Πέτρος Αγγελίδης, ο «δήμαρχος των δανείων»

«Θέλει να παρουσιάσει έργο με χρήματα των επόμενων δημοτικών αρχών»

«Ο κ.Δήμαρχος θέλει να παρουσιάσει έργο με χρήματα των επόμενων δημοτικών αρχών. Τέτοια διαχείριση με δανεικά ξέρει ο καθένας να κάνει, αλλά φοβάμαι μήπως στο μέλλον ο δήμος Σερρών μεταβληθεί σε μία μικρογραφία της Ελλάδας του μνημονίου και της φτώχειας».

Γράφει ο Παναγιώτης Κοτρώνης  Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της «διάβασης πεζών»

 

Δεν έχουν περάσει ούτε 17 μήνες από τότε που ανέλαβε τη δημοτική αρχή ο κ.Αγγελίδης και δρομολόγησε ήδη τη λήψη δύο δανείων, ένα για το δήμο Σερρών ύψους 2 εκ. ευρώ και ένα άλλο για λογαριασμό της ΔΕΥΑΣ ύψους περίπου 3 εκ ευρώ.

 

Με λίγα λόγια ο κ.Δήμαρχος θέλει να παρουσιάσει έργο με χρήματα των επόμενων δημοτικών αρχών. Τέτοια διαχείριση με δανεικά ξέρει ο καθένας να κάνει, αλλά φοβάμαι μήπως στο μέλλον ο δήμος Σερρών μεταβληθεί σε μία μικρογραφία της Ελλάδας του μνημονίου και της φτώχειας.

 

Αναφέρει συνεχώς ο κ.Αγγελίδης ότι η παράταξή του ήταν διαχρονικά υπέρ των δανείων, κάτι όμως που είναι τελείως ψευδές. Η αλήθεια είναι πως θεωρούσε ότι η αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου με τη λήψη δανείων, τα οποία τελικά θα πληρώσουν οι Σερραίοι δημότες, αποτελεί μια αποσπασματική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου, η οποία όχι μόνον δε θεραπεύει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα το επιδεινώσει ακόμη περισσότερο, οδηγώντας το Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

Ξεκαθάριζε, ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων δεν ήταν δυνατό να συναινέσει σε μια λύση δανείων, που θα ζημιώσει το Δήμο, οδηγώντας τον σε οικονομικό τέλμα.

 

Τόνιζε με έμφαση ότι ήταν υπέρ της λήψης δανείων, τα οποία όμως πρέπει να αξιοποιούνται για αναπτυξιακούς και ανταποδοτικούς σκοπούς.

 

Συναίνεσε πράγματι το 2009 επί δημαρχίας κ.Βλάχου στη λήψη δανείου ύψους 1 εκ. ευρώ κατά παραχώρηση, χωρίς να είναι αυτή η θέση της παράταξης και του ιδίου.

 

Και ξαφνικά ανακάλυψε κι αυτός τη «μαγική» λύση. Ας πάρουμε εμείς δύο δάνεια των 5 εκ. ευρώ κι άσε τους επόμενους να «κουρεύονται».

 

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των δανείων και συγκεκριμένα :

 

ΠΡΩΤΟΝ: Τα 2 εκ. ευρώ του δανείου για το δήμο θα πάνε για την εξόφληση της αγοράς όπως αναφέρει. Αν δει όμως κάποιος προσεκτικά τα ονόματα αυτών που θα εξοφληθούν θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ημέτερους, άρα πρόκειται για προεκλογικά «γραμμάτια». Τα υπόλοιπα αφορούν οφειλές των 50,100 και 200 ευρώ, ή (ακόμα χειρότερα ) οφειλές σε πτωχευμένες!!!!!!!  Σερραϊκές Επιχειρήσεις. Αξίζει όμως να επιβαρυνθεί ο δήμος μέσα σε μία 10ετία με 1 εκ. ευρώ τόκους ή θα ήταν καλύτερα να διοχετευθεί και αυτό το 1 εκ. στην τοπική αγορά;

 

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Όμως το πραγματικό σκάνδαλο αφορά στο δάνειο των 3 εκ. ευρώ περίπου που αφορά στην μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΣ. Αυτό είναι τελείως ανεξήγητο και πέρα για πέρα ασύμφορο, αφού η απόσβεση του δανείου ισοδυναμεί με τα χρήματα του ενοικίου που θα δίνει η επιχείρηση για τα επόμενα 100 χρόνια. Με ποια λογική λοιπόν να κατασπαταλήσει η ΔΕΥΑΣ αυτά τα χρήματα, και μάλιστα για ένα κτήριο 60 χρόνων, το οποίο δεν είναι καν ιδιόκτητο;

 

Αντί να απαιτήσει μια μείωση ενοικίου ( υπάρχει άλλωστε και σχετική εγκύκλιος ), που θα εξασφάλιζε επιπλέον χρήματα στη ΔΕΥΑΣ, η δημοτική αρχή επιλέγει  να επενδύσει σε ένα  παλαιό κτήριο το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε 15 το πολύ χρόνια θα θέλει νέα ανακαίνιση.

 

Όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε σερραίος και σερραία πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό θέμα, το οποίο όφειλε η δημοτική αρχή να φέρει προς συζήτηση και λήψη σχετικής έγκρισης ή απόρριψης από το δημοτικό συμβούλιο.

 

Αυτό εκτός από το ότι θα έπρεπε να είναι έτσι κι αλλιώς αυτονόητο αν υπήρχε ελάχιστη πολιτική ευαισθησία από τη μεριά της δημοτικής αρχής, το απαιτεί και ο νόμος 3463/2006 ( Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ), ο οποίος στο άρθρο 256 παράγραφος στ΄ ορίζει ρητά και κατηγορηματικά, ότι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ που αφορούν τη σύναψη δανείων έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση.

 

Ας γνωρίζουν λοιπόν οι της δημοτικής αρχής και ο «Δήμαρχος των Δανείων» κ.Πέτρος Αγγελίδης, ότι εκτός από τις πολιτικές ευθύνες τουλάχιστον στο θέμα του δανείου της ΔΕΥΑΣ παραβιάζουν και το νόμο, οι δε συμπολίτες μας θα επιβαρυνθούν είτε τώρα είτε στο μέλλον με κάποιας μορφής αύξηση των ανταποδοτικών τελών της ΔΕΥΑΣ, από αυτήν την αλόγιστη τακτική της λήψης δανείων και μάλιστα με προφανή ζημιά για το δήμο.

 

Κλείνοντας θέλω να τονίσω, ότι ο δήμος Σερρών συμπεριλαμβάνεται ήδη στους 9 δήμους που επιβαρύνουν με περίπου 1% του συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας (Αθηναίων, Αχαρνών, Βόλου, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Κοζάνης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας και Σερρών), με δάνεια που έχουν πάρει από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

 

Αλλά ακόμα και μεταξύ των εννέα αυτών δήμων υστερούμε, γιατί ενώ οι περισσότεροι συνήψανε αυτά τα δάνεια για επενδυτικές δραστηριότητες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο Δήμος Σερρών έχει πάρει δάνειο 5,14 εκατ. ευρώ από αυστριακή τράπεζα για αναχρηματοδότηση δανείων.

 

Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος επιβαρύνουν όλα τα δάνεια των δήμων, είτε πρόκειται για αυτά που έχουν παρθεί από τράπεζες του εξωτερικού είτε για εκείνα από τράπεζες του εσωτερικού. Το συνολικό τους ύψος (άληκτα κεφάλαια) ανερχόταν το 2011 περίπου στα 1,9 δισ. ευρώ.

Write a comment

Comments: 0