Τσουνάμι made by ΔΝΤ χτυπά τις αγορές

Βουτιά του ευρώ, στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι αγορές προσπαθούν να "χωνέψουν" την έκθεση και να αποτιμήσουν δειλά τις νέες διαπιστώσεις στις τιμές των μετοχών. Σίγουρο είναι ότι η προοπτική που δίνει το ΔΝΤ δεν έχει φως αλλά μεγαλύτερο τούνελ. Η έκθεση μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια ηλεκτροσόκ στις αποχαυνωμένες πολιτικές ηγεσίες.

Η νευρικότητα κυριαρχεί η μεταβλητότητα αυξάνεται και οι δείκτες φόβου σκαρφαλώνουν στα ύψη μετά την έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τις ηγεσίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά στα χρονικά το ΔΝΤ ζήτησε από τη Βρετανία να... καθυτερήσει τη λιτότητα, ενώ αναγνώρησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν επιτακτικά πολιτικές παρεμβάσεις ενώ εγκαταλείπουν το μοντέλο της αυτορύθμισης των αγορών.

 

Οι αγορές προσπαθούν να "χωνέψουν" την έκθεση και να αποτιμήσουν δειλά τις νέες διαπιστώσεις στις τιμές των μετοχών. Σίγουρο είναι ότι η προοπτική που δίνει το ΔΝΤ δεν έχει φως αλλά μεγαλύτερο τούνελ. Η έκθεση μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια ηλεκτροσόκ στις αποχαυνωμένες πολιτικές ηγεσίες.

 

Από την απέναντι πλευρά η πολιτική Μέρκελ με τις διαρκείς καθυστερήσεις επιδεινώνει την κατάσταη και δεν φαίνεται να το κάνει τυχαία. Η Μέρκελ επιβάλει το γερμανικό δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας σκοτώνοντας κάθε άλλη άποψη στο στίβο με τα λιοντάρια των αγορών. Η Γερμανία μπορεί να αντέξει και θα συνεχίσει να πετάει τους διαδφωνούντες στην αρένα.

 

Κάτω από αυτό το πρίσμα οι αγορές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Ελλάδα και τις δηλώσεις που θα κάνει. Για να αποδεχθεί όμως η Μέρκελ την πρόταση Σαμαρά η Ελλάδα χρειάστηκε να ταχθεί ανυπερθέτως υπέρ της λύσης χωρίς νέα μείωση του χρέους και να αποδεχθεί τους όρους της Γερμανίας.

 

Ετσι ο Αντώνης Σαμαράς διάλλεξε στρατόπεδο, ήρθε σε κόντρα με την Κριστίν Λαγκάρντ και αγνόησε το IIF που καλούσε για νέα μείωση του Δημοσίου χρέους.

 

Αν και η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες κρατά χαμηλά τον πήχυ και μιλά συνέχεια για περικοπές. Το παιχνίδι δείχνει ότι αυτοσκοπός είναι ο επικοινωναικός χειρισμός του θέματος και όχι η ουσία και η διαμόρφωση της επόμενης μέρας. Εκεί η κυβέρνηση ενστερνίζεται το δόγμα "έχει ο θεός" και το "ότι βρέξει ας κατεβάσει".

 

Οι αγορές

Έντονη ανησυχία προκαλεί μεταξύ επενδυτών και αναλυτών η ελεύθερη πτώση του ευρώ απέναντι στο δοάριο και η ταυτόχρονη ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος και του πετρελαίου.

 

Η έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε αναστάτωση και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης καθώς όπως φαίνεται στόχος της Κριστίν Λαγκάρντ είναι να χαλάσει τη νεοφολελεύθερη σούπα για λογαριασμό του Ομπάμα.

 

Οι συνέπειες της ατελέσφορης διελκυστίνδας είναι πολλαπλές και δύσκολα αποτιμήσιμες σε αυτή τη φάση.

 

Τα χρηματιστήρια αξιών αντιδρούν μουδιασμένα στα νέα αυτά δεδομένα και... τρομαγμένα.

Πηγη: sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0