Κομπίνες και τιμωρία...

Η προετοιμασία κοινής γνώμης;

ΔΕΝ θα πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα γιατί ούτε όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια, ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι πολίτες.  Τους τελευταίους μάλιστα θα πρέπει να τους μεμφθούμε ΜΟΝΟ για την ανοχή που επέδειξαν, τα τελευταία χρόνια, σε τέτοιου είδους φαινόμενα και για τις επαναλαμβανόμενες επιλογές τους σε πολιτικά πρόσωπα που τα αναδείκνυαν στην εξουσία..

Ότι στην Ελλάδα ανθεί πάσης φύσεως λαμογιά και ότι είναι η χαρά κάθε φοροκλέφτη, φοροφυγά και μιζαδόρου είναι κάτι που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε γιατί το βιώναμε και το βιώνουμε καθημερινά.

 

Βέβαια ΔΕΝ θα πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα γιατί ούτε όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια, ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι πολίτες.  Τους τελευταίους μάλιστα θα πρέπει να τους μεμφθούμε ΜΟΝΟ για την ανοχή που επέδειξαν, τα τελευταία χρόνια, σε τέτοιου είδους φαινόμενα και για τις επαναλαμβανόμενες επιλογές τους σε πολιτικά πρόσωπα που τα αναδείκνυαν στην εξουσία..

 

Όμως ούτε ολοι μαζί τα φάγαμε, ούτε στο ίδιο τραπέζι καθίσαμε, ούτε χώρα διεφθαρμένων είμαστε.

 

Στην Ελλάδα σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι του μόχθου και τις εργασίας. Απόδειξη, το γεγονός ότι οι μισοί εργαζόμενοι πλέον δουλεύουν χωρίς να αμοίβονται στην ώρα τους, ή εργάζονται με μισθό 200 ευρώ το μήνα (δεν ξέρω τι λένε τα χαρτιά των ιθυνόντων, αλλά ο πραγματικός μισθός που παίρνει σήμερα ο μέσος Έλληνας κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ για παραπάνω από οκτώ ώρες. Άλλωστε το οκτάωρο έχει καταργηθεί στην πράξη προ πολλού) απλά γιατί δεν θέλουν να τεμπελιάζουν ή να μην διοχετεύουν κάπου την ενεργητικότητα τους.

 

Άλλωστε διαφθορά δεν υπάρχει μονο στην Ελλάδα, απλά στις άλλες χώρες είτε δεν το λένε, είτε οι πολίτες είναι τόσο αδιάφοροι και φιλοτομαριστές που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

 

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει σε όλο τον δυτικό ή ανατολικό, ανεπτυγμένο η μη κόσμο. Αν ρίξουμε μια ματιά στον κύκλο που έκαναν τα χρήματα από τις μίζες των υποβρυχίων θα δούμε ότι εμπλέκονται, πέρα από τον σταθερό Γερμανό συνεργάτη  (γιατί σε κάθε οικονομικό σκάνδαλο της Ελλάδας από πίσω υπάρχει μια Γερμανική εταιρία) και άλλοι συνεργάτες από άλλες χώρες. Αν δε, αρχίσουμε να ρίχνουμε και καμιά ματιά στα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων ή των ανταποκριτών ελληνικών εφημερίδων από άλλες χώρες, θα δούμε ότι διαφθορά υπάρχει παντού και ίσως και σε μεγαλύτερο εύρος, απλά αυτοί δεν είχαν έναν ΓΑΠ να πει δημοσίως ότι κυβερνά μια χώρα διεφθαρμένων!


Όμως στην Ελλάδα η δημοσιοποίηση των οικονομικών σκανδάλων είναι συνεχής. Σκάνδαλα τις τελευταίας δεκαετίας που αν αθροίσουμε τα νούμερα έχουμε αμέσως –αμέσως το μισό δημόσιο χρέος.

 

Τι έγινε όμως τώρα και άρχισαν αυτά τα σκάνδαλα να βγαίνουν στο φώς;

Δεδομένου ότι οι κρατούντες γνώριζαν την κατάσταση, την οποία γνώριζε και ο απλός πολίτης χρόνια τώρα, γιατί ξαφνικά αποφάσισαν να «βάλουν φρένο»;

 

Θέλουν να δώσουν αίμα για να ικανοποιήσουν τον εξαγριωμένο πολίτη ή μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για κατάργηση του ήδη ετοιμοθάνατου κοινωνικού κράτους; Μήπως με το πρόσχημα των πολλών ατασθαλιών που έγιναν σε διάφορους οργανισμούς ετοιμάζουν την κατάργηση τους; 

 

Το σκάνδαλο του ΟΓΑ

Αυτή τη φορά στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο ΟΓΑ και ο κοινωνικός τουρισμός, ο οποίος σημειωτέων δεν λειτούργησε τον προηγούμενο χρόνο.

 

Όπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ «Εμπόριο» με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Tαμείου και η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Δελτία πωλούνταν στο Διαδίκτυο ή... ανταλλάσσονταν σε τουριστικά γραφεία με εκδρομές στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Ταμείο των αγροτών.

 

Σύμφωνα με το Εθνος, πρόκειται για μία πρωτοφανή υπόθεση που αποδεικνύει τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από κυκλώματα επιτηδείων. Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις για τη χορήγηση συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών σε ασφαλισμένους-«μαϊμού».

 

Συγκεκριμένα, ξενοδόχοι προσκόμισαν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού στον ΟΓΑ και ζήτησαν να πληρωθούν χωρίς ωστόσο να έχουν φιλοξενήσει το διάστημα αυτό τους ασφαλισμένους. Από τους ελέγχους προέκυψε πως είτε τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά τις συγκεκριμένες ημέρες είτε οι ασφαλισμένοι του Ταμείου δεν είχαν μεταβεί ποτέ σε αυτά. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως:

 

  • Υπήρξαν περιπτώσεις ασφαλισμένων του Οργανισμού που είτε είχαν πουλήσει τα δελτία τους σε τουριστικά γραφεία είτε τα αντάλλαξαν με εκδρομή στο εξωτερικό!
  • Υπήρξαν περιπτώσεις που πωλούνταν δελτία κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ στο Διαδίκτυο έναντι χρηματικού ποσού.

 

25 από τα 30

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχθηκαν σε πρώτη φάση 30 ξενοδοχεία και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στα 25, γεγονός που αποδεικνύει τις πρωτοφανείς διαστάσεις που είχε πάρει η υπόθεση. Ουσιαστικά εμπλέκονται ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και δικαιούχοι παροχών του Οργανισμού, οι οποίοι... συνεργάζονταν μεταξύ τους και ζημίωναν το Ταμείο.

 

Ο ΟΓΑ έχει αναστείλει τις πληρωμές των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που διαπιστώθηκαν παραβάσεις μέχρι το πέρας των ελέγχων. Παράλληλα, η διοίκηση του Ταμείου έχει δώσει εντολή να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου, καθώς επίσης να αποσταλούν οι φάκελοι των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

 

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως τα Ταμεία στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής δίνουν σε ασφαλισμένους που πληρούν τα κριτήρια δελτία κοινωνικού τουρισμού, με τα οποία κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα σχεδόν δωρεάν στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία και καταλύματα. Τώρα η διοίκηση του ΟΓΑ μελετά την αλλαγή όλου του συστήματος χορήγησης και ελέγχων των δελτίων και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

Από «κόσκινο» συντάξεις και επιδόματα

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε συντάξεις και επιδόματα ξεκινούν για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε ασφαλισμένους «μαϊμού». Εκτιμάται πως φτάνουν τις 90.000 οι περιπτώσεις που καταβάλλονταν για χρόνια παροχές σε μη δικαιούχους, με τη ζημιά για τα Ταμεία να φτάνει το ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο.

 

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει καταστήσει σαφές πως θα αναζητηθούν αναδρομικά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν χάσει τα Ταμεία τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά για πρώτη φορά επιχειρείται το «ξεσκόνισμα» των αρχείων, για να διαπιστωθεί το αν συντάξεις και επιδόματα δίνονται σε πραγματικούς δικαιούχους.

 

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει πως «οι προσπάθειες συνεχίζονται με τρόπο συστηματικό, καθολικό και υπεύθυνο» και επισημαίνει πως «οι ελεγκτικές δομές του Ιδρύματος έχουν δώσει δείγμα γραφής για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους».

 

Πάντως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας διαψεύδει με ανακοίνωσή του τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για τη δράση κυκλωμάτων στο ΙΚΑ Πατησίων.

 

Σημειώνεται πως «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολουθεί τα υποκαταστήματα του Ταμείου, για να διαπιστωθεί το σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν υπερβολικά έξοδα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα ποσά είναι μεγάλα, αμέσως χτυπά «καμπανάκι» για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 

Με βάση πληροφορίες, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι συνέχιζαν να δουλεύουν κανονικά, αλλά παράλληλα έπαιρναν και επίδομα ασθενείας. Στο παρελθόν δεν γινόταν διασταύρωση των στοιχείων και έτσι δεν έρχονταν στο φως ανάλογες υποθέσεις.

Write a comment

Comments: 0