Εκπαιδευτικό ταξίδι του Μουσικού Σχολείου Σερρών

Στην πόλη Huescar της Ισπανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος COMENIUS

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια Ισπανών μαθητών και έμειναν ενθουσιασμένοι από την θερμή φιλοξενία που τους επεφύλαξαν γονείς και μαθητές. Ο Δήμαρχος της πόλης  δέχτηκε τις αποστολές των πέντε σχολείων στο Δημαρχιακό μέγαρο και, αφού  τόνισε την οικονομική και πολιτιστική αξία της επίσκεψής τους στο Huescar, χάρισε στον συντονιστή του κάθε σχολείου  ένα αναμνηστικό της πόλης.

Γράφει η Αντωνία Θεοχαρίδου , συντονίστρια του προγράμματος

 

Από τις 16-04-2012 έως τις 26-04-2012, τέσσερις εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική συνάντηση 20 εκπαιδευτικών και  58 μαθητών από  Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη  Huescar της Ανδαλουσίας,  στην Ισπανία, καλεσμένοι από το δημόσιο Λύκειο της  Ισπανίας IES LA SAGRA.

 

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια Ισπανών μαθητών και έμειναν ενθουσιασμένοι από την θερμή φιλοξενία που τους επεφύλαξαν γονείς και μαθητές. Ο Δήμαρχος της πόλης  δέχτηκε τις αποστολές των πέντε σχολείων στο Δημαρχιακό μέγαρο και, αφού  τόνισε την οικονομική και πολιτιστική αξία της επίσκεψής τους στο Huescar, χάρισε στον συντονιστή του κάθε σχολείου  ένα αναμνηστικό της πόλης.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε  επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη της Γρανάδας και το περίφημο κάστρο της Αλάμπρας, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Castellon Alto, την Galera, τα σπίτια των τρογλοδυτών και το αρχαιολογικό μουσείο του Orce, την Calahorra και το  Guadix καθώς και τα περίχωρα του  Huescar. Αξίζει να αναφερθεί ότι Δήμος του Huescar διοργάνωσε προς τιμή των ευρωπαίων επισκεπτών μουσική βραδιά με παραδοσιακούς ισπανικούς χορούς και τραγούδια.

 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα , η ελληνική αποστολή έμεινε δυο μέρες στη Μαδρίτη όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της πανέμορφης πόλης : το μουσείο Prado, το Parquο de Retiro,την Puerta de Alcala, το μουσείο Reina Sofia και την Plaza del Sol.

 

Στις 20 Απριλίου έγινε στο χώρο στου σχολείου η τελετή υποδοχής των ξένων αποστολών και η παρουσίαση των εργασιών με θέμα «η τέχνη του λόγου και οι επιδράσεις από την Ανατολή» που  εκπονήθηκαν  από τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων. Κάθε ομάδα παρουσίασε περιληπτικά το θεωρητικό μέρος της εργασίας της συνοδεύοντάς το από μια καλλιτεχνική παρέμβαση. Η ομάδα του Μουσικού Σχολείου επέλεξε να παρουσιάσει το ελληνικό θέατρο σκιών, ανεβάζοντας το έργο « Ο Καραγκιόζης εκπαιδεύει τα παιδιά του » στα γαλλικά. Τα σκηνικά, η ζωντανή μουσική και το κείμενο  εντυπωσίασαν και διασκέδασαν όλους τους περευρισκόμενους ανταμείβοντας την θεατρική ομάδα για την πολύμηνη δουλειά της.

 

Το ταξίδι των δέκα (10) ημερών στο Huescar της Ισπανίας πέτυχε όλους τους εκπαιδευτικούς στόχους του και έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστικότερη και δυναμικότερη  συνεργασία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα σχολεία.

 

Αξίζει να αναφερθεί  ότι η μεγάλη επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος Comenius με τίτλο : « Ανατολή και Δύση, η συγχώνευση των δύο Κόσμων» οφείλεται στην άψογη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους , στην συνέπεια και την υπευθυνότητά τους που είχε σαν αποτέλεσμα την υλοποίηση μεγάλου αριθμού πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών, καθώς και  στις σχέσεις φιλίας που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους καθηγητές και μαθητές στα δυο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την μοναδική ευκαιρία να βιώσουν τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα των συνεργατών τους , να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού τους συστήματος, να επισκεφτούν αξιόλογες περιοχές ιστορικής σημασίας και να ξεπεράσουν τις όποιες επιφυλάξεις τους  για τέτοιου είδους ανταλλαγές μαθητών.

 

 Για μια ακόμη φορά έγινε ολοφάνερη η αναγκαιότητα της γνώσης ξένων γλωσσών ως μέσο επικοινωνίας, συνεργασίας και προόδου. Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα  πρόβαλλε το Μουσικό Σχολείο Σερρών , την πόλη μας και την χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από το υλικό που παρουσίασε, όπως το θέατρο σκιών και την ελληνική  μουσική .

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα Comenius προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές απίστευτες γνώσεις και δεξιότητες και τους ωθούν να συμμετάσχουν πλέον ενεργά και πρόθυμα στη  διαδικασία της μάθησης , να  διευρύνουν τους ορίζοντες τους και  να γίνουν ενεργοί ευρωπαίοι πολίτες.  

 

 

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο ταξίδι: Δήμητρα Τσεσμετζή, Αντωνία Θεοχαρίδου, Κυριακή Θρασυβουλίδη και Ευστράτιος Πραγκαλούδης.

Write a comment

Comments: 0