Μπορούμε να έχουμε κέρδη από τις αγορές;

Η διαδρομή του χρήματος και ο ρόλος του διαδικτύου

Την εξάπλωση του διαδικτύου επωφελήθηκαν οι αγορές και τα χρηματιστήρια καθώς, με τη χρήση του, πάσης φύσεως συναλλαγές γίνονται ακόμη πιο άμεσα.

Το Χρήμα καθορίζει την ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες το ποσό του λογαριασμού μας σε μια τράπεζα καθορίζει και την κοινωνική μας θέση και φυσικά και το βιοτικό μας επίπεδο.

 

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στην αρχαιότητα αντί για χρήμα υπήρχε η ανταλλαγή των προϊόντων, κάτι που έχει επανέλθει σήμερα, –έστω και μερικώς-  στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης που βιώνουν μια άσχημη και επώδυνη οικονομική κρίση.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί τράπεζες ανταλλαγής χρόνου όπου κάποιος γνώστης ενός αντικειμένου (π.χ. καθηγητής μαθηματικών) προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιον που τις χρειάζεται και αντί να παίρνει χρήματα παίρνει από αυτόν χρόνο και γνώση.

 

Ένας καθηγητής μαθηματικών που χρειάζεται Γιατρό μπορεί να τον επισκεφθεί και να πάρει τις συμβουλές του, πληρώνοντάς με υπηρεσίες, δηλαδή με μάθημα μαθηματικών.  Ή μια νοικοκυρά που θέλει να μάθει ξένη γλώσσα, μπορεί να ανταλλάξει μια ώρα μαθήματος με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.

 

Παράλληλα, έχουμε μάθει και για  μεμονωμένες περιπτώσεις όπου κατόπιν συμφωνίας δύο μερών μπορεί να γίνει ανταλλαγή προϊόντων. Για παράδειγμα, ένας αγελαδοτρόφος μπορεί να δώσει ένα ποσοστό γάλακτος ή κρέατος σε έναν γεωργό και σε αντάλλαγμα να πάρει μέρος της παραγωγής του για να ταΐσει τα ζωντανά του.

 

Υπάρχουν βέβαια, κοινωνίες (αυτές που συνηθίσαμε να τις χαρακτηρίζουμε «υπανάπτυκτες») που ακόμη και σήμερα, την περιουσία του καθενός την καθορίζουν  οι καμήλες, τα βόδια ή τα άλογα που έχει στην κατοχή του και σε κάποιες περιπτώσεις με αυτά συναλλάσσεται.

 

Στην δική μας κοινωνία όμως, στην αποκαλούμενη «αναπτυγμένη» το χρήμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό εξακολουθεί να καθορίζει όχι μόνο την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και την κοινωνική μας θέση.

 

Η διαδρομή του χρήματος

Η πρώτη εμφάνιση του χρήματος στις συναλλαγές, υπολογίζεται ότι έγινε πριν από 5.000 χρόνια στη Μεσοποταμία.

 

 Από τότε έχει καθιερωθεί σε όλες τις συναλλαγές, αρχικά με τη μορφή κοχυλιών (αρχαία Ελλάδα), αργότερα με τα νομίσματα (χάλκινα, ασημένια και χρυσά)  και στη συνέχεια με τα χαρτονομίσματα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν τα παράγωγα του χρήματος όπως οι μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

 

Χρηματιστήρια

Καθώς οι λαοί μετακινούνταν και πάντα συναλλασσόταν, προωθώντας τα προϊόντα που παρήγαγαν και όσο αυτή η συναλλαγή μεγάλωνε τόσο δημιουργούταν διαφορετικές ανάγκες  τις οποίες ήρθε να καλύψει η δημιουργία Χρηματιστηρίων.

 

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το πρώτο άτυπο χρηματιστήριο λειτουργούσε ήδη από τον 12ο αιώνα, στην Γαλλία, ενώ όσο αναπτυσσόταν το εμπόριο δημιουργούνταν τράπεζες και τραπεζικά υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι Τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν για λόγους αποικιοκρατικούς από τις χώρες και τις κυβερνήσεις που τις δημιούργησαν.

 

Η πρώτη επίσημη χρηματιστηριακή αγορά στην Ευρώπη χρονολογείτε τον 17ο αιώνα, στο Άμστερνταμ. Εκεί, την ίδια περίπου εποχή παρουσιάστηκε και το πρώτο κύμα κερδοσκοπίας.

 

Η άνθιση  των χρηματιστηρίων ήρθε τον 19ο αιώνα, αλλά η εξάπλωση τους και κυριαρχία τους έγινε αισθητή μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

 

Έτσι, σήμερα, άνθρωποι και χώρες έχουμε πλήρη εξάρτηση από το Χρήμα και τα παράγωγά του, ενώ τα Χρηματιστηριακά προϊόντα κερδίζουν έδαφος ακόμη και στους αμύητους, με στόχο πάντα το κέρδος και την αύξηση των εσόδων.

 

Άμεσες συναλλαγές και κέρδη

Την εξάπλωση του διαδικτύου επωφελήθηκαν οι αγορές και τα χρηματιστήρια καθώς, με τη χρήση του, πάσης φύσεως συναλλαγές γίνονται ακόμη πιο άμεσα.

 

Με την δημιουργία Παγκόσμιων Μηχανών Συναλλαγών  η αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς επιτρέπουν στον καθένα, που κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή, να συμμετέχει και να έχει κέρδη, χωρίς καν την μεσολάβηση ενός χρηματιστή.

 

Η χρήση τους, η οποία είναι πανεύκολη (ακόμη και για κάποιον που δεν έχει σχετικές γνώσεις) έγινε ευρέως γνωστή από τα κέρδη που είχαν όσοι τις χρησιμοποίησαν πρώτοι.

 

Όσοι μάλιστα για τις συναλλαγές τους έκαναν χρήση των CFDs είχαν αξιοσέβαστα κέρδη. Τα CFDs είναι τα συμβόλαια που κερδίζεις χρήματα επι της διαφοράς που υπάρχει στην αξία της μετοχής που αγόρασε κάποιος με το άνοιγμα και στην τιμή που αυτή είχε με το κλείσιμο.

Plus500

Write a comment

Comments: 0