Οδεύουμε σε επαναληπτικές εκλογές

Στα μέσα Ιουνίου

Στο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αν και είναι ώρες ευφορίας, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα ήρεμα και χωρίς πανηγυρισμούς, καθώς εκτιμούν πως τα δύο μεγάλα κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, θέλει να μετατρέψει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης σε «καυτή πατάτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς επαναλητικές εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες τη 10η ή τη 17η Ιουνίου, οδεύει η χώρα, μετά τις δύο ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: το «τσεκούρεμα» του δικομματισμού (τα δύο κόμματα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, «δεν τους βγαίνουν τα "κουκιά"», λένε χαρακτηριστικά οι πολιτικοί αναλυτές) και τη μεγάλη άνοδο της Αριστεράς, με τον πρωταγωνιστή, τον Αλέξη Τσίπρα, να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα πίσω από τη Ν.Δ.

 

 Στα αξιοσημείωτα των εκλογών; Τα δύο «ανεπίσημα κόμματα», αυτό της αποχής που πιάνει ποσοστά... δικομματισμού (34,91%) και εκείνο των «εκτός Βουλής κομμάτων» (19,03%). Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 100% των εκλογικών τμημάτων, η Ν.Δ. έρχεται πρώτη με 18,85%, η μεγάλη έκπληξη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεύτερος με 16,78 (τετραπλασιασμός της δύναμης) και το ΠΑΣΟΚ τρίτο και... καταποντισμένο με... 13,18%.

 

Οι διερευνητικές επαφές Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε  τον κύκλο των διευρευνητικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της «Χρυσής Αυγής». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε πέντε όρους για κυβερνητική συνεργασία, ενώ άκαρπη ήταν η συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ. «Όχι» είπε στον Α. Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να συναντηθεί με τον Α. Σαμαρά. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Σαμαράς παρέδωσε την εντολή η οποία χθες δόθηκε στον Αλ. Τσίπρα.

 

Η «καυτή πατάτα»

Στο «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αν και είναι ώρες ευφορίας, ωστόσο, βλέπουν τα πράγματα ήρεμα και χωρίς πανηγυρισμούς, καθώς εκτιμούν πως τα δύο μεγάλα κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, θέλει να μετατρέψει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης σε «καυτή πατάτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο πως οι δύο του... πρώην δικομματισμού τρέμουν τις επαναληπτικές εκλογές, καθώς θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ενδυναμωθεί, και έτσι θέλουν να τον αποδομήσουν.

 

Γιαννίτσης: Δεν πρέπει να βρεθεί η χώρα σε ακυβερνησία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παρέδωσε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός σημείωσε: «Τελείωσε η εκλογική διαδικασία, αρχίζει η πολιτική διαδικασία. Ελπίζω ότι θα αποδειχθεί αυτό που λέγεται ότι στη Δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η χώρα πρέπει να κατοχυρώσει την πορεία της προς τα εμπρός, δεν πρέπει να βρεθεί σε αδιέξοδο και τα 11 εκατομμύρια πολίτες της, επίσης, δεν πρέπει να βρεθούν σε αδιέξοδο».

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 • ΝΔ: 18,85% και 108 έδρες
 • ΣΥΡΙΖΑ: 16,78% και 52 έδρες
 • ΠΑΣΟΚ: 13,18% και 41 έδρες
 • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,60% και 33 έδρες
 • ΚΚΕ: 8,48% και 26
 • Χρυσή Αυγή: 6,97% και 21
 • ΔΗΜΑΡ: 6,11% και 19
 • Οικολόγοι: 2,93%
 • ΛΑΟΣ:  2,90%
 • Δημοκρατική Συμμαχία: 2,55%
 • Εκτός Βουλής: 19,03%

 

Πηγή: Αυτοδιοίκηση

Write a comment

Comments: 0