Εβδομάδα αλήθειας και εθνικής ευθύνης

Συνεχίζουν τις περιοδείες τους κλιμάκια με υποψηφίους βουλευτές

Την προσπάθεια των στελεχών του κινήματος ενισχύει σημαντικά η μεγάλη πρωτοβουλία του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, να θέσει με επιστολή του προς τους άλλους αρχηγούς τα πραγματικά Εθνικά ζητήματα της επόμενης Κυριακής και κυρίως της Δευτέρας που η χώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να κυβερνηθεί.

Διανύοντας την τελευταία προεκλογική εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ φέρνει με κάθε τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες που τους αναλογούν, δεσμευόμενες από τώρα για το τι ακριβώς θα πράξουν μετά τις εκλογές.

 

Τα κλιμάκια των υποψηφίων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε διάφορες περιοχές του Νομού αλλά και στην πόλη των Σερρών.

 

Βασική επιδίωξη είναι η ενημέρωση του κόσμου για την πρόταση οκτώ σημείων του ΠΑΣΟΚ και η αποκάλυψη της υποκρισίας και του λαϊκισμού από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την προσπάθεια των στελεχών του κινήματος ενισχύει σημαντικά η μεγάλη πρωτοβουλία του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, να θέσει με επιστολή του προς τους άλλους αρχηγούς τα πραγματικά Εθνικά ζητήματα της επόμενης Κυριακής και κυρίως της Δευτέρας που η χώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να κυβερνηθεί.

 

Στην επιστολή αυτή ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η Ελλάδα δεν κυβερνιέται με τους μισούς  και παραπάνω Έλληνες απέναντι από την κυβέρνηση. Κατά μείζονα λόγο δεν κυβερνιέται από μικρές σχετικές πλειοψηφίες, δηλαδή από κόμματα που έρχονται πρώτα στις εκλογές έχοντας απέναντι τους πολύ περισσότερους από τα δυο τρίτα των  πολιτών.

 

Βασική άλλωστε αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει ένα ασφαλές πλαίσιο ως προς τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη δανειακή σύμβαση. Αυτό  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη και  τη δέσμευση ευρύτερου φάσματος δυνάμεων, όλων όσων θέλουν πραγματικά την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη...............................

 

 Τώρα βρισκόμαστε ενόψει της δεύτερης  φάσης της διαπραγμάτευσης που μπορεί να γίνει υπό καλύτερους όρους, εφόσον υπάρχει ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, μια πιο προοδευτική αντίληψη στην Ευρώπη και κανονική ροή των κονδυλίων του δανείου.

 

 Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την απαίτηση να επιβάλλει τη θέση του ως εθνική γραμμή και είναι έτοιμο να συζητήσει επί της ουσίας, με όριο την ασφαλή παραμονή της χώρας στο ευρώ και με στόχο τα πράγματα να γίνουν καλύτερα και όχι χειρότερα για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

 

 Το κρίσιμο είναι να γίνει αντιληπτό ότι χωρίς συμμετοχή, δέσμευση  και υπογραφή  όλων των   πολιτικών δυνάμεων που θέλουν πράγματι την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη, δεν μπορεί να  διεξαχθεί  και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης....................................

 

Μόνη σοβαρή και υπεύθυνη, δηλαδή λειτουργική,  μετεκλογική λύση είναι μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη  συμμετοχή όλων  των πολιτικών δυνάμεων που, όπως τόνισα ήδη, θέλουν πράγματι την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη.

 

Οποιοδήποτε άλλο σχήμα, ακόμη και αν είναι εφικτό αριθμητικά, είναι ατελέσφορο πολιτικά, γιατί δεν θα  διαθέτει την αναγκαία πολιτική και κοινωνική στήριξη. Η χώρα δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί με συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και συνοχής  στο εσωτερικό και με συνθήκες διαπραγματευτικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας στο εξωτερικό.

 

 Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί με βάση τις προτιμήσεις του ελληνικού λαού.

 

Πιστεύω ότι μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που προανέφερα, μπορεί να επιτευχθεί γύρω από οκτώ σημεία…………………… ……………………………

 

Στον κατάλογο αυτόν πρέπει βεβαίως να προστεθούν και όλα αυτά που σχετίζονται  με την  ασφάλεια των πολιτών, την εξωτερική πολιτική, τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την εξωτερική ασφάλεια της Πατρίδας.

 

 Αυτά συνιστούν όμως αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης και πολύ περισσότερο  μιας διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

 

Είναι επίσης προφανές ότι ο κατάλογος των σημείων μιας συμφωνίας εθνικής συνευθύνης είναι ανοικτός.»

 

 Τόνισα τα  οκτώ παραπάνω σημεία  γιατί πιστεύω ότι είναι τα πιο βασικά μέσα στη συγκυρία της κρίσης».

Write a comment

Comments: 0