Πολιτικό αφήγημα απ’ το παρόν και το …μέλλον (5)

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Οι ψήφοι του Αλέξη, του Φώτη και της Αλέκας επαρκούν οριακά για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι την Τετάρτη πρωί πρωί ο Αλέξης ορκίζεται ως ο νεότερος σε ηλικία και πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Προηγήθηκε βέβαια ο Μάρκος, αλλά αυτός ήταν πρωθυπουργός μόνο «του βουνού», ενώ ο Αλέξης είναι και «του βουνού και του κάμπου». Ακολουθεί η ορκωμοσία της Κυβέρνησης.

Γράφει ο φιλόλογος Κώστας Πολύζος

Αφού εξασφάλισε τη στήριξη του Φώτη, ο Αλέξης απευθύνει πρόταση για συνεργασία στην «Παραδοσιακή Μαρξιστική Αριστερά». Συγκαλείται, λοιπόν, εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Η συνεδρίαση αρχίζει  με την εισήγηση της Αλέκας, η οποία κάνει θεαματική στροφή και προτείνει να συμμετάσχει το κόμμα στη νέα Κυβέρνηση. Προς στιγμήν επικρατεί σιωπή και αμηχανία, παγωμάρα σχεδόν. Σε λίγο όμως όλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα. «Αφού το λέει η Αλέκα, κάτι θα ξέρει», λένε από μέσα τους.

 

 Η συνεδρίαση τελειώνει, η Αλέκα ωστόσο αμφιταλαντεύεται για την ορθότητα της απόφασής της και σπεύδει βιαστικά στη βιβλιοθήκη της, για να συμβουλευτεί ξανά τους κλασικούς του Μαρξισμού.

 

Οι ψήφοι του Αλέξη, του Φώτη και της Αλέκας επαρκούν οριακά για το σχηματισμό κυβέρνησης. Έτσι την Τετάρτη πρωί πρωί ο Αλέξης ορκίζεται ως ο νεότερος σε ηλικία και πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Προηγήθηκε βέβαια ο Μάρκος, αλλά αυτός ήταν πρωθυπουργός μόνο «του βουνού», ενώ ο Αλέξης είναι και «του βουνού και του κάμπου». Ακολουθεί η ορκωμοσία της Κυβέρνησης.

 

Μια Υπουργός όμως της ομάδας του Φώτη δεν ορκίζεται – στη ζούλα –, γιατί δεν ακουμπάει τον μπροστινό της. Δε γουστάρει να τον ακουμπήσει, επειδή αυτός τυγχάνει Πόντιος εκ μητρός και Μικρασιάτης εκ πατρός. Εξ αυτών που το 1922 «συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης». Ο Φώτης την ήθελε στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά από το κόμμα του Αλέξη αντέδρασαν, λόγω τον αμφιλεγόμενων απόψεών της για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Την έβαλαν όμως Υπουργό Ναυτιλίας για να τη σπάσουν στον Άδωνι!

 

Με το τέλος της ορκωμοσίας ο Αλέξης σκύβει να φιλήσει το χέρι του αρχιεπισκόπου. Τότε ο Πάνος με το μούσι, με μια επιδέξια κίνηση, του ρίχνει μια κλωτσιά στο πόδι. Ο Αλέξης παραπατάει λίγο και φιλάει αέρα. Γυρίζει και τον κοιτάζει αυστηρά, αλλά δε λέει τίποτα. Ο αρχιεπίσκοπος μαζεύει το χέρι του ξεροβήχοντας, γιατί νομίζει ότι ο Αλέξης το έκανε επίτηδες. Ο Φώτης γυρίζει κι αυτός προς τον Πάνο και τον επιπλήττει, με πατρικό όμως ύφος και δαγκώνοντας το κάτω χείλος του. Ταυτόχρονα η Λιάνα τα «χώνει» στον Πάνο εγκαλώντας τον για «προσβολή των συμβόλων της Ορθοδοξίας».

 

Την επόμενη μέρα ο Αλέξης απευθύνεται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του κόμματός του και ζητάει να διαλυθούν οι διάφορες συνιστώσες και να γίνει ένα ομοιογενές κόμμα. Μερικοί ενίστανται και αντιδρούν. Θέλουν να ιδρύσουν άλλο κόμμα, δυσκολεύονται όμως να βρουν όνομα για το κόμμα τους, γιατί όλα τα ονόματα που προτάθηκαν έχουν ήδη κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και έχουν κατοχυρωθεί από άλλες αριστερές οργανώσεις, 1186 στο σύνολό τους.

 

Στο μεταξύ στο κέντρο της Αθήνας γίνεται χαμός. Μέλη της Μαύρης Ακροδεξιάς «συλλαμβάνουν» μετανάστες και ιερόδουλες. Τους ξυρίζουν τα κεφάλια, τους κρεμούν κάτι τεράστιες πινακίδες στο λαιμό που γράφουν «ΕΙΜΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ» ή «ΕΙΜΑΙ ΠΟΥΤ@Ν@» και τους διαπομπεύουν στους δρόμους. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη – τέως παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ρίψεις – στέλνει τα Μ.Α.Τ., αλλά αυτά της φέρνουν αλυσοδεμένα τα θύματα. Ξεμένοντας από αντίπαλο τα μέλη της Μαύρης Ακροδεξιάς επιτίθενται σε νεολαίους της Αριστεράς (ολίγον ή πολύ μαρξιστικής). Πάνω δε στην αναμπουμπούλα, κάνουν ντου και κάτι αντιεξουσιαστικές ομάδες απ’ τα σοκάκια που αρχίζουν να ρίχνουν πέτρες και μολότοφ αριστερά και δεξιά.

 

Παράλληλα συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή της «Πέρα Κεντροδεξιάς». Στην εισήγησή του ο Αντώνης παραδέχεται ότι το κόμμα του δεν τα πήγε τόσο καλά στις εκλογές. Επαίρεται όμως ότι ο ίδιος τσάκισε κυριολεκτικά την οικογενειοκρατία που μάστιζε επί χρόνια την παράταξη. Για του λόγου το αληθές θυμίζει στους συνέδρους ότι μόνο δυο μέλη της μιας οικογένειας συμπεριέλαβε σε εκλόγιμες θέσεις, ενώ τον Κωνσταντίνο το Γ΄ τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο των Σερρών στην τελευταία – μη εκλόγιμη – θέση, λέγοντας ότι την επόμενη φορά θα τεθεί στην κρίση του κυρίαρχου λαού.

 

Την ίδια ώρα ο Γιώργος, ο αρχηγός της Γκρι Ακροδεξιάς, ξεκινά – χωρίς να του το ζητήσει κανείς – περιοδεία στην ομόδοξη Ρωσία για να βρει, όπως λέει, λεφτά. Πρώτη του επίσκεψη στον Κύριλλο, Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών…

(Συνεχίζεται)

Write a comment

Comments: 0