Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14η Ιουνίου

Η 14η Ιουνίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε διότι είναι ημέρα γενεθλίων του Karl Landsteiner που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος.

Η 14η Ιουνίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε διότι είναι ημέρα γενεθλίων του Karl Landsteiner που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος.

 

Για πολλά θέματα υπάρχουν παγκόσμιοι εορτασμοί που δίνουν αφορμή για προβληματισμό, για ενημέρωση ή για υπενθύμιση. Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας παρόλο που συνδυάζεται σε όλο τον κόσμο με ενημερωτικές εκδηλώσεις, αιμοδοσίες και εορτασμούς ,θεσμοθετήθηκε για ένα διαφορετικό λόγο.  Είναι μια ευκαιρία για να πούμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους εθελοντές αιμοδότες. Επειδή σε όλο τον κόσμο, όλο το χρόνο, αθόρυβα προσφέρουν ένα κομμάτι από το σώμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 ml αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

 

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση της η κα Τζιούρα Αικατερίνη, Διευθύντρια Σταθμού Αιμοδοσίας Γ.Ν.Σερρών «Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

 

να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

 

Η πράξη της Αιμοδοσίας είναι μοναδική, και οι Εθελοντές Αιμοδότες είναι καθημερινοί αλλά ιδιαίτεροι άνθρωποι, είναι σωτήρες. Ας χαιρετίσουμε όλοι μας αυτούς τους καθημερινούς ήρωες που φροντίζουν για τον συνάνθρωπό τους χωρίς καν να τον γνωρίζουν.

 

Χρειαζόμαστε κάθε έναν από αυτούς, αλλά χρειαζόμαστε και πολλούς ακόμα ανθρώπους να συντρέξουν για να δώσουν χωρίς κόπο ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους που το σώμα τους θα αναπληρώσει γρήγορα, αλλά ένα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο κομμάτι βοήθειας για τον λήπτη, τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

 

Η συμμετοχή σας και η υποστήριξή σας θα βοηθήσει τη μαζικότερη διάδοση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2012 και του μηνύματός της, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση σε όλο τον κόσμο ότι η παροχή αίματος είναι μια σωτήρια πράξη αλληλεγγύης και ότι οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί εξασφάλισης ασφαλούς αίματος και προϊόντων του είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο του κάθε συστήματος υγείας». 

Write a comment

Comments: 0