Σκηνικό ανατροπής στην Ευρωζώνη

Επί τάπητος παράταση, νέο κούρεμα και ευρωομόλογα.

Μια δυνατή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη  στην ΕΕ για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης χρέους, η οποία κλιμακώνεται και επεκτείνεται, απειλώντας την υπόσταση  της ευρωζώνης.  Το ισπανικό πρόβλημα υπερβαίνει το ελληνικό και δημιουργεί δυναμική επαναδιαπραγμάτευσης κεντρικών ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ύφεση και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Μια δυνατή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη  στην ΕΕ για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης χρέους, η οποία κλιμακώνεται και επεκτείνεται, απειλώντας την υπόσταση  της ευρωζώνης.  Το ισπανικό πρόβλημα υπερβαίνει το ελληνικό και δημιουργεί δυναμική επαναδιαπραγμάτευσης κεντρικών ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ύφεση και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

 

Σε αυτή τη φάση η Ισπανία αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης προς τη Γερμανία ώστε να δεχθεί αναθεώρηση της πολιτικής σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με έμφαση στο Νότο. Η πολλά υποσχόμενη εκλογή Ολάντ δεν είχε δημιουργήσει την αναμενόμενη κινητικότητα καθώς έγινε προσπάθεια να μην διαταραχθούν όλες οι ισορροπίες.

 

Η κρισιμότητα όμως της κατάστασης της Ισπανίας σε συνδυασμό με τις εκλογές στην Ελλάδα δημιουργούν μια εξόχως εκρηκτική ατμόσφαιρα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές στην Ευρωζώνη, τις οποίες εν τέλει θα στηρίξει και η Γαλλία.

 

Η Γερμανία θα πρέπει να βρει άμεσα νέο modus vivendi ή θα βρεθεί σε διεθνή και ευρωπαϊκή απομόνωση, ρισκάροντας ακόμη και τη διάλυση του ευρώ.

 

Αρκούσε μια μικρή παρανόηση για την απόρριψη του ισπανικού σχεδίου για τη διάσωση της Bankia από την ΕΚΤ για να προκαλέσει ανάφλεξη. Η ισπανική κυβέρνηση διεμήνυσε στην Ευρωζώνη ότι δεν προτίθεται να φορέσει το «στενό κορσέ» του μηχανισμού στήριξης και προειδοποίησε για διάλυση του ευρώ.

 

Τώρα η Ευρωζώνη προσπαθώντας να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις δίνει παράταση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει η Ισπανία, ανοίγοντας παράθυρο για αντίστοιχες αλλαγές και στην Ελλάδα.

 

Η συζήτηση για χαλάρωση έχει ανοίξει πλέον, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του συμβούλου του Γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος εγείρει θέμα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

 

Ο Philippe Aghion ανοίγει δημοσίως τη συζήτηση για νέο πακέτο διάσωσης, εγείροντας θέμα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και ανάλογης μεταχείρισης όλων των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών της ευρωζώνης. Αν χαρακτηρίζεται υπόθεση εργασίας, η αυτή η δημόσια τοποθέτηση ανοίγει ένα κύκλο διεργασιών, προλειαίνοντας το έδαφος  ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

Παράλληλα Μοσκοβισί και Γιούνκερ τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου αυξάνοντας την πίεση προς τη Γερμανία. Η Αγκελα Μέρκελ απάντησε έγκαιρα με πρόταση 6 σημείων για λιτότητα και ανάπτυξη, σαφής ένδειξη της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.

 

Αποφάσεις δεν πρόκειται βέβαια να ληφθούν, αλλά με τις  ζυμώσεις που θα γίνουν μέχρι τότε, η ιδέα που φαίνεται να προωθεί η γαλλική προεδρία θα ωριμάσει και μπορεί να μετουσιωθεί σε ρεαλιστικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εξέλιξη δίνει ανάσα στην Ελλάδα και δημιουργεί προοπτική αντιμετώπισης  της κρίσης χρέους.

 

Παράλληλα ο κ. Aghion τονίζει ότι προκειμένου να μειωθούν οι κλυδωνισμοί στην ευρωζώνη, πρέπει να κουρευτούν τα χρέη κι άλλων χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρότατα προβλήματα (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

 

Άρχισε η χαλάρωση

Η χθεσινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί χρονική παράταση στην Ισπανία προκειμένου να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή ανοίγει το δρόμο και ικανοποίηση ανάλογου ελληνικού αιτήματος, έστω κι αν προς το παρόν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, εμφανίζεται αρνητικός, προφανώς για διαπραγματευτικούς λόγους.

 

Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποίησε χθες τη χώρα μας ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα μόνον εφόσον συνεχιστεί και βελτιωθεί η εφαρμογή του προγράμματος, ενώ διαβεβαιώνει ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν για το 2013 και 2014 θα επικεντρωθούν στη μείωση των δημόσιων δαπανών, απομακρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων εισπρακτικών μέτρων.

 

Με αφορμή την περίπτωση της Ισπανίας, ο κ. Ρεν δέχθηκε ερωτήσεις και για την Ελλάδα, όπου αρχικά αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος την προεκλογική περίοδο στη χώρα και τη θέση των Βρυξελλών να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά. Τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάκαμψη της Ελλάδας και την ανάπτυξη, καθώς και ότι πρόκειται για σύμφωνο αλληλεγγύης μεταξύ των 16 και της Ελλάδας, επισημαίνονταν ότι για εμάς είναι σημαντικό όλα τα κόμματα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους.

 

Ωστόσο, έπειτα από πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν είναι εφικτή η επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής και για την Ελλάδα, ο Φινλανδός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι στη χώρα μας δόθηκε ήδη επιπλέον χρόνος στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και πως η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική.

 

Πηγές ανέφεραν ότι είναι εφικτή η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής συζήτησης και διαπραγματεύσης και εφόσον υπάρξουν από ελληνικής πλευράς οι έμπρακτες διαβεβαιώσεις για τήρηση των δεσμεύσεων, όπως έκανε και η Ισπανία πριν προταθεί η επιμήκυνση. Χρειάζεται, ωστόσο, μια σοβαρά πρόταση από την πλευρά της χώρας μας και μια νηφάλια διαπραγμάτευση γιατί και οι εταίροι έχουν συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις δικές τους υποχωρήσεις.

Πηγη sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0