Η «Αλληλεγγύη» της διασπάθισης στη Βουλή

Με ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας Σπύρου Λυκούδη

Τη σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκ μέρους της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και την ιδιοτελή διαχείριση κονδυλίων του ΥπΕξ εκ μέρους των υπευθύνων διαχειριστών της οργάνωσης, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και ζητά από το ΥπΕξ να εντείνει τις προσπάθειες του, ώστε να επιστραφούν τα οφειλόμενα χρήματα στο Δημόσιο.

Τη «σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκ μέρους της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και την ιδιοτελή διαχείριση κονδυλίων του ΥπΕξ εκ μέρους των υπευθύνων διαχειριστών της οργάνωσης», φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και ζητά από το ΥπΕξ «να εντείνει τις προσπάθειες του, ώστε να επιστραφούν τα οφειλόμενα χρήματα στο Δημόσιο».

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο κείμενο της ερώτησηε του ο κ. Λυκούδης; «Όπως είναι γνωστό η Αλληλεγγύη ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το 2002 ο οποίος ανέθεσε στον Δ. Φουρλεμάδη τη διαχείριση της.

 

Έκτοτε και ως το 2007 η ελληνική πολιτεία και οι πολίτες θαύμαζαν (με την αρχαιοελληνική έννοια του ρήματος) τη δράση της ανθρωπιστικής ΜΚΟ:

 

  • Όταν η Συρία επέστρεφε ως ακατάλληλα προς βρώση 70 τόνους ζυμαρικών που απέστειλε ως ανθρωπιστική βοήθεια η Αλληλεγγύη.
  • Όταν 371.093 κιλά πουλερικών, αξίας 742.186 ευρώ , που προορίζονταν για επισιτιστική βοήθεια βρέθηκαν χαλασμένα στα ψυγεία και δαπανήθηκαν άλλες 100.000 για την καταστροφή τους.
  • Όταν επιχορηγούνταν για να κατασκευάσει σχολείο, ορφανοτροφείο και σχολή επαγγελματικής κατάρτισης στη Βόρεια Σουμάτρα, και άλλα ευφάνταστα σενάρια, προκειμένου να σπαταλά δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο .

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους διαχειριστικούς ελέγχους και τα σχετικά πορίσματα, η ζημία της «Αλληλεγγύης» ανέρχεται στα 9.505. 200 €. Εξ αυτών τα 7.450.456,99 ευρώ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, χορηγήθηκαν από το ΥπΕξ στην ΜΚΟ για συγκεκριμένο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο δεν πραγματοποίησε ποτέ!

 

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την προσπάθεια του ΥπΕξ για καταλογισμό και επιστροφή του ποσού των 6,7 εκατομμυρίων €, που προσέκρουσε, σύμφωνα με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διοικητικές αβλεψίες,. 

 

Τέσσερα  χρόνια περικοπών για όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και χρηματοδοτήσεων προς την Εκκλησία, ώστε να αντεπεξέλθει στο ανθρωπιστικό της έργο.

 

 

Ο κ. Λυκούδης ρωτά τον Υπουργό:

  1. Προέβη το ΥΠΕΞ σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επιστροφή του αναφερόμενου ποσού , υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου;
  2. Εάν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
  3. Εάν όχι, για ποιο λόγο καθυστερεί, με δεδομένο μάλιστα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αρχές του επομένου έτους;

Write a comment

Comments: 0