Η ηλιακή ενέργεια κάνει καλό

Στον πλανήτη και την τσέπη μας

Η κλιματική αλλαγή και η επιβάρυνση που ο ίδιος ο άνθρωπος έφερε στον πλανήτη μας, στο σπίτι που ζούμε, μας οδηγεί στην αναζήτηση νέων μορφών ενέργειας που θα προέρχονται από τον ζωοδότη ήλιο.

Η κλιματική αλλαγή και η επιβάρυνση που ο ίδιος ο άνθρωπος έφερε στον πλανήτη μας, στο σπίτι που ζούμε, μας οδηγεί στην αναζήτηση νέων μορφών ενέργειας που θα προέρχονται από τον ζωοδότη ήλιο.

 

Έχοντας πλέον σύμμαχό μας, τη γνώση που αποκτήσαμε με την πάροδο των χρόνων  και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, κάνουμε στροφή στο παρελθόν και αρχίζουμε να κάνουμε χρήση αυτών που ο πλανήτης μας απλόχερα μας προσφέρει, τον ήλιο.

 

Άλλωστε, αποδείχθηκε ότι η πυρηνική ενέργεια στην οποία τόσες κοινωνίες βασίστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών τους, δεν είναι πλέον ασφαλής για τη δημόσια υγεία καθώς καραδοκούν τα ατυχήματα.

 

Το ατύχημα του Τσέρνομπιλ ήταν που «τάραξε τα νερά» των ιθυνόντων και άρχισαν σταδιακά να επεξεργάζονται σχέδια για την απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και την υιοθέτηση άλλων μορφών ενέργεια, όπως τα ηλιακά και τα αιολικά συστήματα.

 

Το πρόσφατο ατύχημα όμως στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας σήμανε συναγερμό.  Και ενώ αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει ως στόχο την υιοθέτηση άλλων μορφών ενέργειας, (εκτός της πυρηνικής ή του πετρελαίου) που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας τουλάχιστον κατά 20% μέχρι το 2020, παρατηρήθηκε μια στροφή σε πιο ήπιες και πιο φιλικές –προς το περιβάλλον- μορφές ενέργειας.

 

Η πιο φιλική, η πιο φυσική μορφή ενέργειας μας δίδεται από τον ήλιο. Έτσι στραφήκαμε προς τα εκεί και τα ηλιακά συστήματα συμπεριλαμβανομένων και των  φωτοβολταϊκών βρίσκονται στην αρχή της λίστας.

 

Ηλιακή ενέργεια

Η πιο καθαρή μορφή ενέργειας από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ηηλιακή η οποία έχει τρεις βασικές εφαρμογές.  Τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ηλιοθερμικά συστήματα και τα φωτοβολταικά.

 

Αν και η ηλιακή ενέργεια είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα (σαφώς οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου) έχουν περισσότερες ημέρες με ηλιοφάνεια και άρα μπορούν να επενδύσουν πιο άνετα, εντούτοις και οι χώρες του βορά μπορούν άνετα να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους το φώς του ήλιου, ακόμη και αν αυτό είναι πιο ...ασθενικό.  Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που το επιτρέπει.

 

Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε οικίες, σχολεία και δημόσια κτήρια μπορεί να έχουν ένα επιπλέον κόστος,  αλλά η απόσβεση των χρημάτων γίνεται γρήγορα.  Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των ειδικών  αναφέρουν ότι  μακροπρόθεσμα, σε 20 χρόνια για παράδειγμα, όσοι επιλέξουν να κάνουν χρήση αυτής της ενέργειας,  θα έχουν κέρδος μέχρι και 10.000 ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Αν αποφασίσετε να κάνετε χρήση της ενέργειας που μας προσφέρει ο ήλιος τα οφέλη είναι πολλά, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την τσέπη σας.

 

Κάντε μια έρευνα για ταοφέλη της ηλιακής ενέργειας και μιλήστε με άτομα που ήδη τη χρησιμοποιούν. Καλό είναι να συνυπολογίσετε τα χρήματα που θα δαπανήσετε με τα οφέλη που θα έχετε. Και βέβαια έχετε κατά νου ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις στο ρεύμα. Αυξήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 40% τα επόμενα χρόνια.

 

Στη συνέχεια επιλέξτε την εταιρία που θα συνεργαστείτε. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Καλό θα ήταν όμως να επιλέξετε την πιο έμπειρηκαι την πιο συμφέρουσα.

Write a comment

Comments: 0