Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Συμμετείχε το Χαμόγελο του Παιδιού

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετείχε στις 30 Μαΐου 2012 στο 2ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετείχε στις 30 Μαΐου 2012 στο 2ο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe).

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές οι Αντιπρόεδροι της Ε.Ε. κκ Viviane Reding, Neelie Kroes, και Roberta Angelilli.

 

Όπως τονίζετε σε σχετική ανακοίνωση: «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας πολυετή εμπειρία στη διαχείριση υποθέσεων εξαφάνισης παιδιού, λειτουργώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από το 2008 αλλά και το Amber Alert Hellas από το 2007, κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο του, ως καλή πρακτική, που καλούνται τα άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν.

 

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της ΕΕ κα. Viviane Reding «Παρακολουθήσαμε τα στοιχεία που παρουσίασαν όλα τα κράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα -παρά τα προβλήματα και τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει- στα θέματα εξαφάνισης παιδιών αποτελεί πρότυπο και υπόδειγμα μέσα από τις δράσεις που υλοποιεί».

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν και συνεργάτες του οργανισμού μας στα θέματα εξαφανίσεων, η Ελληνική Αστυνομία που διαδραματίζει καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με ενεργή εθελοντική συμμετοχή.

 

Τα βασικά θέματα, που παρουσιάσαμε, τα οποία απέσπασαν τα θερμά συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων, ήταν:

 

•Κριτήρια και μεθοδολογία λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

•Λειτουργία και στατιστικά στοιχεία Amber Alert Hellas

•Λειτουργία Ευρωπαϊκού Αυτοματοποιημένου Συστήματος Έγκαιρης και Έγκυρης Ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων (E.C.A.A.S.)

•Πανελλήνιο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (Κ.Α.Κ.Ε.)

•Λειτουργία Disaster Recovery Area στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος

•Διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Γραμμής Εκτάκτων Αναγκών 112 με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

•Ίδρυση Συντονιστικής Επιχειρησιακής Ομάδας για την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος αλλά και εθελοντικών ομάδων, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και οι Σαμαρίτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

•Συντονισμός του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά

•Πρακτικές ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πολιτών για την 116000

•Αναλυτική παρουσίαση της εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα την 25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

•Δυσκολίες υποστήριξης όλων των δράσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης

 

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης για εξαφάνιση παιδιού,  αποτελούν ζητήματα υψηλής προτεραιότητας στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

 

Οι εισηγήσεις αφορούσαν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και στα συστήματα ALERT. Πιο συγκεκριμένα:

 

•υλοποίηση δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τις γραμμές 116000

•ανταλλαγή καλών πρακτικών

•εντοπισμός χρήσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε εμποδίων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της γραμμής σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

•βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις γραμμές που ήδη λειτουργούν

•εφαρμογή συστημάτων έγκυρης και έγκαιρης ειδοποίησης σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών στα κράτη- μέλη

 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών και ήταν ανοικτό σε εκπροσώπους των κρατών- μελών, εθνικούς φορείς, ειδικούς σε θέματα Γραμμών Βοήθειας Παιδιών και μηχανισμών ALERT.

 

Τα έξοδα συμμετοχής καλύφθηκαν εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε μια εξαιρετική παρουσία που εισέπραξε πολλά θετικά σχόλια, διότι παρουσίασε μία άλλη Ελλάδα που συνεχίζει και αγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες».

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Louis Vuitton Purses (Wednesday, 06 June 2012 11:09)

  77qijing
  There are providers provided where they will acquire those who are interested in renting the premises or perhaps buying this over the property after which facilitate the deal. They can additionally manage the home pertaining to landlords who may possibly not have the time nor your inclination to do so. Many people find it not possible to handle let premises, particularly if they are living out of the country. They are much happier to leave this particular in the hands of the professionals who can time everything on their behalf to make reports online.
  http://www.coachpursesoutlet-cheaps.org: Coach Purses
  http://www.louisvuittonpurses-usa.com: Louis Vuitton Purses
  http://www.louisvuittonwalletbelt-us.org: Louis Vuitton Belt
  http://www.oakleygascan-sunglasses.com: Oakley Gascan Sunglasses