Προστατέψτε τα μάτια σας

Η συνεχής χρήση του υπολογιστή έχει και συνέπειες

Οι ειδικοί αποδίδουν τα προβλήματα, που υπάρχουν στην όραση,  στον τρόπο που δουλεύει ο ίδιος ο υπολογιστής, αλλά και στον τρόπο που δουλεύουμε εμείς με τον υπολογιστή.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς.

 

Τους χρησιμοποιούμε με τις ώρες, είτε για την εργασία μας, είτε για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο, είτε για να επικοινωνήσουμε με φίλους και γνωστούς, είτε για να παίξουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια και να χαλαρώσουμε, είτε ακόμη και για να ενημερωθούμε.

 

Ο τελευταίος τομέας , κερδίζει έδαφος συνεχώς καθώς οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την ενημέρωση από τις ιστοσελίδες που έχουν δημιουργηθεί, για τον σκοπό αυτό, στο διαδίκτυο.

 

Μάλιστα,  έρευνα της Mediascope Europe που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του 2011, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι 9 στους 10 ευρωπαίους έχει ενημέρωση από τις διαδικτυακές ειδησεογραφικές σελίδες, το 87% κάνει τις αγορές του μέσω διαδικτύου και το 96% το χρησιμοποιεί για έρευνα αγοράς. Το 73% παρακολουθεί τηλεόραση σε άμεση σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ το 67% ακούει ραδιόφωνο μέσω του διαδικτύου.

 

Επιπτώσεις

Αυτή η συνεχής χρήση του υπολογιστή έχει και τις επιπτώσεις της, θετικές και αρνητικές. Στις θετικές συγκαταλέγετε η γνώση που κερδίζουμε και στις αρνητικές τα προβλήματα με τα μάτια.

 

Οι ειδικοί αποδίδουν τα προβλήματα, που υπάρχουν στην όραση,  στον τρόπο που δουλεύει ο ίδιος ο υπολογιστής, αλλά και στον τρόπο που δουλεύουμε εμείς με τον υπολογιστή.

 

Όχι, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει η να μας ανησυχεί. Οι ειδικοί παρατηρούν συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα και τονίζουν ότι δεν προκύπτει καμία μόνιμη βλάβη για τα μάτια.

 

Συμβουλές

Απλά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών, εφόσον το πρόβλημα προέκυψε και τους έχουμε επισκεφθεί, ή να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές ειδικών και φυσικά (επειδή η αρχή όλων είναι η διατροφή) να κάνουμε καλή διατροφή, εντάσσοντας στο διαιτολόγιο μας άφθονο νερό, φρέσκα φρούτα και πράσινα λαχανικά, βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, μαγνήσια και ψευδάργυρο.

 

Σημαντικό επίσης να υιοθετήσουμε σωστή στάση σώματος όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή μας και να ακολουθούμε κάποιες ασκήσεις που θα βελτιώσουν την όραση μας.

 

Αν παρόλα αυτά , τα συμπτώματα (όπως πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, θολή όραση, οσφυαλγία ή κόπωση ) επιμένουν τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον πλέον ειδικό, τον γιατρό.

 

Αυτός θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και πιθανόν μια συνταγή για τα γυαλιά. Είτε για γυαλιά ξεκουραστικά, που μας προφυλάσσουν, είτε πρεσβυωπίας η οποία είναι η πιο πιθανή εξέλιξη, για κάποιον που είναι  στην κρίσιμη δεκαετία 30-40 ετών.

 

Εφόσον είστε λάτρης του διαδικτύου, ήδη θα ξέρετε για την αγορά των γυαλιών δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Όλα μπορούν να γίνουν με ένα κλικ από τον υπολογιστή μας!

Write a comment

Comments: 0