Γιατί δεν ελέγχονται οι Off Shore Εταιρείες;

Από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπ. Οικονομικών

Οι χιλιάδες εταιρείες Off Shore που δραστηριοποιούνται ή έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχουν θησαυρίσει, ενώ την ίδια στιγμή οι ταπεινοί Έλληνες πολίτες  τρέμουν στη θέα του γραμματοκιβωτίου τους, που πιθανόν να κρύβει μέσα του είτε ένα νέο χαράτσι, είτε ένας νέος φουσκωμένος λογαριασμός ΔΕΚΟ.

Εν μέσω κρίσης, με τους Έλληνες να έχουν στην κυριολεξία γονατίσει από τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια, οι Off Shore Εταιρείες (που τις μάθαμε τα τελευταία χρόνια από τα πολλά σκάνδαλα και τις διαδρομές των «βρόμικων χρημάτων») φαίνεται πως μένουν στο απυρόβλητο με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να οργιάζει και την ανικανότητα ή άρνηση (;) του κράτους να τους ελέγξει να την πληρώνει –για άλλη μια φορά- ο μέσος Έλληνας πολίτης.

 

Αυτός ακριβώς που έχασε τη δουλειά του και χρυσοπληρώνει δύο και τρεις φορές το σπίτι που κληρονόμησε από την γιαγιά του στο χωριό και τα χωραφάκια που του άφησε ο πατέρας του!

 

Την ευνοϊκή μεταχείριση των Off Shore Εταιρείες έφερε στην επιφάνεια ο πρώην Υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών.

 

Η ερώτηση

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:

 

«Οι χιλιάδες εταιρείες Off Shore που δραστηριοποιούνται ή έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έχουν θησαυρίσει, ενώ την ίδια στιγμή οι ταπεινοί Έλληνες πολίτες  τρέμουν στη θέα του γραμματοκιβωτίου τους, που πιθανόν να κρύβει μέσα του είτε ένα νέο χαράτσι, είτε ένας νέος φουσκωμένος λογαριασμός ΔΕΚΟ.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των Off Shore εταιρειών έχει «στήσει» ένα άτυπο κίνημα …… «δεν πληρώνω», γνωστό και ως «εις υγείαν του κορόϊδου», καθώς εκμεταλλεύεται την αδυναμία ή και την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών αν εισπράξουν τους προβλεπόμενους φόρους.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2013, στην χώρα μας δραστηριοποιούνται 16,580 Off Shore εταιρείες, αλλά μόλις 965 υποβάλλουν δήλωση ειδικού φόρου επί των ακινήτων για την οποία είναι υπόχρεες!!!

 

Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών και του ιδίου του Πρωθυπουργού, ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και ότι, θα βάλουν τέλος στην ασυδοσία των ελέγχων, πενιχρά είναι τα αποτελέσματα των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Συγκεκριμένα, το 203 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 4,8 εκατ. €, το 2010 υποβλήθηκαν 1,117 δηλώσεις και ο φόρος ήταν 3,4 εκατ. €, ενώ το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις και ο φόρος ήταν 345.201€!!!!

 

Όπως προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών από ελέγχους μόνο σε 34 σχετικές υποθέσεις από τις συνολικά 315 υπεράκτιες, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, έχουν βεβαιωθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 40 εκατ. €, που ούτε αυτά δεν είναι ικανές οι αρμόδιες υπηρεσίες να εισπράξουν!!!!

 

Κι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του την Ιερή Αγελάδα που μπορεί να του δώσει έσοδα, η πολιτική ηγεσία του ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ξεσπά συνεχώς σε μισθούς και συντάξεις και βαριά φορολογία που θυμίζει Οθωμανική Αυτοκρατορία!!!!

 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φοροδιαφυγής που πεισματικά η κυβέρνηση αρνείται να πατάξει, μόνο στη ΔΥΟ Κύμης έχουν εντοπισθεί 24 Off Shore εταιρείες, ενώ άλλες 161 Off Shore υπάρχουν στη ΔΥΟ Κρανιδίου!!!

 

Μετά τα παραπάνω ερωτάστε κ. Υπουργέ:

 

  1. Ποιες οι ενέργειές σας για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις υπηρεσίες ελέγχου των Off Shore εταιρειών;
  2. Πόσοι είναι οι διαφυγόντες φόροι από το Ελληνικό Κράτος εξαιτίας αυτής της ανικανότητας;

 

Επίσης ο κ. Νικολόπουλος ζητά:

  1. Να κατατεθεί Πίνακας Off Shore εταιρειών ανά ΔΟΥ.
  2. Να κατατεθεί Πίνακας με τους ελέγχους που έχουν γίνει ανά ΔΟΥ σε Off Shore εταιρείες, καθώς και το ύψος των προστίμων που τυχόν έχουν επιβληθεί.
  3. Να κατατεθεί Πίνακας με τα εισπραχθέντα ανά ΔΟΥ πρόστιμα.

Write a comment

Comments: 0