Επαναδιαπραγμάτευση και προοπτικές

Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

Αν η νέα κυβέρνηση θεωρήσει ότι επιμηκύνοντας τον χρόνο προσαρμογής τελείωσε με την επαναδιαπραγμάτευση είναι ολοφάνερο ότι εκ των πραγμάτων θα βρει απέναντι της την κοινωνία που περιμένει να υλοποιηθούν αυτά τα οποία τα μνημονιακά κόμματα Νεα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ της υποσχέθηκαν προεκλογικά, τότε η χώρα θα καταρρεύσει όπως και η κυβέρνηση.  Και τότε το λόγο θα έχει ο Λαός που πρέπει να πάρει επιτέλους άμεσα την τύχη του στά χέρια του..

Το μήνυμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο και διπλό: Η ελληνική κοινωνία δεν θέλει το αποτυχημένο μνημόνιο και ζήτησε ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση όπως υποσχέθηκε κάτω απο το βάρος της κοινωνικής πίεσης η Νέα Δημοκρατία.Οι πολίτες,έχοντας υποστεί για δεκαετίες την επιτυχημένη ομολογουμένως πλύση εγκεφάλου απο τα όργανα του συστήματος που οδήγησε σε ευρουλολαγνεία,θέλει να παραμείνει στο ευρώ

 

Είναι γεγονός που κανένας δεν αμφισβητεί μέσα και έξω απο την Ελλάδα ότι το μνημόνιο των αδιεξόδων,της αφόρητης φορολογίας για τους πολλούς και της μηδενικής αναπτυξιακής προοπτικής για τα συμφέροντα των λίγων και τις θέσεις εργασίας εκατομυρίων παγιδευμένων απο το σύστημα ανθρώπων,απέτυχε παταγωδώς,ακόμα και μέσα στα πλαίσια του συστήματος,ακόμα και με τους δικούς του όρους και ορισμούς.

 

Το ερώτημα που σήμερα μπαίνει είναι: Μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

 

Η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε από το Μεξικό στην σύνοδο των G 20 ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο μνημόνιο.Κατ αρχήν, η θέση αυτή μπορεί να αποτελεί πολιτικό ελιγμό μπροστά στην άμεση προοπτική η νέα ελληνική διοίκηση, εξωθημένη απο τις προεκλογικές εξαγγελίες της και τη λαική πίεση που αναδύεται βουβά απο μία κοινωνία του 62% που κυριολεκτικά βράζει,να επιχειρήσει την αρχή μιάς επικοινωνιακού τύπου διαπραγμάτευσης που θα φέρει Γερμανία και ΕΕ σε δύσκολη θέση.

 

Είναι γεγονός ότι αν δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση το κυβερνητικό σχήμα που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα με κορμό την ΝΔ και συμμάχους το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα καταρρεύσει.Τα μνημονιακά αυτά κόμματα Θα υποστούν πολύ σύντομα τόσο μεγάλη φθορά που ο κυβερνητικός τους σχηματισμός θα διαλυθεί.

 

Όμως τι μπορεί να σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση;

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει 2ετή παράταση του σχεδίου προσαρμογής δηλαδή να πάρει παράταση άλλα 2 χρόνια η Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει το μνημόνιο όπως έχει αρχικά υπογραφεί.Στην περίπτωση αυτή η Ευρώπη θα επιβαρυνθεί ακόμη 16 δις που θα πρέπει να τα καταβάλλει στην Ελλάδα η οποία όμως θα υποχρεωθείνα τηρήσει το μνημόνιο χωρίς καμμία αλλαγή.

 

Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει  μέτρα ισοδύναμα  με το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν φτάνουν το 7% του ΑΕΠ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι δηλαδή 14 δις ευρώ.

 

Ακόμη και αν υπάρξει 2ετής παράταση  τα 17 δις θα επιμεριστούν για να αποπληρωθούν σε μακρύτερο χρόνο.Δεν θα χαριστούν- δεν θα καταργηθούν.

 

Με βάση τα παραπάνω πραγματικά δεδομένα,υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος η νέα κυβέρνηση συνεργασίας να μην έχει πάρει στο βαθμό που έπρεπε το μήνυμα των  εκλογών.

 

Και για να είμαστε ξεκάθαροι:

 

Αν η νέα κυβέρνηση θεωρήσει ότι επιμηκύνοντας τον χρόνο προσαρμογής τελείωσε με την επαναδιαπραγμάτευση είναι ολοφάνερο ότι εκ των πραγμάτων θα βρει απέναντι της την κοινωνία που περιμένει να υλοποιηθούν αυτά τα οποία τα μνημονιακά κόμματα.Νεα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ της υποσχέθηκαν προεκλογικά. Δηλαδή πολύ περισσότερα και κυρίως μείωση φόρων.

 

Αν τώρα η Ευρωπαική Ενωση με επικεφαλής τη Γερμανία αποδειχτεί πράγματι ανυποχώρητη και δεν δεχθεί ούτε την χρονική επιμήκυνση,η κυβέρνηση θα καταρρεύσει πριν καλά καλά κυβερνήσει..

 

Μία επιπλέον εκδοχή είναι τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης να θεωρηθεί απο την Γερμανία αιτία ρήξης με την Ελλάδα.Μια τέτοια προοπτική είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί δεδομένης της κατάστασης -αυτή τη στιγμή- της ευρωζώνης.Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνουμε μάρτυρες στο φαινόμενο επίσημα να γίνεται συζήτηση αλλά οι πραγματικές προθέσεις να είναι πολύ διαφορετικές.

 

Σε τελευταία ανάλυση,το είδος της επαναδιαπραγμάτευσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της χώρας,δηλαδή αν θα χρεοκοπήσει ή όχι αλλά και τον χρόνο παραμονής της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Αν η επαναδιαπραγμάτευση είναι ουσιαστική και αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα που θα ανακουφήσουν άμεσα τους πολίτες,τότε η κυβέρνηση που σχηματίζεται θα κερδίσει κάποιο χρόνο ζωής.

 

Αν η επαναδιαπραγμάτευση αποτύχει τότε η χώρα θα καταρρεύσει όπως και η κυβέρνηση.

 

Και τότε το λόγο θα έχει ο Λαός που πρέπει να πάρει επιτέλους άμεσα την τύχη του στάχέρια του..

 

 

Πηγη stopcartel

Write a comment

Comments: 0