Τα πλούσια μεταλλεύματα της Ελλάδας

Η αξιοποίηση τους ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Οι διεθνείς προδιαγραφές υγείας σπανίως τηρούνται και σπανίως υπάρχει έλεγχος το αν και κατά πόσο η κάθε εταιρία που ανέλαβε την εξόρυξη κάποιου μεταλλεύματος τηρεί όλους τους κανονισμούς της δημόσιας υγείας.

Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος. Πλούσιος σε ήλιο (που χαρίζει υγεία, καλή διάθεση και γερά κόκαλα), θάλασσες και βουνά και ακόμη πιο πλούσιος σε ορυκτά μεταλλεύματα.

 

Μόλις πρόσφατα επιβεβαιωθήκαμε  ότι η όμορφη Ελλάδα μας διαθέτει ασήμι, χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, ραδόνιο, λιγνίτη και πλήθος άλλων μεταλλευμάτων με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών να στρέφεται στην χώρα μας.

 

Και στρέφεται στη χώρας μας κυρίως λόγο της οικονομικής κρίσης, η οποία όσο περνά ο καιρός τόσο εδραιώνεται στην πεποίθηση των Ελλήνων ότι ήταν κατασκευασμένη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Για να υπάρξει αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου προς όφελος των μεγάλων εταιριών χωρίς ο ελληνικός λαός να καρπωθεί τα οφέλη που προκύπτουν.

 

Έτσι, στο όνομα της κρίσης και της ανάγκης για προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων χρυσοφόρα μεταλλεύματα εκχωρούνται για ένα κομμάτι ψωμί με αντίκρισμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Και για να είμαστε και ανταγωνιστικοί οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες.

 

Έτσι λοιπόν, «κλείνουν το στόμα» του λαού πετώντας του ένα ξεροκόμματο, οι εταιρίες θησαυρίζουν, η μάνα γη βιάζεται και η δημόσια υγεία απειλείται.

 

Γιατί, γιατί όπως σε κάθε άλλη χώρα του «τρίτου κόσμου» που οι διάφοροι «κονκισταδόρες» κατάκτησαν έτσι και εδώ  ο μόνος στόχος που υπάρχει είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος αυτός που έκανε την επένδυση (;).

 

Οι διεθνείς προδιαγραφές υγείας σπανίως τηρούνται και (με την αποψίλωση των οργανισμών ελέγχων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο πάντα με το πρόσχημα της κρίσης) σπανίως υπάρχει έλεγχος το αν και κατά πόσο η κάθε εταιρία που ανέλαβε την εξόρυξη κάποιου μεταλλεύματος τηρεί όλους τους κανονισμούς της δημόσιας υγείας.

 

Πρόσφατο παράδειγμα, τα όσα συνέβησαν στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης κατά την εκτέλεση δρομολογίου της Ελληνικός Χρυσός από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής προς τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ).

 

Το τι ακριβώς συνέβη το διαβάζουμε αναλυτικά σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κα Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη.

 

Απειλείται η δημόσια υγεία από τις εξορυκτικές δραστηριότητες που συντελούνται στη Χαλκιδική

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της , με τον γενικό τίτλο «Απειλείται η δημόσια υγεία από τις εξορυκτικές δραστηριότητες που συντελούνται στη Χαλκιδική» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αναφέρει:

 

«Στο πλαίσιο του εξορυκτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική και των σοβαρών και επαναλαμβανόμενων παραβάσεων και παρατυπιών στην περιοχή, προστίθεται η απειλή για τη δημόσια υγεία.

 

Όπως αποτυπώνεται και στην Αναφορά-Καταγγελία του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων προς στις δικαστικές και αρμόδιες υπηρεσίες, η διαχείριση των τοξικών προϊόντων όπως συμπυκνωμάτων γαληνίτη (μολύβδου/αργύρου) και σφαλερίτη (ψευδαργύρου) στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου καθώς και σιδηροπυρίτη/αρσενοπυρίτη στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός γίνεται χωρίς να προβλέπεται κανένας ειδικός όρος προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Αποφεύγεται  δε οποιαδήποτε αναφορά στην τοξικότητα και την επικινδυνότητα των συμπυκνωμάτων και στην ΚΥΑ 201745/2011 «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας».

 

Το ατύχημα που συνέβη στην περιοχή της Ρεντίνας κατά την εκτέλεση δρομολογίου της Ελληνικός Χρυσός από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής προς τη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επικίνδυνων χειρισμών της εταιρείας. Όπως έγινε γνωστό, ο οδηγός του χωματουργικού φορτηγού σταμάτησε το όχημα σε βουλκανιζατέρ της περιοχής εξαιτίας προβλήματος στα ελαστικά του. Κατά την επιδιόρθωση της βλάβης, χύθηκε τμήμα του φορτίου στο έδαφος.  Αφού ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και οι τοπικοί φορείς, ελήφθησε δείγμα από το φορτίο συμπυκνώματος και στάλθηκε για χημική ανάλυση, ώστε να εξεταστεί η χημική σύνθεση του και να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο Δήμος Βόλβης κάνει λόγο για διαρροή αρσενοπυριτών, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές έρευνες και βάσει έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που συγκαλέστηκε, θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα διέρχονται από τα όρια του Δήμου τα φορτηγά της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

 

Τίθεται το ζήτημα, λοιπόν, όχι μόνο του χειρισμού αλλά και της ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών υλικών. Τα φορτηγά που μεταφέρουν τα υλικά αυτά στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου περνάνε από κατοικημένες περιοχές και από την παραλιακή ζώνη. Δεν υπήρξε δε καμία ενήμερωση για το αν συγκεντρώνονται όλα τα έγγραφα τεκμηρίωσης που πρέπει σύμφωνα με την KYA 52167/4683/2012 να συνοδεύουν κάθε μονάδα μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών αλλά και ούτε αν οι οδηγοί των φορτηγών έχουν την απαραίτητη από τον νόμο εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη διαρροή τοξικών υλικών.

 

Επιβεβαιώνονται επίσης οι ανησυχίες των κατοίκων της Χαλκιδικής σχετικά με τη μόλυνση των υδάτινων πόρων. Σε συνέχεια ελέγχων και αναλύσεων που διενήργησε ο Δήμος Αριστοτέλη, το νερό του Νεοχωρίου και της γύρω περιοχής κρίθηκε ακατάλληλο λόγω μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού. Το νερό με αρσενικό, και μάλιστα πάνω από το νόμιμο όριο (10 μg/l), είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση, όλες δε οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό σε άμεση ή έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είτε του επιτρέπουν να μπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αποτελούν απαγορευμένη ανθρώπινη χρήση.

 

Το αρσενικό σαν ειδικός-επικίνδυνος ρυπαντής είναι από εκείνες τις χημικές ρυπάνσεις που οδηγεί: α) σε παρεμβάσεις άμεσης υποκατάστασης της πηγής υδατοπρομήθειας στην πληγείσα περιοχή είτε στη χρήση έκτακτων μέτρων και τρόπου προσωρινής παροχέτευσης καθαρού, εγγυημένης ποιότητας νερού στους κατοίκους για όσο χρόνο χρειαστεί η παρέμβαση εξυγίανσης του πληγέντος υδροφόρου ορίζοντα, β) στην ανάγκη να γίνουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας του ρυπασμένου νερού προκειμένου να αποκατασταθεί ποιοτικά (και αυτό για τεχνικές χρήσεις, άρδευση, παραγωγές και όχι για πόσιμο, διότι, κατά τεκμήριο, μια τέτοια ρύπανση μπορεί να αποτελέσει μη αναστρέψιμη ζημία για πόσιμο νερό).  

 

Δεδομένου ότι:

  • Πριν την ουσιαστική ενεργοποίηση της επένδυσης της επεξεργασίας χρυσού εγκυμονούνται βεβαιωμένοι και σοβαροί κίνδυνοι για τους εργαζομένους στην Ελληνικός Χρυσός, τους κατοίκους και το περιβάλλον.
  • Η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας τόσο στον χειρισμό όσο και στη μεταφορά επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών υλικών θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.
  • Δημιουργούνται  σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα και ποσότητα των ζωτικής σημασίας υδάτων της περιοχής.
  • Το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη είναι εξαιρετικά τοξικό γιατί περιέχει τουλάχιστον 8% αρσενικό και επιπλέον είναι παράγοντας πρόκλησης πυρκαγιάς γιατί περιέχει 40% θείο.
  • Η τοξικότητα του αρσενικού για τον οργανισμό, όδηγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει νέο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ύπαρξης αρσενικού στο πόσιμο νερό, ορίζοντάς το στα από τα 50 σε 10 μg/l (Οδηγία 98/83/ΕΚ). Το όριο αυτό έχει ορίσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
  • Τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την επίδραση του αρσενικού στην υγεία μαρτυρούν πολλές επιστημονικές μελέτες, στις οποίες  αναφέρεται ότι η κατανάλωση νερού με αρσενικό ενδέχεται να προκάλεσει καρκίνο σε διάφορα μέρη του ανθρώπινου σώματος, δερματικές και άλλες πολύ σοβαρές παθήσεις.

                 

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

1.Θα τεθούν σε λειτουργία όλοι οι θεσμοθετημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναφορικά με την παραγωγή, τη διαχείριση και τη μεταφορά τοξικών αποβλήτων;

2.Πώς θα αντιμετωπιστεί η εμφάνιση υψηλού ποσοστού αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου Χαλκιδικής;

3.Κι εντέλει, ποιες άμεσες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών;»

IncrediBlue

Write a comment

Comments: 0