Ευρωομόλογο και απ'ευθείας χρηματοδότηση από ΕΚΤ

Πακέτο προτάσεων Ολάντ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Στην  άτυπη Σύνοδος Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος προσέρχεται με πακέτο προτάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει έκδοση ευρωομολόγου, απευθείας χρηματοδότηση χωρών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και διοχέτευση κοινοτικών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα σε χώρες που  βρίσκονται σε βαθιά ύφεση.

Αμφισβητώντας έμπρακτα την αποτελεσματικότητα της «γερμανικής συνταγής» αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ο σοσιαλιστής Γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αλλαγή πολιτικής  στην ΕΕ, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την στήριξη των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης - αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

 

Στην άτυπη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη θα προσέλθει με πακέτο προτάσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει έκδοση ευρωομολόγου, απευθείας χρηματοδότηση χωρών από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και διοχέτευση κοινοτικών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα σε χώρες που  βρίσκονται σε βαθιά ύφεση.

 

Οπως αποκάλυψε ο Γάλλος πρόεδρος, οι προτάσεις του θα υποστηριχθούν από ηγέτες  άλλων χωρών-μελών της ευρωζώνης, οι οποίοι συμφωνούν ότι η πολιτική λιτότητας  οδηγεί  σε αδιέξοδο και ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με αναπτυξιακά μέτρα.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός  Μάριο Μόντι θα παρουσιάσει πρόταση να εγγυάται η ΕΚΤ τις τραπεζικές καταθέσεις σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

 

Δημιουργείται έτσι ένα μέτωπο χωρών κόντρα στη Γερμανία και στους συνοδοιπόρους της (Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία), που κατόρθωναν μέχρι τώρα να επιβάλλουν τις επιλογές τους για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ενώ παράλληλα υπαγορεύουν κανόνες και όρους για τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας στις δημοσιονομικά πάσχουσες χώρες.

 

Την πρωτοβουλία του προέδρου Ολάντ είχε προαναγγείλει ο Γάλλος πρωθυπουργός  Ζαν-Μαρκ Ερό, δηλώνοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα τεθούν προς συζήτησης το ευρωομόλογο, η δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας απ' ευθείας από την ΕΚΤ, η χορήγηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά Ταμεία και όλες οι πιθανές λύσεις στήριξης  της χώρας».

 

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε με τις δηλώσεις του προέδρου Ολάντ μετά τη διάσκεψη των G8 στο Καμπ Ντέιβιντ. «Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής Θα περιγράψω όλες τις προτάσεις για ανάπτυξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Μέσα σε αυτό το πακέτο προτάσεων θα υπάρχουν τα ευρωομόλογα. Δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνει. Είχα επιβεβαίωση γι’ αυτό στην συνεδρίαση των G8».

 

Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι θα πιέσει την καγκελάριο Μέρκελ να άρει το βέτο στην έκδοση ευρωομολόγων, ή τουλάχιστον για να επιτραπεί στην ΕΚΤ να δανείζει απ’ ευθείας τις κυβερνήσεις.

Πηγη sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0