Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω των περικοπών των μνημονίων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών λέει όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων χωρίς διάλογο

Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς υγείας και με μόνο κριτήριο την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης καταντούν αντιεπιστημονικές και ιατρικά επικίνδυνες. Όπως π.χ. στο Γ.Ν.Σερρών η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της οφθαλμολογικής κλινικής με την ΩΡΛ κλινική.

«Η κατάσταση στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι ΤΡΑΓΙΚΗ. Περίπου εννέα εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι δέσμιοι ενός συστήματος που λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης έχει μειωμένες παροχές και απλήρωτους τους γιατρούς» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών σημειώνοντας ότι «Η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας (ΕΣΥ-ΕΟΠΥΥ) γίνεται καθημερινά δυσκολότερη και ακριβότερη για τους πολίτες».

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος «Η προμήθεια φαρμάκων από τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας διακόπτεται περίπου ανά δίμηνο από τις δίκαιες απεργίες των απλήρωτων φαρμακοποιών.

 

Περίπου εννέα εκατομμύρια Έλληνες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι δέσμιοι ενός συστήματος που λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης έχει μειωμένες παροχές και απλήρωτους τους γιατρούς.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Γ.Ν.Σερρών βρίσκονται σε οικονομική και εργασιακή απαξίωση με περαιτέρω μείωση των μισθών τους κατά 18%, απλήρωτες εφημερίες από εξαμήνου και συνθήκες εργασίας που δεν εξασφαλίζουν υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και ασφαλείς εφημερίες.Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οδηγήθηκαν σε επίσχεση εργασίας».

 

Όχι στις συγχωνεύσεις χωρίς διαβούλευση

«Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς υγείας και με μόνο κριτήριο την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης καταντούν αντιεπιστημονικές και ιατρικά επικίνδυνες. Όπως π.χ. στο Γ.Ν.Σερρών η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της οφθαλμολογικής κλινικής με την ΩΡΛ κλινική» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών.

 

Παράλληλα, κάνει έκκληση στους κυβερνώντες «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που δικαιούνται παροχή υγείας υψηλού επιπέδου αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας» και προτείνει:

 

  • Για  το ΕΣΥ. Άμεση χρηματοδότηση χωρίς άλογες περικοπές και υιοθέτηση των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ.
  • Εξόφληση των απλήρωτων εφημεριών. Διάλογος όλων των φορέων που εμπλέκονται για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ,
  • δημιουργία νέου υγειονομικού χάρτη του Ν.Σερρών σύγχρονου και αποδοτικού.
  • Καμιά συγχώνευση κλινικών στο Γ.Ν.Σερρών χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Write a comment

Comments: 0