Η γιορτή της μητέρας

Τότε και τώρα

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών : «Στη Ελλάδα του 21ου αιώνα αντί της προστασίας της μητρότητας περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες στους τομείς της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας, προβάλλονται οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας σαν λύση, φορτώνουν με ενοχές τις γυναίκες για την υπογεννητικότητα ενώ συγχρόνως οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν πλέον καμιά ουσιαστική κάλυψη».

«Στην Αγγλία του 15ου – 16ου αιώνα μ.Χ. όταν γιορτάζονταν η “Mothering Sunday” δηλαδή η «Κυριακή της Μητέρας», εκείνη την ημέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν απ’ τ’ αφεντικά τους άδεια για να επισκεφτούν τα σπίτια και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Σερρών.

 

Όπως σημειώνει, «Στη Ελλάδα του 21ου αιώνα αντί της προστασίας της μητρότητας περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες στους τομείς της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας, προβάλλονται οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας σαν λύση, φορτώνουν με ενοχές τις γυναίκες για την υπογεννητικότητα ενώ συγχρόνως οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν πλέον καμιά ουσιαστική κάλυψη όσο αφορά τα δικαιώματά του στους εργασιακούς χώρους και στο θέμα των απολύσεων.

 

Οι δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί κλείνουν στρέφοντας έτσι τις μητέρες σε ρόλους νοικοκυράς, απασχολήσιμης και εθελόντριας για την κοινωνική πολιτική χωρίς κόστος για το κράτος.

 

Τιμωρούν τις τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες καταργώντας τη χορήγηση επιδομάτων και όχι μόνο.

 

Εμείς αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για την ανατροπή των πολιτικών που ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής μας και την υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.

 

Ευχόμαστε υγεία και κουράγιο για αγώνες στις μητέρες όλου του κόσμου για να αντεπεξέλθουμε στην αποστολή μας σαν μητέρες, σαν εργαζόμενες, σαν πολίτες με δικαιώματα και όχι δούλες της σύγχρονης κοινωνίας».

Write a comment

Comments: 0