Τριτοκοσμικές συνθήκες στην Παιδεία

Φόβοι για πρόωρη εγκατάλειψης των σχολείων από μαθητές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν έχουν μειωθεί κατά 24% οι μισθοί των εκπαιδευτικών, μόνο το 2012. 25% είναι οι μειώσεις δαπανών για την Παιδεία. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης των μηχανισμών υποστήριξης φτωχών μαθητών-φοιτητών.

Ενώ 8 ΑΕΙ παραδίδουν τα κλειδιά στην Κυβέρνηση λόγω των απολύσεων και των περικοπών, η Κομισιόν, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, επιβεβαιώνει τις τεράστιες μειώσεις στις εκπαιδευτικές δαπάνες, αλλά και στους μισθούς των εκπαιδευτικών, που έχει επιβάλλει η Μνημονιακή πολιτική.

 

Η Κομισιόν στην απάντησή της, αναγνωρίζει ότι οι τεράστιες περικοπές στην Παιδεία, θα οδηγήσουν σε αύξηση της «πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου» και θα επηρεάσουν «τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και επίσης προαναγγέλει την αναστολή «υποστηρικτικών μηχανισμών» σε φτωχούς σπουδαστές, όπως η επιδότηση στέγασης, γευμάτων και μεταφοράς μαθητών.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του έθετε το θέμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα που «βρίσκεται στον τρίτο χρόνο οικονομικής προσαρμογής, με τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των σχολείων και των πανεπιστημίων να υπολειτουργούν». Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Κομισιόν πληροφορίες σχετικά με τις «σωρευτικές μειώσεις (2009-2012) στους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και για τους τρεις κλάδους της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια)», καθώς επίσης, «ποια είναι η σωρευτική μείωση (2009-2012) στις δαπάνες για την εκπαίδευση γενικά».

 

Στην απάντησή της, εξ ονόματος της Κομισιόν, η Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που έχει επιφέρει η εφαρμογή του Μνημονίου στην Εκπαίδευση, παραθέτοντας στοιχεία και εκτιμήσεις για τις μειώσεις δαπανών.

 

Η πλήρης απάντηση της Επιτρόπου Βασιλείου, έχει ως εξής:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, στην οποία ο δείκτης δαπανών για την εκπαίδευση σε σχέση με το ΑΕγχΠ παρέμεινε σχεδόν σταθερός καθόλη τη διάρκεια της κρίσης (δεδομένα COFOG, περίπου  4% του ΑΕγχΠ για την περίοδο 2008-11) • επειδή όμως η σωρευτική απώλεια του ΑΕγχΠ ανήλθε στο 25% περίπου, οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν σε ανάλογο ποσοστό.

 

Όσον αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών, από πρόσφατη μελέτη της Εurydice  προκύπτει ότι το 2012 οι ελληνικές δαπάνες για το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 24 %, ως συνέπεια διάφορων μέτρων που ελήφθησαν από το 2010.

 

Όσον αφορά τις μειώσεις της χρηματοδότησης των μηχανισμών υποστήριξης για τους μαθητές, στην έκθεση αναφέρεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες να διατηρηθεί η υποστήριξη για επιδότηση στέγασης, γευμάτων ή μεταφοράς, αλλά η κρίση ενδέχεται να είχε σημαντικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο (π.χ. στην παροχή υπηρεσιών εστίασης από ορισμένους δήμους).

 

Η Επιτροπή κατανοεί το γεγονός ότι οι χαμηλές δημόσιες επενδύσεις δυσχεραίνουν την επίτευξη των εθνικών στόχων στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (π.χ. σχετικά με την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, την φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και ότι, όπως επισημάνθηκε στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης (ΕΕΑ) τόσο του 2012 όσο και του 2013, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση είναι σημαντικές για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του συστήματός τους και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την άποψη της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την παιδεία.

 

Η διαθεσιμότητα κλείνει πανεπιστήμια

Στο μεταξύ, όπως διαβάζουμε στο emea.gr «Αναστολή κάθε ακαδημαϊκής λειτουργίας και προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται σε 8 ιδρύματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφάσισαν οι Σύγκλητοι των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

 

Τα δύο πανεπιστήμια σε ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

 

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑ

"Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

 

  • την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

  • ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.

 

  • ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

 

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.

 

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.".

 

Η ανακοίνωση του ΕΜΠ

"Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, η οποία συνεκλήθη, εκτάκτως, σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 18:00, μετά από προφορική πρόσκληση του Πρύτανη κ. Σ.Ε. Σιμόπουλου, αφού έλαβε υπόψη της:

 

Τις αποφάσεις της σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών  Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων: α. Το ψήφισμα της Ανοικτής Συνεδρίασης της  Συγκλήτου 12.9.2013, β. Την Απόφαση της 7ης/2013 Συνεδρίασης Συγκλήτου 18-09-2013.- Τα έγγραφά της προς το ΥΠαιΘ: α. ΑΠ. 21771/27-8-2013 και β. ΑΠ. 22422/19-9-2013.

 

Τις διασταυρωμένες πληροφορίες, όπως αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, σήμερα  20.09.2013, περί των προθέσεων των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και  ΥΠαιΘ να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι 399 από τους συνολικά 883 Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΜΠ, σε ένα σύνολο 1349 Δ.Υ., οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από τα 8 – από το σύνολο των 22 – Πανεπιστημίων της χώρας.

 

Την επανειλημμένη διαπίστωσή της ότι η απόφαση περί απομάκρυνσης περίπου του 50% του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ είναι αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη, έρχεται σε πρόδηλη αντίθεση και χωρίς καμία αιτιολογία δεν λαμβάνει υπόψη της το πληρέστατο, αιτιολογημένο και βασισμένο σε στοιχεία σχέδιο νέου Οργανογράμματος το οποίο από διετίας υπεβλήθη στα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Την ανάγκη ετοιμότητας στην αντιμετώπιση των πιο πάνω επειγόντων προβλημάτων που αφορούν τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος Εκτιμώντας την αδιέξοδη κατάσταση η οποία διαμορφώνεται, αποφασίζει ομοφώνως τα εξής:

 

Αποφασίζει:

Εγκρίνει την προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων σε σχέση με τις διοικητικές αποφάσεις, με τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως, αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου ενδίκου μέσου και βοηθήματος κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να επιλέξει το κατάλληλο Νομικό Επιτελείο, να παράσχει σε αυτό τις αναγκαίες πληροφορίες και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη στο πλαίσιο της πιο πάνω εντολής.- Την επιδίωξη του συντονισμού των νομικών του ενεργειών με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ.

 

Την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9/2013 στις 10:00 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.".

Write a comment

Comments: 0