Λειτουργικά προβλήματα στις φυλακές Νιγρίτας

Συνάντηση εργασίας της κα Κόλλια – Τσαρουχά με τον Διευθυντή και το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φ

Μ. Κολλια – Τσαρουχά: «Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας,  και αυτό αφορά το σύνολό τους (Στελέχη, Διοικητικοί, Σωφρονιστικοί, Εξωτερική Φρουρά), έχουν ξεπεράσει τους ίδιους τους εαυτούς, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις υποχρεώσεις τους». 

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της  προς την κατεύθυνση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν στη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας, η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά,  ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε εκ νέου συναντήσεις εργασίας με τον κ. Σταμπουλή Αντώνη, Διευθυντή του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς ΓΚΚ Νιγρίτας.

 

Σε δήλωσή της η κα Κόλλια αναφέρει: «Όπως είναι ήδη γνωστό τα Καταστήματα Κράτησης σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και της ελλιπούς  χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι αναγκαίες τους. 

 

Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας,  και αυτό αφορά το σύνολό τους (Στελέχη, Διοικητικοί, Σωφρονιστικοί, Εξωτερική Φρουρά), έχουν ξεπεράσει τους ίδιους τους εαυτούς, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις υποχρεώσεις τους.

 

Παράλληλα, και οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θιγόμενοι άμεσα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, η ομαλή λειτουργία του Καταστήματος εξαρτάται κύρια από τις προσπάθειες του προσωπικού και επιτέλους δεν αρκεί μόνο η δημόσια αναγνώρισή τους.

 

 Όταν συνομιλείς με τους κ.κ. Παπαδόπουλο Σταύρο, Τούσιο Αθανάσιο, Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα αντίστοιχα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς ΓΚΚ Νιγρίτας,  δεν έχεις ούτε ένα επιχείρημα να αντιπαραθέσεις για να δικαιολογήσεις την ανικανότητα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, μιας και παραμένουν απλήρωτοι για ένα χρόνο για τις νυχτερινές  τους υπηρεσίες, αφού δεν ενισχύθηκε όπως είχαν δεσμευτεί,  με το αναγκαίο προσωπικό και δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς ο θέσεις των υπαλλήλων κατά τις νυχτερινές ώρες και τις αργίες, που έχουν σχέση με την ασφάλεια του Καταστήματος Κράτησης, ενώ τους τα είχαν υποσχεθεί  πολλάκις.

 

Μετά την ενημέρωσή μου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έπραξα το αυτονόητο, να ενημερώσω δηλαδή τον Υπηρεσιακό Υπουργό Δικαιοσύνης και να του επιστήσω την προσοχή για υπάρχουσα κατάσταση στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτα και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ελλείψεις».

 

Επιστολή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η κα Κόλλια – Τσαρουχά αναφέρει: « Ένα από τα πιο σύγχρονα Καταστήματα Κράτησης της χώρας σήμερα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει στο ακέραιο τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, λόγω των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, εξαιτίας της αδυναμίας στελέχωσής του με μόνιμο προσωπικό.

 

Η απόφαση λειτουργίας και της 2ης πτέρυγας του Γενικού Καταστήματος Κράτησης (Κ.Κ. Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ), χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες στελέχωσής του, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των κρατουμένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Για το θέμα αυτό είχα έγκαιρα ενημερώσει την προσφάτως αποχωρήσασα  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Το σύνολο των εργαζομένων,  πέραν των απολύτως δικαίων ανικανοποίητων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, για τα οποία έχουν λάβει υποσχέσεις επίλυσης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  θέτουν ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας  την κάλυψη των αναγκών του Γ.Κ.Κ. Νιγρίτας σε προσωπικό, προτάσσοντας την έλλειψη ειδικού προσωπικού.

 

Γεγονότα, που δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν, με υποχρεώνουν να ζητήσω την προσωπική Σας παρέμβαση κ. Υπουργέ, και την συμβολή Σας στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ελλιπούς  στελέχωσης του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας».

Write a comment

Comments: 0