Εκλογές 2012

Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο και και δίνονται στη δημοσιότητα σταδιακά, τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. Τα πλήρη ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ανακοινώθηκαν και περιλαμβάνουν αποχωρήσεις και νέες υποψηφιότητες σε εκλόγιμες και συμβολικές θέσεις. Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων της ΝΔ, λόγω της προσχώρησης στελεχών από τη ΔΗΣΥ και τον ΛΑΟΣ. 

Κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο και και δίνονται στη δημοσιότητα σταδιακά, τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. Τα πλήρη ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ανακοινώθηκαν και περιλαμβάνουν αποχωρήσεις και νέες υποψηφιότητες σε εκλόγιμες και συμβολικές θέσεις. Σημαντικές διαφοροποιήσεις στις λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων της ΝΔ, λόγω της προσχώρησης στελεχών από τη ΔΗΣΥ και τον ΛΑΟΣ.

 

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε πριν δοθούν και επισήμως στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης. Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πρασίνων στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 Αποχωρήσεις και νέες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ

Από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο (λίστα) του Κινήματος, για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου εκτός  από την Α΄Θεσσαλονίκης και στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεν θα είναι υποψήφιοι οι Φ. Πετσάλνικος, Σ. Βαλυράκης, Ηλ. Καρανίκας, Μιχ. Παντούλας και Χρ. Κατσούρας, ενώ προστίθενται νέοι υποψήφιοι που μπήκαν στις λίστες μετά από επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάποιοι, σηματοδοτώντας και την επιστροφή τους στο κόμμα, ή κυρίως, πρώην βουλευτές που συμμετέχουν σε μη εκλόγιμη θέση για να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι εξ αυτών, συμμετέχουν συμβολικά καθώς καταλαμβάνουν την τελευταία ή προτελευταία θέση στα ψηφοδέλτια.

 

Συγκεκριμένα, τα νέα πρόσωπα που προστίθενται στις λίστες είναι: Στην Α' Αθηνών, ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος στη Β' Αθηνών οι Γιώργος Αποστολόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λυκούργος Λιαρόπουλος,  Ευγενία Μωραΐτη και Γιώργος Τρίχας. Στην Α' Πειραιά οι Σπύρος Αλεξόπουλος,  Κωνσταντίνος Ντάλτας, δικηγόρος και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Ρεσβάνης

 

Στην Α' Θεσσαλονίκης, ο εκδότης  και δημοτικός σύμβουλος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, στη  Β' Θεσσαλονίκης ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Αρβανιτίδης .

 

Στη Μεσσηνία  ο Διονύσης Αλευράς, στη Λακωνία  Μαρία Αναγνωστοπούλου (από το Επικρατείας), στην Καστοριά οι  Θωμάς Αναστασίου, Κωνσταντίνος Γκουπιδένης, Γιάννης Παπουλίδης και Χρήστος Λάμπης. Στην Αχαΐα ο Φώτης Ανδρικόπουλος, στην Ξάνθη Ανέστης Αντωνιάδης, στη Σάμο οι Κώστας Βαλσάμης, Γιάννης Λεμονής, στη Λέσβο οι Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, Μαρία Ψήμμα. Στην Ευρυτανία οι  Δημήτρης Καρφής και Λάμπρος Τσιτσάνης (αντιπεριφερειάρχης), στα Χανιά οι Κώστας Μουντάκης,  στην Πιερία οι Απόστολος Ντινάκης και Γιώργος Χιονίδης, στη Θεσπρωτία ο Κώστας Πανταζής.

 

Στα Ιωάννινα, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, στο Κιλκίς ο Θανάσης Τζούρτζος, στη Βοιωτία επανέρχεται ο πρώην βουλευτής Βασίλης Τόγιας, στις Σέρρες, ο Κώστας Τρέντσιος, στην Καρδίτσα ο Θανάσης Τσίντζας, στα Τρίκαλα ο Κώστας Φαμίσης, στην Αιτωλοακαρνανία ο Γιώργος Χριστογιάννης, στα Γρεβενά ο Θανάσης Ψαρράς, στην Πέλλα ο πρώην βουλευτής Β. Γιουμτζίδης.

 

Για να δείτε τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ πατήστε εδώ


Διαφοροποιήσεις και στις λίστες της ΝΔ

Σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρχουν στις λίστες των υποψηφίων της ΝΔ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου σε σύγκριση με τις λίστες στις προηγούμενες εκλογές. Οι επίσημες λίστες των ψηφοδελτίων δεν ανακοινώθηκαν ακόμη παρ΄ ότι κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο, αλλά οι σημαντικότερες από τις αλλαγές στα ψηφοδέλτια έγιναν ήδη γνωστές. Την Παρασκευή θα κατατεθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

 

 Οι διαφοροποιήσεις προκύπτουν κατά κύριο λόγο από την προσχώρηση στελεχών από τη Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑ.Ο.Σ. στη Νέα Δημοκρατία. Μια συμβολική νέα συμμετοχή είναι αυτή ενός ακόμη Κώστα Καραμανλή, στην εκλογική αναμέτρηση και στην πολιτική ζωή του τόπου. Πρόκειται για τον  γιο του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα τοποθετηθεί συμβολικά, στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου στις Σέρρες.

 

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μεγάλο ήταν το πρόβλημα που είχε προκύψει στην Ηλεία, όπου υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Ο κ. Κοντογιάννης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της ΝΔ και όπως συμφωνήθηκε θα τοποθετηθεί τελικά στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου, πίσω από τη Δ. Αυγερινοπούλου και τον Κ. Τζαβάρα. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να πρότεινε στον κ. Κοντογιάννη την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Ηλείας, ωστόσο ο κ. Κοντογιάννης τού απάντησε ότι η συμφωνία ήταν για τη δεύτερη θέση, αλλά όπως εξήγησε δεν ήθελε ούτε αυτήν, επειδή όπως είπε: «Δεν θέλω πρόεδρε να μου δώσετε μία έδρα, αλλά να φέρω εγώ έδρα στην Ηλεία».

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ν.Δ., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκτιμώ βαθιά την προσφορά του Γιώργου Κοντογιάννη. Διότι, αν και στο πνεύμα της ενότητας των δυνάμεών μας, του ζητήθηκε να ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα, ο ίδιος προτίμησε την τρίτη θέση του ψηφοδελτίου στο Νομό Ηλείας, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη συσπείρωση της Παράταξης στο Νομό, προκειμένου να κερδηθούν και οι τρεις βουλευτικές έδρες».

 

Αλλαγές προκαλούνται και στα ψηφοδέλτια του κόμματος στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο ο Λ. Αυγενάκης θα μπει πίσω από τον Μ. Κεφαλογιάννη, καθώς και ότι στα Χανιά επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο Χρ. Μαρκογιαννάκης.

 

Σημειώνεται, επίσης, ότι αλλαγές θα φέρει και η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ.

 

Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν και στα ψηφοδέλτια της Α’ Αθηνών από την προσχώρηση στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και στην περιφέρεια Αττικής, όπου φέρεται να επιλέγει να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς αντί της Μαγνησίας. Πάντως, ο κ. Σαμαράς θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις εκλογές θα κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας.

 

Αλλαγή θα υπάρχει και στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, καθώς ο γιος του Αχιλλέα Καραμανλή, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Πάντως, η αλλαγή αυτή δεν θα είναι ουσιαστική, καθώς ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.  Τέλος, υποψήφιος με τη ΝΔ στη Β΄ Αθηνών θα είναι ο κ. Νικόλαος Σταθόπουλος, πρόεδρος της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

 

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών κ. Γεώργιος Τσαγκανέλιας, δήλωσε: «Με χαρά πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών τον κ. Σταθόπουλο Νικόλαο, Πρόεδρο της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.Τέτοιες πρωτοβουλίες, πιστεύουμε ότι θα τύχουν της επιδοκιμασίας των Ελλήνων Κυνηγών».

 

 

Και νέες προσχωρήσεις από Ανεξάρτητους Έλληνες και ΛΑ.Ο.Σ.

Εν τω μεταξύ, την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν τέσσερα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δύο στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ..

 

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη ΝΔ προσχώρησαν οι κ.κ. Ιωάννης Βαγγέλης, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων, Σπύρος Ρομποτής, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών, Παύλος Σαράκης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών και Νίκος Χιδίρογλου, δημοσιογράφος.

 

Οι προσχωρήσαντες από το ΛΑ.Ο.Σ. είναι ο κ. Χρήστος Μακρίδης, υποψήφιος βουλευτής νομού Πέλλας, η κα Ολυμπία Αντύπα, δημοτική σύμβουλος στο δήμο Ζωγράφου, καθώς και η Παναγιώτα Τριγώνη, η οποία σε δήλωσή της για το θέμα, αναφέρει: «Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά για ένα πατριωτικό ευρωπαϊκό μέτωπο».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοδέλτια με λίστα στη βάση των σταυρών προτίμησης

Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε πριν δοθούν και επισήμως στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης. Οι λίστες των υποψηφίων θα μείνουν ως έχουν «με απόλυτο σεβασμό στην κατάταξη που διαμορφώθηκε από το εκλογικό σώμα», τόνισε.

 

Ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε δημοσιεύματα, τα οποίο υποστηρίζουν ότι «το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σημείωσε ότι επίκειται ανακοίνωση για την πολιτική στήριξη της κ. Κατσέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος, όπως έχει η ίδια προαναγγείλει.

 

Ανακοίνωσε επίσης, ότι την Παρασκευή 1η Ιουνίου θα δοθεί στο μεταξύ στη δημοσιότητα το συνολικό πρόγραμμα του κόμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται για ριζικά νέο πρόγραμμα αλλά για «βελτιώσεις που εμβαθύνουν και επικαιροποιούν τα προγραμματικά θέματα, ώστε να εναρμονιστεί με τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία». Υποστήριξε   ότι οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, δεν έγιναν πάνω στο πρόγραμμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γύρω από το παλαιότερο πρόγραμμα και κατήγγειλε   μεθοδευμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί σύγχυση για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πρασίνων στην Κεντρική Μακεδονία

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των ψηφοδελτίων των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου  και δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των υποψηφίων. Οι λίστες συντάχθηκαν με ομόφωνη απόφαση της περιφερειακής συνδιάσκεψης των Οικολόγων Πράσινων και ακολουθήθηκε, κυρίως, η σειρά κατάταξης που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

 

Παραιτήσεις από τη «Δημιουργία ξανά» λόγω συνεργασίας με τη Δράση

Απώλειες  προκάλεσε στο κόμμα «Δημιουργία ξανά», η απόφαση για συνεργασία με τη Δράση. Ο αντιπρόεδρος και πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου παραιτήθηκαν από τις λίστες, αλλά παραμένουν στο κόμμα, ο πρόεδρος των συνεργαζόμενων «Δημοκρατικών» στις προηγούμενες εκλογές Θεόδωρος Πολυζωίδης, αποχώρησε και καταγγέλλει, ενώ αποσοβήθηκαν οι αντιδράσεις από την απόσυρση της υποψηφιότητας του κορυφαίου στελέχους και πρώτου σε σταυρούς προτίμησης στην Β΄ Αθήνας, Άγη Βερούτη καθώς ο ίδιος έκανε δηλώσεις θερμής στήριξης στο ψηφοδέλτιο, παρ΄ ότι στη θέση του κατεβαίνει o πρώην πρόεδρος της Millenium Bank κ. Ιωάννης Τανισκίδης.

 

Πηγη: ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Write a comment

Comments: 0