Αντισυλληπτικά Yaz και Yazmin

Η ώρα της δικαιοσύνης

Η χρήση αντισυλληπτικών αποτελεί δικαίωμα κάθε γυναίκας. Και κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στη ζωή. Όταν όμως το δικαίωμα στη ζωή συγκρούεται με το δικαίωμα επιλογής της μητρότητας τότε υπάρχει και ο δρόμος της δικαιοσύνης. Και ο δρόμος της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος, όταν μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες παίζουν με την ζωή μας!

Η αντισύλληψη είναι δικαίωμα όλων των ζευγαριών, αλλά κυρίως των  γυναικών, που θέλουν να καθορίζουν το πώς, πότε και με ποιον θα γίνουν μητέρες και θα φέρουν στη ζωή έναν άνθρωπο.

 

Από αρχαιοτάτων χρόνων λοιπόν έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι που προστάτευαν τις γυναίκας από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που ενείχε και κινδύνους για την υγείας τους.

 

Οι μέθοδοι αυτοί, γνωστές και ως φυσικές μέθοδοι, δεν ήταν πάντα αποτελεσματικές. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της επιστήμης, εξελίχθηκαν και οι διάφοροι τρόποι αντισύλληψης.

 

Στους σημερινούς χρόνους ο γενετικός έλεγχος έχει τόσο πολύ εξελιχθεί ώστε τα ζευγάρια που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί έχουν να επιλέξουν μια μεγάλη γκάμα μεθόδων αντισύλληψης.

 

Υπάρχουν οι παλιοί «φυσικοί τρόποι» με την διακεκομμένη συνουσία, την προγραμματισμένη συνουσία , το προφυλακτικό και τη θερμομετρική μέθοδο, ωστόσο λίγα ζευγάρια τις χρησιμοποιούν.

 

Τα περισσότερα επιλέγουν πιο «εύκολους» τρόπους όπως το σπιράλ, το αντισυλληπτικό χάπι, το χάπι της επόμενης μέρας ή ακόμη και τη στείρωση.

 

Άγνοια

Αν και η επιστήμη εξελίσσεται και υπάρχουν πολλοί μέθοδοι αντισύλληψης , πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα I Plan On, που παρουσιάστηκε  στο 12ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αντισύλληψη και την Αναπαραγωγική Υγεία (ESC),   έδειξε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν κενά, ακόμη και άγνοια σε βασικά ζητήματα που αφορούν την αντισύλληψη.

 

Στην έρευνα που διεξήχθη από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου 2011 έλαβαν μέρος 4.199 γυναίκες ηλικίας 18–35 ετών από εννέα χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Ισπανία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

 

Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι υπάρχει σημαντικό κενό γνώσης που θα προστάτευε τις γυναίκες, ίσως γιατί οι περισσότερες επέλεξαν τη μέθοδο αντισύλληψης χωρίς ιατρική συμβολή.

 

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές γυναίκες  που έκαναν αυτό που έπρεπε. Πήγαν στον γιατρό τους και  υιοθέτησαν μέθοδο αντισύλληψης ακολουθώντας ιατρικές  συμβουλές.

 

Κάποιες  το πλήρωσαν με τη ζωή τους!  Όχι από λάθος του γιατρού, αλλά από λάθος της φαρμακοβιομηχανίας!

 

Αντισυλληπτικά χάπια

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών γίνεται κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Ο γιατρός, πριν δώσει τη συνταγή οφείλει να ενημερωθεί τόσο για το προσωπικό όσο και για το οικογενειακό ιστορικό υγείας της πελάτισσάς του.

 

Και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν κάποιες παρενέργειες που αυξάνονται ανάλογα με το ιστορικό της  ασθενούς.

 

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι κατάθλιψη, πονοκέφαλος, κατακράτηση υγρών, μεταβολές στο βάρος, ενώ στις πιο ασυνήθιστες παρενέργειες συγκαταλέγονται οι παραισθήσεις, προβλήματα στο ήπαρ και θρομβοεμβολικά επεισόδια.

 

Πρέπει να σας πω ότι από το 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για τη χρησιμότητα των αντισυλληπτικών κατατάσσοντας τα στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες.

 

 

Παιχνίδια με την υγεία μας

Όλοι γνωρίζουμε την δύναμη που έχει το λόμπι των φαρμακοβιομηχάνων, ποτέ όμως δεν θα περιμέναμε ότι «στα παιχνίδια»  τους αυτά θα έβαζαν στο στόχαστρο την υγεία μας.

 

Μια έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και πολλά παράπονα γυναικών που ενεργοποίησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποκάλυψε ότι όντως , κάποιοι παίζουν με την υγεία μας και πιθανόν ενσυνείδητα.

 

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (Π.Ο.Υ.) εστιάστηκε σε δύο φάρμακα - αντισυλληπτικά  χάπια, ( για τα οποία έγιναν τα παράπονα).

 

Τα χάπια Yaz και Yazmin μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του Π.Ο.Υ. καθώς κατηγορήθηκαν για πρόκληση θρομβώσεων σε γυναίκες που τα λάμβαναν.  Η αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε ότι τα αντισυλληπτικά αυτά μπορεί να προκαλέσουν θρομβώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή.

 

Κάποιες οργανωμένες ομάδες, δεν έμειναν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της αρμόδιας επιτροπής του Π.Ο.Υ και  ζητούν από τον οργανισμό να αναθεωρήσει και να εξετάσει καλύτερα το όλο θέμα.

 

Ενοχοποιητικά στοιχεία

Η αναγκαιότητα επανεξέτασης των φαρμάκων Yaz και Yazmin που παράγει η Bayer αναδεικνύεται και από τις πρόσφατες μελέτες του British Medical Journal καθως και από τις  υπηρεσίες Health Canada .

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Health Canada έλαβε ειδοποίηση ότι τα συγκεκριμένα χάπια Yazκαι Yazminευθύνονται για τον θάνατο 23 γυναικών (από θρομβώσεις), ενώ έρευνα του British Medical Journal σε 900 γυναίκες , έδειξε ότι το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

 

Ο δρόμος της δικαιοσύνης

Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες καταγγέλλουν τα αντισυλληπτικά της Bayer, ότι προκάλεσαν βλάβες στην υγείας τους, το θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη.

 

Υπολογίζεται ότι τον δρόμο της δικαιοσύνης κατά της συγκεκριμένης εταιρίας έχουν επιλέξει πάνω από 12.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Καθώς ανακαλύπτονται και νέα θύματα στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε ειδική νομική ομάδα που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει και να δικαιώσει αυτές τις περιπτώσεις.

 

 

http://yazyazminlegalprotection.wordpress.com/

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    yazyazminlegalprotection (Monday, 21 October 2013 10:08)

    To learn more, read relevant studies and publications or watch interesting Streaming on this topic, in english:
    http://yazyazminlegalprotection.wordpress.com/