Το Μνημόνιο θα αλλάξει

Μετεκλογικές συνεργασίες στη βάση νέας πολιτικής

Μονόδρομος είναι πλέον για τα ελληνικά κόμματα η αναδιαπραγμάτευση των όρων και κατευθύνσεων του Μνημονίου την επομένη των εκλογών. Η μεγάλη άνοδος των αντιμνημονιακών δυνάμεων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κρίσης περιορίζουν το πεδίο σύγκλισης για την επίτευξη κυβερνητικών συνεργασιών. Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, ενώ μόνο το Βερολίνο εθελοτυφλεί ακόμα. 

Μονόδρομος είναι πλέον για τα ελληνικά κόμματα η αναδιαπραγμάτευση των όρων και κατευθύνσεων του Μνημονίου την επομένη των εκλογών. Η μεγάλη άνοδος των αντιμνημονιακών δυνάμεων σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κρίσης περιορίζουν το πεδίο σύγκλισης για την επίτευξη κυβερνητικών συνεργασιών. Τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, ενώ μόνο το Βερολίνο εθελοτυφλεί ακόμα.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση πυροκροτητή για την αλλαγή των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη δυναμική της νίκης του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και την κοινωνική ένταση στην Ισπανία μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για την αντιστροφή του υφεσιακού κύκλου.

 

Η ένταση των κοινωνικών πιέσεων και του αναβρασμού έχει γίνει αισθητή και στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτικούς οίκους να δημοσιεύουν εκθέσεις προβλέποντας ανατροπή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Οι αγορές αναγνωρίζουν σημαντικό ρίσκο και αστάθεια στις επερχόμενες αλλαγές αλλά όπως όλα δείχνουν τα χειρότερα σενάρια έχουν αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων και των μετοχών.

 

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μεταβάλλεται άρδην με τη μεγάλη άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων (αριστερών και δεξιών) και την καταβαράθρωση των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα δυο κόμματα εξουσίας αναμένεται να προσεγγίσουν μαζί το 38-40% αλλά για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσουν σημείο σύγκλισης στην άσκηση πολιτικής απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο.

 

Ηδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας προοπτική εξόδου το 2015 και ζητώντας επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής κατά ένα έτος. Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένοντας στην πολιτική αυτοδύναμης κυβέρνησης ζητά ανατροπές σε μέτρα και ασκούμενες πολιτικές.

 

Η πίεση όμως, ιδιαίτερα από την άνοδο της Αριστεράς, δεν φαίνεται να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια στους αρχηγούς των δυο κομμάτων. Αν δεν συμφωνήσουν σε ένα βασικό άξονα σύγκλισης ώστε να εξασφαλίσουν συναίνεση και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης τότε, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θααναδειχθεί σε ρόλο καταλύτη των εξελίξεων επιβάλλοντας ανατροπές.

 

Το ενδεχόμενο νέας άμεσης προσφυγής στις κάλπες εκτιμάται ότι θα είναι καταστροφικό για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα κομματικά επιτελεία εργάζονται για να το αποτρέψουν.

 

Νέο μνημόνιο ΙΙΙ ή κυβερνώσα Αριστερά

Υπό το πρίσμα των πολιτικών ανατροπών που θα συντελεστούν στην εκλογική διαδικασία οι διαμορφωτές της πολιτικής εργάζονται για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσουν άμεσα από την ΕΕ και το ΔΝΤ νέους όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική.

 

Η άνοδος των αντιμνημονιακών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Αριστεράς αποτελεί κεντρικό πολιτικό ζήτημα και μοχλό πίεσης για τη νέα κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ώστε επιτευχθεί η απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής.

 

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνάντησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και της εύρεσης ενός modus Vivendi ώστε να κυβερνηθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της εξόδου από το Μνημόνιο και της αμφισβήτησης του χρέους αναμένεται να οδηγήσει σε άμεση κυβερνητική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

Οι κκ Τσίπρας και Καμμένος έσπευσαν να διαφωνήσουν και να αρνηθούν συνεργασία εκ των προτέρων, όπως άλλωστε πράττουν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η δυναμική πάντως του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα μπορούσε να ανατρέψει πολιτικούς σχεδιασμούς και να επιβάλλει σε Σαμαρά και Βενιζέλο συμφωνία σε νέα σκληρή γραμμή απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο.

 

Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών και την πλατφόρμα πολιτικής συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Μετεκλογικά οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες αναμένονται έντονες, ενώ πολλά σενάρια θα ακουστούν στόχος θα είναι τα «καούν».

 

Η κοινωνία θα βρεθεί σε διαδικασία stress test καθώς το πολιτικό πόκερ περιλαμβάνει φήμες και διαρροές και «τρομολαγνεία».

 

Η Αγκελα Μέρκελ θα επιμείνει αρχικά στη σκληρή γραμμή της μηδενικής ανοχής και η ΕΕ δεν αποκλείεται να μπλοκάρει την επόμενη δόση του δανείου μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

 

Το θέμα έχει άλλωστε προβλέψει ήδη η UBS και άλλοι επενδυτικοί οίκοι. Οι πολιτικές διεργασίες ανεβάζουν το επενδυτικό ρίσκο αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0