Φόνος «χαστούκι»

Συναγερμός για τη Χρυσή Αυγή, κλιμακώνεται η ένταση

Ενα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δυνάμεων του αποκαλούμενου δημοκρατικού τόξου και  της φιλοναζιστικής ακροδεξιάς, με διακύβευμα την πολιτική ομαλότητα.

Θρυαλίδα στο εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό γίνεται η δολοφονία 34χρονου άντρα στο Κερατσίνι από ακροδεξιό, μετά από επίθεση χρυσαυγιτών, μπροστά στα μάτια αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι αδράνησαν.

 

Το νέο αιματηρό επεισόδιο ερμηνεύεται ως συνέχεια και αποτέλεσμα  εγκληματικής δράσης οργανωμένων ομάδων του ακροδεξιού χώρου, που συνδέονται σε πολλές περιπτώσεις με τη Χρυσή Αυγή, Είναι η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι", αναγκάζοντας  κυβέρνηση και κόμματα να εγκαταλείψουν την παθητική στάση απέναντι στο φαινόμενη της αυξανόμενης πολιτικής και φυλετικής βίας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στρέφεται πλέον κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντας απερίφραστα τη δράση της  "εγκληματική", ενώ η αστυνομία και οι διωκτικές αρχές αναλαμβάνονουν δράση, αναζητώντας πειστήρια και αποδείξεις.

 

Το πολιτικό κλίμα φορτίζεται επικίνδυνα και η ένταση κλιμακώνεται - όπως ακριβώς  επιδιώκει η Χρυσή Αυγή, η  δουλεύει μεθοδικά πάνω σ' αυτή τη στρατηγική.

 

Ενα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δυνάμεων του αποκλούμενου δημοκρατικού τόξου και  της φιλοναζιστικής ακροδεξιάς, με διακύβευμα την πολιτική ομαλότητα.

 

Οπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές, η  έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και από τη στάση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, που θα είναι  οι βασικοί βραχίονες της πολιτείας στην προσπάθεια  για τη διατήρηση της νομίμότητας.

 

Για την κυβέρνηση και τα δημοκρατικά κόμματα η προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος βίας που εκπορεύεται από τη Χρυσή Αυγή, είναι "δικοπο μαχαίρι": Αντί  να αποκαλύψει το πραγματικό ιδεολογικό προφίλ και  τις πρακτικές της φιλοναζιστικής οργάνωσης,  μπορεί να την εμφανίσει  στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος  ως "θύμα του συστήματος", αυξάνοντας την απήχηση και την εμβέλεια της.

 

Πολιτικοί παράγοντες  εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες και για το κατά πόσο  μπορεί να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια εντοπισμού και καταπολέμησης έκνομων δραστηριοτήτων μελώ-φίλων και οπαδών της  Χρυσής Αυγής. Οπως επισημαίνουν, στα μεσαία και κατώτερα κλιμάκια της αστυνομίας  η φιλοναζιστική οργάνωση έχει πολλούς υποστηρικές και αντιμετωπίζεται  με ανοχή, ενώ πολλές φορές έχουν καταγγελθεί περιστατικά συγκάλυψης.

 

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλα περιθώρια χειρισμών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ανεβαίνουν, η στρατηγική της έντασης  την ευνοεί μέχρι στιγμής και μετά τις εκλογές  το πρόβλημα θα μεγαλώσει.

 

Πηγη: sofokleousin.gr

Write a comment

Comments: 0