Διεθνής πρωτιά στο Διαβαλκανικό

Τεχνική θεραπείας για συγγενή καρδιοπάθεια

Η χρησιμοποίηση της απεικονιστικής αυτής τεχνικής στο συγκεκριμένο τύπο «παραθύρου» διενεργήθηκε από τους ιατρούς Βασίλη Θανόπουλο και Γιώργο Γιανακούλα. Η τεχνική έγινε με τη διαδερμική μέθοδο με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου.

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε πρωτοποριακή διαδερμική καρδιολογική επέμβαση με απεικονιστική τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά διεθνώς και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία του ασθενούς.

 

Ο 17χρονος ασθενής, με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια (σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας με ιστορικό τριών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων), προσήλθε στο Διαβαλκανικό,  με έντονη κυάνωση και δύσπνοια στην κόπωση. Στον ασθενή διενεργήθηκε  σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας τύπου παραθύρου(«fenestration”).

 

Η τεχνική έγινε με τη διαδερμική μέθοδο με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επιτεύχθηκε χάρη στην υπερηχοκαρδιογραφική καθοδήγηση τριών διαστάσεων, που εξασφαλίζει ο 3D ηχωκαρδιογράφος του νοσοκομείου.

 

Η χρησιμοποίηση της απεικονιστικής αυτής τεχνικής στο συγκεκριμένο τύπο «παραθύρου» διενεργήθηκε από τους ιατρούς Βασίλη Θανόπουλο, αναπλ. Καθηγητή παιδοκαρδιολογίας, διευθυντή επεμβατικής παιδοκαρδιολογίας Τμήματος Ιατρικού Αθηνών/ Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και Γιώργου Γιανακούλα, Λέκτορα καρδιολογίας, ειδικό στις συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων, ο οποίος είχε αναλάβει την τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφική καθοδήγηση.

 

Μετά την επέμβαση, τα συμπτώματα του νεαρού ασθενή υποχώρησαν τελείως και εξήλθε από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, σε άριστη κατάσταση, και με οριστική λύση του προβλήματος που χρόνια τον ταλαιπωρούσε.

 

Να σημειωθεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η επικοινωνία τύπου «παραθύρου» στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω της πιθανής διέλευσης θρόμβων από το «παράθυρο», στον εγκέφαλο.

Write a comment

Comments: 0