Αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Χρυσό

Διευκρινίσεις από τη δημοτική αρχή

Δ. Εμμανουήλ Παππά: ‘’Από τα νέα αυτά αποτελέσματα προκύπτει και πάλι ότι το νερό του δικτύου είναι απαλλαγμένο τόσο από Κολοβακτηρίδια όσο και από κολοβακτηρίδια εντερικής προέλευσης (Ε-coli) τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ταλαιπώρησαν τους δημότες του Χρυσού’’.

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εκδηλώθηκαν στη Δημοτική Κοινότητα Χρυσού κατά τις ημέρες του Πάσχα (14-18 Απριλίου) ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά  διευκρινίζει ότι ‘’τηρώντας απόλυτα τις απαιτήσεις που θέτει η σχετική Νομοθεσία προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε πλήρεις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού ύδρευσης τόσο στις δεξαμενές όσο και σε χαρακτηριστικά σημεία του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.’’

 

Όπως αναφερετε σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου ‘’Οι χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις διενεργούνται από εξουσιοδοτημένο και Πιστοποιημένο Χημικό Εργαστήριο το οποίο διενεργεί και τις δειγματοληψίες στα επιλεγμένα σημεία του δικτύου των οικισμών παρουσία του αρμόδιου υπαλλήλου του Δήμου.

 

Στη Δημοτική Κοινότητα Χρυσού οι τελευταίες χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις διενεργήθηκαν την Πέμπτη 05/04/2012  και τα αποτελέσματά τους κοινοποιήθηκαν στο Δήμο στις 08/04/2012 από το αναφερόμενο χημικό εργαστήριο. Το νερό ύδρευσης του Χρυσού σύμφωνα με τα  αποτελέσματα τόσο των χημικών όσο και των μικροβιολογικών αναλύσεων κρίνεται ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ως πόσιμο καθώς πληροί απολύτως τα όρια που θέτει η σχετική Νομοθεσία.

 

Παρά τις πρόσφατες αναλύσεις του νερού, η Δημοτική Αρχή αμέσως μόλις διαπίστωσε τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Δ.Κ. Χρυσού έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να προβεί σε άμεσο επανέλεγχο της ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης με δειγματοληψίες από τη κεντρική δεξαμενή και το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού. Τα δείγματα ελήφθησαν την Τετάρτη 18/04/2012 (εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων) και τα αποτελέσματα των αναλύσεων μας κοινοποιήθηκαν στις 24/04/2012.

 

Από τα νέα αυτά αποτελέσματα προκύπτει και πάλι ότι το νερό του δικτύου είναι απαλλαγμένο τόσο από Κολοβακτηρίδια όσο και από κολοβακτηρίδια εντερικής προέλευσης (Ε-coli) τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ταλαιπώρησαν τους δημότες του Χρυσού.

 

Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των νέων αναλύσεων (οι οποίες επιβεβαίωσαν την απουσία E-coli) ο Δήμος προχώρησε προληπτικά στις 19 και 20 Απριλίου σε συστηματική υπερχλωρίωση του νερού της ύδρευσης προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε πιθανώς κίνδυνος που θα μπορούσε να προέρχεται από το νερό.

 

Σήμερα που τα φαινόμενα έχουν υποχωρήσει και τα κρούσματα ελαχιστοποιήθηκαν θα θέλαμε να ενημερώσουμε τόσο τους Δημότες μας όσο και τους λοιπούς ενδιαφερομένους ότι η προάσπιση της Δημόσιας υγείας είναι στις απόλυτες προτεραιότητες του Δήμου Εμμανουήλ Παππά. Ο έλεγχος των νερών είναι συστηματικός και οι κάτοικοι των χωριών μας θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι το νερό της ύδρευσης είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση. Καλούμε όλους τους επίδοξους «καλοθελητές της παραπληροφόρησης» να σταματήσουν των εκφοβισμό των κατοίκων του Χρυσού με την διάδοση υποθέσεων και ψευδών ειδήσεων που αφορούν στο τόσο σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας.      

Write a comment

Comments: 0