Νέος γύρος συνομιλιών με την τρόικα

Πιεστικά τα θέματα που θέτουν

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η τρόϊκα βρίσκεται στην Ελλάδα και αύριο ξεκινά ο πιο σημαντικός –για το μέλλον της χώρας- νέος γύρος συνομιλιών που πολλοί εκτιμούν ότι θα φέρει νέο μνημόνιο (λόγω του χρηματοδοτικού κενού που όλοι πλέον ανοιχτά παραδέχονται ότι υπάρχεο) και πιο πιεστικές καταστάσεις για τους Έλληνες πολίτες.

 

Γι΄αυτό και πολλοί φοβούνται ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» που θα «τινάξει το καπάκι» και θα φέρει αναταράξεις ανεξέλεγκτες από την πλευρά των πολιτών.

 

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περιθώρια στενεύουν, όσον αφορά τις αντοχές των πολιτών, ενώ ο «πλέον μοναχικός άνθρωπος της χώρας, (όπως τον αποκαλούν ξένα ΜΜΕ), ο Υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που αύριο θα έχει την πρώτη συνάντηση με την Τρόικα, εστιάζει σε δύο βασικά σημεία στα οποία έχει θέσει η τρόικα.

 

 Το πρώτο σχετίζεται με την «απαίτηση» της τρόικας να μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ ΕΛΒΟ) και τη ΛΑΡΚΟ. Το δεύτερο αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο έχουν εκφραστεί ήδη ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τις σημαντικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται για εκτός σχεδίου ακίνητα.

 

Το οικονομικό επιτελείο, όπως διαβάζουμε στο imerisia.gr  θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να αποδεχθεί το ελληνικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών επιχειρήσεων.

 

Παράλληλα, ήδη από χθες ο κ.  Γιάννης Στουρνάρας εξετάζει το ζήτημα των «παράνομων» κατά την Κομισιόν κρατικών ενισχύσεων προς τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερτ Κούπμαν.

 

Στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

 

Στα προαπαιτούμενα πέρα από τις αμυντικές βιομηχανίες περιλαμβάνονται η τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ο κώδικας δικηγόρων και η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

 

Στη συνέχεια, οι επικεφαλής αναμένεται αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου για τη δεύτερη φάση των επαφών, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του δημοσιονομικού κενού.

 

Στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για το τελευταίο δίμηνο του έτους θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Φοροδιαφυγή

Στο μεταξύ, και ενώ οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στους αυξημένους φόρους, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί...

 

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιοποίησε η Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και η δεύτερη χειρότερη στην Ε.Ε., μετά τη Ρουμανία, εμφανίζετε στην  Ελλάδα, στις απώλειες εσόδων από ΦΠΑ με 9,7 δισ. ευρώ ή 4,7% του ΑΕΠ το 2011.

 

Την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. οι απώλειες αυτές έφτασαν τα 193 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ. Σε μελέτη που δημοσιοποίησε η Κομισιόν αναδεικνύονται οι μεγάλες αδυναμίες ορισμένων χωρών στη συλλογή του ΦΠΑ.

 

Φαινόμενο το οποίο επιδεινώθηκε ραγδαία με την εκδήλωση της κρίσης το 2008. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, σε χώρες όπως η Ελλάδα παρά την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αποφασίστηκε τα έσοδα κατέρρευσαν και αυτό ως αποτέλεσμα της ισχυρής συρρίκνωσης της οικονομίας.

 

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα το 2008 οι απώλειες εσόδων ΦΠΑ αναλογούσαν στο 3% του ΑΕΠ, το 2009 στο 3,5%, το 2010 μειώθηκαν στο 3,3% και το 2011 εκτοξεύθηκαν στο 4,7%. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει το 2011 έσοδα ύψους 24,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και τελικά εισπράχθηκαν μόνο 15 δισ. ευρώ.

 

Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι η μέση απώλεια εσόδων ΦΠΑ την περίοδο 2000-2011 ήταν στη χώρα μας ίση με το 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2011 έφτασε στο 4,7% του ΑΕΠ, καταγράφοντας ρεκόρ ετήσιας αύξησης.

 

Πάντως, η Κομισιόν σημειώνει στη μελέτη ότι οι απώλειες εσόδων δεν είναι αποκλειστικά προϊόν φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και άλλων παραγόντων που εμφανίζονται με έμφαση σε περιόδους κρίσης, όπως η χρεοκοπία, η αδυναμία πληρωμής ή και η καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου από την πλευρά των επιχειρήσεων.

 

Πηγη; imerisia.gr

Write a comment

Comments: 0