Πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων ζητά ο Σόιμπλε

Επιχείρηση «εμπιστοσύνη» Μέρος Β στο Βερολίνο

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Βερολίνο αναδεικνύεται ως «κεντρικό ζήτημα» η «πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων» εκ μέρους της Αθήνας, ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο στη βάση της έκθεσης που θα συντάξει η τρόικα. 

 

Αν για κάτι δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους Γερμανούς, αυτό είναι για ασυνέπεια. Ακόμη και στην «φιλική ατμόσφαιρα» και στο «πνεύμα συνεργασίας», που οι ίδιοι δήλωσαν ότι επικράτησε στην συνάντηση χθες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα, έπρεπε να υπενθυμίσουν τις ελληνικές υποχρεώσεις, όπως κάνουν συστηματικά εδώ και μήνες.

 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Βερολίνο αναδεικνύεται ως «κεντρικό ζήτημα» η «πλήρης τήρηση των δεσμεύσεων» εκ μέρους της Αθήνας, ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο στη βάση της έκθεσης που θα συντάξει η τρόικα.

 

Αυτό ήταν το κλίμα της χθεσινής συνάντησης, την οποία τουλάχιστον οι Γερμανοί θέλησαν να παρουσιάσουν ως συνηθισμένη καθημερινότητα. Το Βερολίνο ακούει με συγκρατημένη ικανοποίηση τα ελληνικά σχέδια, εισπράττει την αποφασιστικότητα που μεταφέρεται από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Την ίδια ώρα όμως εντείνεται η ανησυχία της Καγκελαρίας ότι η αυστηρή πολιτική που προωθείται δεν έχει αποτέλεσμα και ότι το κοινό νόμισμα - από το οποίο η ίδια η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα - απειλείται με οριστική κατάρρευση.

 

Σε κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης έχει αναδειχθεί πλέον η έκθεση που θα ετοιμάσουν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον επόμενο μήνα. Αν περιγράφει πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα και στοιχειώδη επαναφορά του προγράμματος στις «ράγες», τότε θα ανοίξει ενδεχομένως και η συζήτηση για τις όποιες ελαφρύνσεις, η οποία, για την ώρα, κάθε άλλο παρά ευνοείται από το Βερολίνο.

 

Ακόμη πάντως και αν ο «έλεγχος» δώσει «άριστα» στην Ελλάδα, το Βερολίνο εξακολουθεί να εκφράζει επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά ή όχι την πρόθεση και την δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τις αποφάσεις ή να τις ψηφίσει στην Βουλή, καθώς υπάρχει διευρυμένη πλειοψηφία, αλλά τις πιθανότητες εφαρμογής τους και την ανταπόκριση της κοινωνίας. Οι Γερμανοί είναι ενήμεροι για κάθε εξέλιξη στην Ελλάδα, γνωρίζουν λεπτομέρειες και ενδιαφέρονται κυρίως για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην διαδικασία επιβολής επώδυνων μέτρων. Βασικό θέμα άλλωστε της χθεσινής ειδησεογραφίας τους υπήρξε η εισβολή των συνταξιούχων στο γραφείο του Υπουργού Υγείας στην Αθήνα.

Πηγηreal.gr 

Write a comment

Comments: 0