Η Ελλάδα έχασε ευρωπαϊκά χρήματα

Για την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία

Ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης κ. Ντ. Τσιόλος, σημείωσε πως η Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2010-2011 δαπάνησε μόλις το 56,6% του κονδυλίου της (1,86 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, 14 κράτη μέλη εκ των 24 συμμετεχόντων στο σχέδιο δαπάνησαν αναλογικά περισσότερα, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη προσωρινά.

Μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους που προορίζονταν για την σίτιση των απόρων χάθηκαν εξαιτίας των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών της Ελλάδας κατά το 2010, η Ευρ. Επιτροπή απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέρχεται με νέα στοιχεία αυτή την φορά, για την σοβαρή απώλεια απορρόφησης πόρων κατά την περσινή σχολική περίοδο, προκειμένου να δοθούν δωρεάν φρούτα σε μαθητές, ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

 

Συγκεκριμένα απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης κ. Ντ. Τσιόλος, σημείωσε πως η Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2010-2011 δαπάνησε μόλις το 56,6% του κονδυλίου της (1,86 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, 14 κράτη μέλη εκ των 24 συμμετεχόντων στο σχέδιο δαπάνησαν αναλογικά περισσότερα, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη προσωρινά.

 

Ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε πως το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν τα ίδια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και να εστιάζουν σε περιοχές/σχολεία με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία από την έναρξή του, το σχολικό έτος 2009-2010.

 

Απευθυνόμενος στην Επιτροπή εξάλλου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν είναι στις σκέψεις της Επιτροπής να διευρύνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος προς τα κράτη μέλη, και ιδίως προς εκείνα που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυξάνονται τα κρούσματα μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τα φρούτα. Ο Ρουμάνος Επίτροπος υπογράμμισε πως πράγματι, στις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ για το 2020 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί όχι μόνο ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου, αλλά και το όριο της συγχρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, καθώς και να επεκταθούν οι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση δαπάνες.

 

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Την διετία κατά την οποία η Ελλάδα βίωσε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της, η κυβέρνηση, εξαιτίας της αμέλειας της και μόνο αυτής, επέτρεψε να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν  για τις πιο ευαίσθητες και εκτεθειμένες στην κρίση κοινωνικές ομάδες, τους άπορους και τους μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Για το πώς λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική έχουμε δείγματα γραφής και μάλιστα τα χειρότερα. Όσες συγγνώμες και να ζητάει ο κ. Βενιζέλος, όσο άγχος και να βγάζουν τα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ για να αποδείξουν την κοινωνική του ευαισθησία, οι πράξεις και κυρίως οι παραλείψεις της προηγούμενης διετίας είναι δεδομένες. Παραλείψεις που αφήνουν απροστάτευτες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εκθέτουν την χώρα μας στην Ευρώπη".

Write a comment

Comments: 0