Το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

«Απέναντι στην γενικολογία, στην αοριστολογία, στις αντιφάσεις,  στην έλλειψη αυτοκριτικής,  στον δογματισμό και  στην πολυφωνία, ο Πρόεδρος Ε. Βενιζέλος κατ ΄αρχήν αλλά και τα στελέχη , τα μέλη ,  οι φίλοι  του κόμματος ,    αυτοκριτικά,   λέμε στους πολίτες  ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να αναλάβει μόνη της τη διαχείριση του πολύ μεγάλου χρέους».

 

Γράφει ο Ανδρέας Ανδρεάδης – Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών

Στις 17 Ιουνίου καλούμαστε ξανά στις κάλπες για να εκλέξουμε Κυβέρνηση για τη χώρα μας.  Ο  Πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος από τις 7  Μαϊου  και μέχρι την εξάντληση  των διερευνητικών εντολών που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέβαλλε ειλικρινείς και κοπιώδεις προσπάθειες για να σχηματιστεί  Κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δυστυχώς, δεν επετεύχθη και   με ευθύνη των λοιπών  πολιτικών δυνάμεων, η χώρα οδηγείται ξανά στις εκλογές .

 

Τις ημέρες αυτές ακούμε συνεχώς διάφορες προτάσεις από όλα τα κόμματα για την επόμενη ημέρα της χώρας, για την έξοδό της από την κρίση, για την ανάπτυξη.  Το πρώτο κόμμα που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές    η Ν.Δ. και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς μιλούν  για την ανάπτυξη και για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου,  χωρίς να διευκρινίζουν  με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν οι δύο αυτοί, πράγματι,  βασικοί στόχοι. Εξακολουθεί επίσης ο κ. Σαμαράς να ρίχνει τις ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μόνο στο ΠΑΣΟΚ και στην Τρόικα.

 

 «Ξεχνά» ωστόσο ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ότι το μεγαλύτερο μέρος, του πολύ μεγάλου χρέους που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009,  είχε δημιουργηθεί στη διάρκεια της κυβερνητικής  πενταετίας του κόμματός του ( 2004-09 )  και ότι η Τρόικα απλά εφαρμόζει τις εντολές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (των κ.κ. Μέρκελ Σαρκοζί ), του οποίου η Ν.Δ. είναι μέλος. Ακόμα, επίσης,  ηχούν στ΄ αυτιά μας, δηλώσεις,  πριν λίγα χρόνια και τοπικών Σερραίων στελεχών της γαλάζιας παράταξης  «ότι στη σημερινή Ευρώπη  υπάρχει έλλειψη μεγάλων ηγετών , η άνοδος όμως του Ν. Σαρκοζί στη Γαλλία δημιουργεί ελπίδες για τους λαούς της…»

 

Από την άλλη το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που στις εκλογές της 6ης  Μαϊου ήρθε δεύτερο,  αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά του,  εμφανίζεται μετεκλογικά και προεκλογικά  με μια άνευ προηγουμένου πολυφωνία και διαφορές απόψεων των στελεχών του όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Το  γεγονός προβληματίζει και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε  όλους τους πολίτες, ενώ  ιδιαίτερα προβληματίζει εκείνους που για πρώτη φορά το εμπιστεύτηκαν στις εκλογές,  κυρίως για να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ αλλά και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

 

Στις εκλογές συμμετέχουν και πολλά ακόμα κόμματα, δεξιά και αριστερά,  που παρουσιάζονται ή είναι αντιμνημονιακά. Τα κόμματα που προέρχονται από την ιδεολογική δεξαμενή της δεξιάς ( ΛΑ.Ο.Σ.,  Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δράση-Δημιουργία Ξανά κ.α. ) δεν μπορούν να πείσουν με τον αντιμνημονιακό τους λόγο.  Οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτά τα κόμματα , εδώ και δεκαετίες υπερθεμάτιζαν την Ε.Ε. και τις πολιτικές της απέναντι στη χώρα μας, παρουσίαζαν την Ευρώπη λίγο πολύ ως Σωτήρα , ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και  δεν ασκούσαν την παραμικρή κριτική.

 

Τελευταία  σήκωσαν «αντιευρωπαϊκή παντιέρα» και καταγγέλλουν την πολιτική της Ε.Ε. που είναι όμως πολιτική που ιδεολογικά κατά βάση συμφωνούν.  Ο λόγος τους λοιπόν είναι αντιφατικός και κατά συνέπεια δεν είναι πειστικός και αυτό θα διαφανεί πιστεύουμε στις επόμενες εκλογές,  όπου η ψήφος των πολιτών θα αποδοθεί  με λιγότερη οργή ,  πιο ψύχραιμα και τα ποσοστά τους θα μειωθούν.

 

Για τους πολίτες δε που σκέφτονται να ξαναψηφίσουν τη «Χρυσή Αυγή» για να τιμωρήσουν και αυτοί με τον τρόπο τους το σύστημα, απλά να τους υπενθυμίσουμε  ένα μόνο γεγονός από τα πολλά τραγικά που έχει καταγράψει η παγκόσμια ιστορία. Ότι η Γερμανία, τη δεκαετία του 30,  μαστίζονταν από οικονομική κρίση με όλες τις συνέπειες που τη συνοδεύουν ( ανεργία, φτώχια, ύφεση κ.α.)

 

Τότε και οι Γερμανοί πολίτες θέλησαν να τιμωρήσουν το σύστημα και στις εκλογές που έγιναν το 1933  εξέλεξαν τον Χίτλερ. Το τι ακολούθησε λίγα χρόνια μετά το γνωρίζουν και τα  παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο. Ξέσπασε ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας που άφησε σαράντα εκατομμύρια νεκρούς μαζί με   φτώχια, εξαθλίωση,   συντρίμμια και απέραντη δυστυχία για εκατοντάδες εκατομμύρια  λαούς σε όλο τον κόσμο και βέβαια και στην πατρίδα μας .

 

Από την άλλη τα υπόλοιπα κόμματα της  αριστεράς και κυρίως το ΚΚΕ παρουσιάζουν εδώ και χρόνια τον ίδιο δογματικό,  στερεότυπο, φιλολαϊκό-κομμουνιστικό  λόγο. Τίποτα καινούριο,  τίποτα διαφορετικό, οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι εκφράζουν λόγο σταθερό και διαχρονικά  συνεπή, ανεξάρτητα αν διαφωνούμε με τις πολιτικές και τις προτάσεις τους ,που στην πλειοψηφία τους δεν είναι εφαρμόσιμες.

 

Απέναντι λοιπόν στην γενικολογία, στην αοριστολογία, στις αντιφάσεις,  στην έλλειψη αυτοκριτικής,  στον δογματισμό και  στην πολυφωνία, ο Πρόεδρος Ε. Βενιζέλος κατ ΄αρχήν αλλά και τα στελέχη , τα μέλη ,  οι φίλοι  του κόμματος     αυτοκριτικά,   λέμε στους πολίτες  ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να αναλάβει μόνη της τη διαχείριση του πολύ μεγάλου χρέους. Ήταν ένα στρατηγικό λάθος που επέφερε και την στρατηγική βαριά ήττα του κόμματος μας  στις πρόσφατες  εκλογές.  Το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ,  προς  τις   άλλες πολιτικές δυνάμεις , για συμμετοχή και   ανάληψη  ευθυνών απέναντι στο ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας αυτό θέμα,  έπρεπε να γίνει πριν πολύ καιρό.

 

Τονίζουμε  όμως ότι τώρα και εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου πρέπει όλοι να σκεφθούν ποιο είναι το βασικό δίλημμα και διακύβευμα των εκλογών, εάν δηλαδή η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση οδηγώντας τον εαυτό της εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή αν θα διεκδικήσει οργανωμένα και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.

 

 Παρουσίασε δε ο Ε. Βενιζέλος  έξι σημεία στα οποία εστιάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η εκταμίευση των δόσεων, επιδιώκοντας συμφωνία μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς

 

Τα έξι  σημεία της πρότασης που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:

 

-να μη γίνουν περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα

- να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας

- να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές

- να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα

- να στηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια προγράμματα για τους νέους, την κοινωφελή εργασία, την  Αυτεπιστασία στους Δήμους, κατάρτιση ανέργων κ.α.

 

Το ΠΑΣΟΚ παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα κατεβαίνει στις νέες  εκλογές με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάπτυξη. Στους επικριτές  που μας κατηγορούν  γιατί δεν τα διαπραγματευτήκαμε όλα αυτά όταν ήμασταν κυβέρνηση απαντάμε ότι και τότε διεκδικούνταν  άλλα δεν υιοθετήθηκαν  από τον  νεοφιλελεύθερο άξονα Μέρκελ-Σαρκοζί που διαφεντεύει εδώ και αρκετά χρόνια τις τύχες των λαών της Ευρώπης.

 

Η  νίκη όμως του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία και των Σοσιαλιστών στη Β. Ρηνανία Βεστφαλία, δείχνουν ότι ο   γαλλλογερμανικός  άξονας  ράγισε  και ότι η επάνοδος της Ευρώπης στο δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας δημιουργεί νέες ελπίδες για τους λαούς της και φυσικά για τον λαό μας.

 

Για μια ισχυρή, λοιπόν, κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ,  το οποίο  με τον κατά γενική ομολογία ικανό Πρόεδρό του,  τα στελέχη του  και το ρεαλισιτικό-βιώσιμο πρόγραμμά του,  μπορεί να εγγυηθεί ομαλή πορεία για τη χώρα.  Πρέπει να πούμε επίσης στους συμπολίτες μας ότι το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει προσφέρει πολλά θετικά σ΄ αυτόν τον τόπο και επίσης ότι  και στη διάρκεια της τελευταίας αυτής δύσκολης διετίας προώθησε ή προσπάθησε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που η Ν.Δ  δεν τόλμησε ούτε  σε εποχές πολιτικά και οικονομικά καλύτερες .

 

Να μιλήσουμε   επίσης και για τον τόπο  μας ,  το  Νομό Σερρών,  που κατά κύριο λόγο αγροτικός και να πούμε  ότι το αγροτικό εισόδημα δεν επλήγη ιδιαίτερα τα δυόμισι τελευταία χρόνια και σε πολλές  περιπτώσεις είχαμε αύξησή του.

 

Και αναφερόμενοι  γενικότερα να θυμίσουμε :

 

 -Τον «Καλλικράτη»,  τη μεγάλη  Περιφερειακή και Δημοτική Μεταρρύθμιση ,που ακόμα  δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λόγω της μεταβατικότητας και της κακής οικονομικής συγκυρίας.

 

 -Το Πρόγραμμα «Διαύγεια» για τον αυστηρό έλεγχο και τη διαφάνεια των δαπανών του κράτους.

 

-Το Νομό για τους Μετανάστες και την επαναφορά του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις .

 

-Τις  προσπάθειες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της  βελτίωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

 

-Το σχέδιο  –που δεν έγινε δυστυχώς Νόμος- για την αλλαγή του εκλογικού Νόμου, ( παραλλαγή του γερμανικού)  που μπορεί να αποτελέσει αν εφαρμοστεί,  ένα ακόμα «εργαλείο» για την εξυγίανση και την   ανανέωση της πολιτικής και της αυτοδιοικητικής ζωής της χώρας μας.

 

-Την προώθηση πολλών προγραμμάτων Ανάπτυξης και Πράσινης Ανάπτυξης για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και για  την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τα οποία και η κλιματική αλλαγή περιορίζεται και οικονομική  ανάπτυξη επιτυγχάνεται, όπως:

 Φωτοβολταϊκά σε στέγες, Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία, πρόγραμμα Δημοτικών Φωτοβολταικών ΗΛΙΟΣ,  επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» και «Χτίζοντας το Μέλλον», Πρόσληψη ανέργων με επιστασία στους Δήμους , Κοινωφελής Εργασία, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα κ.α.

 

Η ανάπτυξη , τέλος,  δεν έρχεται και η κρίση δεν παρέρχεται με ευχές, με γενικολογίες , με ανέξοδες καταγγελίες. Οι παραπάνω στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με προτάσεις ρεαλιστικές, βιώσιμες και  καινοτόμες. Και βέβαια  χρειάζονται  παράλληλα συγκρούσεις με λογικές και νοοτροπίες του παρελθόντος. Τέτοιες  αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν και στο κόμμα μας,   το οποίο όμως  αλλάζει και θα αλλάξει ριζικά μετά τις εκλογές. Προς το παρόν δεν ανοίγουμε αυτόν  τον διάλογο, δεν είναι της στιγμής,  προέχει η έξοδος της χώρας από την οικονομική και πολιτική κρίση και για αυτό καλούμε τους πολίτες να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ  με την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.  Γιατί ισχυρή και  βιώσιμη Κυβέρνηση,  χωρίς ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να υπάρξει.

Write a comment

Comments: 0