Ναι μεν, αλλά...

Η «Διάβαση Πεζών» δεν ικανοποιήθηκε από την εξέλιξη στο θέμα του Παπαλουκά

Η «Διάβαση Πεζών» εφιστά  την προσοχή σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στη δημοτική αρχή, ότι «από εδώ και στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στα 13 αυτά κτίρια ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτών, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι που θα παρακολουθούμε κι εμείς από κοντά».

Πριν λίγες μέρες υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Πέτρο Αλιβιζάτο η απόφαση για το χαρακτηρισμό δεκατριών κτιρίων του πρώην στρατοπέδου «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ», ως διατηρητέων.

 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η «Διάβαση Πεζών» «Είναι το αποτέλεσμα μιας ακόμα προσπάθειας της «διάβασης πεζών», η οποία με συνέπεια και χωρίς τυμπανοκρουσίες συνεχίζει τις δράσεις για το καλό του δήμου και των συμπολιτών μας, όντας μία μικρή παράταξη ( επί του παρόντος ) σε αντίθεση με άλλες οι οποίες εμφανίζονται στην αυτοδιοικητική σκηνή με μοναδικό σκοπό να «αρπάξουν» την εξουσία ως λάφυρο και στη συνέχεια να εγκαταλείψουν την πόλη και το δήμο σε χειρότερη κατάσταση, από αυτήν που την παρέλαβαν.

 

Όμως αυτό το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί πλήρως, γιατί δεν τα καταφέραμε στο άλλο κομμάτι της πρότασής μας, που αφορούσε στον χαρακτηρισμό όλου του «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ» και του περιβάλλοντος χώρου ως «ιστορικού τόπου» ( εκεί βέβαια είχαμε αντίπαλο και τον κ Δήμαρχο ), κάτι που θα διασφάλιζε το πρώην στρατόπεδο από κάθε κίνδυνο μελλοντικής τσιμεντοποίησης και ταυτόχρονα θα άνοιγε το δρόμο για μια γενναιόδωρη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν αφού οι αρμόδιες κρατικές αλλά και οι τοπικές δημοτικές αρχές αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν.

 

Όμως έστω και η μισή ικανοποίηση είναι σημαντική γιατί ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέων των 13 κτιρίων του «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ», είναι μια τεράστια επιτυχία για το δήμο μας, αφού για πρώτη φορά ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο επιτυγχάνεται τόσο μαζικός χαρακτηρισμός κτιρίων ως διατηρητέων.

 

Βεβαίως κανείς και κυρίως ο κ.Δήμαρχος δεν θα πει κουβέντα για όλη αυτή την ιστορία. Αν κάποια στιγμή αναγκαστούν να πουν εκ των πραγμάτων κάτι, θα αρχίσουν να ψιθυρίζουν για κάποια κτίρια που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα, αλλά «τσιμουδιά» σε ποιον οφείλεται, λες και είναι κάτι ουδέτερο ή είναι κάτι που έγινε από μόνο του και κυρίως, ποτέ δεν θα πουν για το πόσο πολέμησαν το χαρακτηρισμό του ως «ιστορικού τόπου», γιατί αν αυτό είχε επιτευχθεί θα ναυαγούσε από τώρα το σχέδιο του κ.Δημάρχου για την «εγκληματική» τσιμεντοποίηση που ελπίζει να πετύχει στο «ΕΜΜ.ΠΑΠΑ».

 

Ας μη χαίρεται όμως ο κ.Δήμαρχος, ο αγώνας από μέρους μας δεν θα σταματήσει και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Εμείς δεν θα αφήσουμε κανένα όπλο αχρησιμοποίητο, και ας γνωρίζει ο κ.Αγγελίδης ότι έχουμε πολλά, όπως είναι τα νομικά μας όπλα, τα επιχειρήματά μας, η συνεχής ενημέρωση του κόσμου, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις.

 

Μετριάζεται επίσης η χαρά μας από το κομμάτι της απόφασης όπου το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ», καταγράφεται ως ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ, κάτι που τονίσαμε στους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διαδικασία των συνεδριάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και φοβόμαστε μήπως χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από το ΤΕΘΑ σε μελλοντική διεκδίκηση.

 

Εκφράσαμε επίσης τις επιφυλάξεις μας για το θέμα της ιδιοκτησίας και στον κ.Δήμαρχο κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, αυτός όμως μας αγνόησε επιδεικτικά. Ελπίζουμε να μην επαληθευτούν οι φόβοι μας.

 

Τέλος θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους αρμόδιους και κυρίως στη δημοτική αρχή, ότι από εδώ και στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στα 13 αυτά κτίρια ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτών, χωρίς την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι που θα παρακολουθούμε κι εμείς από κοντά».

Write a comment

Comments: 0