Καρτέλ και στα φροντιστήρια;

ΟΙΕΛΕ: Υψηλές τιμές για τους πελάτες, συμβάσεις Μπαγκλαντές για τους εκπαιδευτικούς

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το καθεστώς που επικρατεί στα ελληνικά φροντιστήρια δίνει η ΟΙΕΛΕ η οποία καταγγέλλει σύσταση καρτέλ όσον αφορά τις τιμές που χρεώνουν στους πελάτες – μαθητές τους και μισθούς πείνας για τους εκπαιδευτικούς που προσλαβάνουν!!!

Η ΟΙΕΛΕ εδώ και χρόνια καταγγέλλει συστηματικά αυτό που μόλις σήμερα βλέπει μαζικά το φως της δημοσιότητας: ότι σύλλογοι φροντιστηρίων ξένων γλωσσών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη) είχαν στήσει καρτέλ με στόχο να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων – μελών τους να μην κατεβάζουν τις τιμές κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος, να μην μπορούν να δίνουν μεγαλύτερες παροχές και να μην συμμετέχουν σε άλλες εξετάσεις πιστοποίησης σπουδών.

 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεδρίασε για το ζήτημα τον Ιούλιο του 2012 επέβαλε στους συλλόγους των ιδιοκτητών φροντιστηρίων πρόστιμο 850.000 ευρώ περίπου που θα κληθούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια – μέλη.

 

Αυτό που δεν αποκαλύπτει, όμως, σήμερα ο τύπος και αποτελεί ακόμη μια σημαντική πτυχή του προβλήματος είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργοδότες που είχαν στήσει το καρτέλ, έστησαν  το 2010 το περιβόητο «Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών νομού Αττικής» με αδιαφανείς διαδικασίες και, σε πολλές περιπτώσεις, με απειλές και εκβιασμούς στους εργαζόμενους.

 

Σύμφωνα πάντα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ):  « Στόχος των εργοδοτών ήταν η υπογραφή, με τη συνέργεια του ψευδοσωματείου, συλλογικών συμβάσεων – μαϊμού με εξευτελιστικές αμοιβές για τους εργαζόμενους. Για τη διετία 2013-15 οι εργολάβοι του καρτέλ και το δήθεν εργατικό σωματείο (16 από τα 21 μέλη που υπογράφουν στο Πρωτοδικείο είναι συγγενείς εργοδοτών) έχουν υπογράψει ΣΣΕ ντροπής που καθορίζει για τους καθηγητές το μεικτό εξευτελιστικό ωρομίσθιο  των 3,52 ευρώ (μηνιαίος μισθός 253 ευρώ για κανονικό πρόγραμμα πλήρους διδακτικής απασχόλησης 18 ωρών εβδομαδιαίως). (Η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει αποδοχές μειωμένες κατά 90% σε σχέση με την προηγούμενη ΣΣΕ του 2011). Επομένως, οι μεγαλοφροντιστηριούχοι χτυπούσαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια θησαύριζαν με το καρτέλ και από την άλλη πολλαπλασίαζαν τα κέρδη τους επιβάλλοντας μισθούς Μπαγκλαντές στους εκπαιδευτικούς!

 

1,5 χρόνο πριν η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, τόσο για το καρτέλ, όσο και για την αθλιότητα της στημένης ΣΣΕ που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Μάλιστα, η Ομοσπονδία μας τον Οκτώβριο του 2012 απέστειλε επιστολή (συνημμένη) προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά (ο οποίος, ενώ ήταν επίσημος προσκεκλημένος και μιλούσε ως τιμώμενο πρόσωπο στη Γενική Συνέλευση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, αρνήθηκε τέσσερις (4) προσκλήσεις της ΟΙΕΛΕ  και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών σε Ιδιωτικά Σχολεία για να του θέσουν το θέμα των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) στην οποία επισημαίνονται τα προβλήματα καρτελοποίησης στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Όμως, τόσο το Υπουργείο Εργασίας, όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια για να αντιμετωπίσουν το όργιο ανομίας και αυθαιρεσίας στο χώρο των φροντιστηρίων. Είναι συνένοχοι στο έγκλημα του καρτέλ και της χυδαίας οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών».

 

Όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ: «Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η συντονισμένη προσπάθεια Υπουργείου Παιδείας και σχολαρχών να οδηγήσουν τα ιδιωτικά σχολεία στον έλεγχο των Υπουργείων Εργασίας και Εμπορίου. Όνειρο των σχολαρχών είναι να ακολουθήσουν το «καλό» παράδειγμα των μεγαλοφροντιστηριούχων με μισθούς πείνας για τους εκπαιδευτικούς και για καρτέλ κερδοσκοπίας.

 

Μπορεί να μας απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, εάν μεγάλοι φροντιστηριακοί οργανισμοί που εδρεύουν στον Πειραιά και με τους οποίους συνεργάζεται «για το καλό της ελληνικής εκπαίδευσης» συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες που τιμώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού;»

Write a comment

Comments: 0