Αγορά – Απασχόληση

Η Κομισιόν διαβουλεύεται στο Διαδίκτυο

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται μέσω διαδικτύου.

Από τη, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η πρώτη από τις τέσσερις διαδικτυακές συζητήσεις για την Ενιαία Αγορά, στο πλαίσιο του Μήνα Ενιαίας Αγοράς (23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2013).

 

 Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, θα δώσει την ευκαιρία σε πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ και να τις συζητήσουν μέσω διαδικτύου με άλλους πολίτες, αξιωματούχους, ιθύνοντες και ειδικούς απ’ όλη την Ευρώπη.

 

Η Επιτροπή στρέφεται στο διαδίκτυο για να προωθήσει τη συμμετοχή πολιτών και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της. Το διαδικτυακό φόρουμ που ξεκίνησε τη Δευτέρα με μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση VIP με τον Eπίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, στις 11.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), προσφέρει στους ενδιαφερομένους μια μοναδική και άμεση γραμμή επικοινωνίας με τους πολιτικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες. Το φόρουμ θα φιλοξενήσει συζητήσεις και στις 24 γλώσσες της ΕΕ για τέσσερα θέματα: απασχόληση, κοινωνικά δικαιώματα, τράπεζες, και ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

Οι πρώτες συζητήσεις πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (23-25 Σεπτεμβρίου) και αφορούν σε περισσότερες από 111 προτάσεις πολιτικής από 17 χώρες με θέμα την απασχόληση: δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, σύσταση επιχειρήσεων, βελτίωση της ποιότητας των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Έχει ήδη υποβληθεί ένα μεγάλο φάσμα ιδεών πολιτικής, από την καθιέρωση κάρτας επαγγελματικής κινητικότητας για νοσοκόμους έως τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια στιγμή κατά την οποία το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ανέρχεται σε 12% περίπου, ενώ σε μερικές χώρες υπερβαίνει το 26%. Παρότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά δίνει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αναζητήσουν δουλειά ή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των προσεχών συζητήσεων, μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο θα έχουν την ευκαιρία να επισημάνουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Ο Eπίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αυτών που πρέπει να ωφεληθούν από τις πολιτικές - την κοινωνία των πολιτών, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - και εκείνων που τις διαμορφώνουν και τις εγκρίνουν. Επιθυμούμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή προτάσεων για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζει ακόμη η Ενιαία Αγορά. Μια Ενιαία Αγορά που λειτουργεί καλύτερα για τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις ΜΜΕ έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου να φέρνει σε επαφή άτομα από πολλές και διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.»

 

Ιστορικό

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση yourideasforeurope.eu επί τέσσερεις συνεχείς εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα εξετάζεται ένα διαφορετικό θέμα πολιτικής:

 

  • απασχόληση (23-25 Σεπτεμβρίου): πώς μπορείτε να βρείτε δουλειά, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να αναγνωρίσετε τους τίτλους σπουδών σας στην Ευρώπη;

 

  • κοινωνικά δικαιώματα (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου): ποια είναι τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ όσον αφορά στις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες;

 

  • τράπεζες (7-9 Οκτωβρίου): τι μπορεί ακόμη να γίνει για την προστασία των καταθέσεων, την πρόληψη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες επενδύουν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης;

 

  • ηλεκτρονικό εμπόριο (14-16 Οκτωβρίου): πόσο εύκολη είναι η ηλεκτρονική πώληση και αγορά προϊόντων και η παράδοσή τους σε άλλη χώρα; Πόσο ασφαλής είναι η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;

 

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται μέσω διαδικτύου. Προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με πολιτικούς ιθύνοντες, και συγκεκριμένα:

 

  • να ψηφίζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για προτάσεις πολιτικής που υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα, εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρήσεις

 

  • να θέτουν ερωτήματα και να επικοινωνούν απευθείας με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ευρωβουλευτές και άλλες προσωπικότητες σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ μέσω ζωντανών τηλεσυζητήσεων.

 

Πέντε συμμετέχοντες θα κληθούν στην τελική συζήτηση με τον Επίτροπο Μπαρνιέ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με απευθείας μετάδοση από το Euronews.

 

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να υποβληθούν ιδέες στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Πάνω από 300 ιδέες για όλα τα θέματα έχουν ήδη υποβληθεί από ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένα άτομα. Μπορείτε να ψηφίσετε ήδη τις ιδέες αυτές, οι οποίες τίθενται σε συζήτηση σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου για την απασχόληση, στις 30 Σεπτεμβρίου για τα κοινωνικά δικαιώματα, στις 7 Οκτωβρίου για τις τράπεζες, και στις 14 Οκτωβρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

 

Ανεξάρτητοι συντονιστές θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, δηλαδή τις ιδέες των συμμετεχόντων για το πώς μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Οι ιδέες αυτές θα συγκεντρωθούν επίσης σε τελική έκθεση που θα δημοσιευτεί και η οποία μπορεί να συμβάλει στο μελλοντικό έργο της ΕΕ.

 

Συμμετοχή στη διαβούλευση

 

 

Πηγη: eea.gr

Write a comment

Comments: 0