξαναγυρίζουν στα ψυχιατρεία και μάλιστα τους ζητούν να πληρώσουν κιόλας χιλιάδες ευρώ για ... ακούσιες νοσηλείες! Φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παίρνει μαθήματα από τον Ούγγρο κ. Andor και την ακροδεξιάς απόκλισης κυβέρνησή του, που βάζει πρόστιμα στους άστεγους και τους άνεργους!»

«Στον τοπικό τύπο στις 6/4/2012 διαβάσαμε, με έκπληξη τουλάχιστον, για τα εύσημα που εισέπραξε ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Andor, όσον αφορά το πρόγραμμα αποασυλοποίηασης Ψυχαργώς και γενικότερα την Ψυχική Υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο        ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και εξηγεί:.

 

«Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένοι στόχοι, τους οποίους «κατέκτησε» η Ελλάδα.

 

Ποιοι είναι αυτοί; Ας τους πάρουμε έναν έναν:

1) Είναι άξια συγχαρητηρίων η συγχώνευση 5 Ψυχιατρικών Νοσοκομείων με ισάριθμα γενικά; Οι ίδιοι οι διευθυντές των κλινικών και Κέντρων Ψυχικής Υγείας, που μίλησαν σε συνέδριο στις 29-30/3/12, το οποίο χαιρέτησε ο κ. Μπόλαρης, είναι αγανακτισμένοι και θεωρούν ότι η συγχώνευση θα βλάψει τις υπηρεσίες τους, καθότι θα γίνουν ο «φτωχός συγγενής» των μεγάλων νοσοκομείων. Αυτό ήδη είναι γεγονός για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι ίδιοι φόβοι εκφράζονται για την Πέτρα Ολύμπου.

 

2) Υπάρχει, αλήθεια, τόσο σημαντική πρόοδος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ψυχική υγεία, και πού παρατηρείται αυτή η πρόοδος; Όταν, για παράδειγμα, στο νομό μας ο μοναδικός ξενώνας που έγινε με το Ψυχαργώς δεν λειτουργεί, και η Ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Σερρών έχει μόνο 1 (μία) ψυχίατρο;

 

3)Μήπως καμαρώνει το υπουργείο για τις φιλικά προσκείμενες ΜΚΟ, που παίρνουν αυτά τα κονδύλια; Γιατί την Κυριακή 8/4 αποκαλύφθηκε από τον «Τύπο της Κυριακής» ότι ένα έργο για την ψυχική υγεία ύψους 3,5 εκατ. € ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στο ίδρυμα Τσάτσου που ειδικεύεται στο ... Συνταγματικό Δίκαιο! (Κάθε συσχετισμός με την ακαδημαϊκή καριέρα του Υπουργού Υγείας και ποϊσταμένου του κ. Μπόλαρη είναι αυθαίρετος και κακόβουλος)

 

Κατά τα άλλα οι ψυχιατρικές δομές του Δημοσίου κλείνουν από έλλειψη χρηματοδότησης, οι άρρωστοι ξαναγυρίζουν στα ψυχιατρεία και μάλιστα τους ζητούν να πληρώσουν κιόλας χιλιάδες ευρώ για ... ακούσιες νοσηλείες! Φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παίρνει μαθήματα από τον Ούγγρο κ. Andor και την ακροδεξιάς απόκλισης κυβέρνησή του, που βάζει πρόστιμα στους άστεγους και τους άνεργους!

 

Στις προθέσεις ακόμα του υπουργείου είναι η δημιουργία ιδιωτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας ενώ ταυτόχρονα τα δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας ωθούνται σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πρόσφατο συνέδριό τους οι ψυχίατροι των Κέντρων Ψυχικής Υγείας επεσήμαναν την πλήρη απογύμνωσή τους.

 

Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν κ. Μπόλαρη για την κατάρρευση του ΕΣΥ και ειδικότερα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ψυχικής υγείας».

Write a comment

Comments: 0